Moeder zijn en carrière maken, hoe regel je dat? – Gastblog

Vandaag een gastblog van Tessa over moeder zijn en carrière maken. Tessa heeft en een hele goede baan en een hele leuke dochter van 3 en combineert deze 2 dingen. Hoe? Lees snel verder!

Ik ben moeder van een hele leuke dochter van 3 en ik heb een goede baan. Ik combineer dus het moeder zijn en carrière maken. Van het leukste online marketing bureau in Den haag ben ik de Managing Director. Kun je dit combineren en goed zijn in allebei de rollen? Ik zeg ja! Ik heb hier wel even over gedaan, maar inmiddels loopt alles op rolletjes en daarom deel ik graag mijn ervaring en tips met jullie.

Moeder zijn en carrière maken
moeder zijn en carrière makenWant ik kan namelijk zeggen dat ik een leukere moeder ben als ik ook leuk werk kan doen én dat een kind hebben echt een verrijking van mijn (werkende) leven is. Voor de duidelijkheid, ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat iedere moeder maar (hard) moet blijven werken, want dat is ieders eigen keuze. Maar mocht je de ambitie hebben, kan het zeker, als je maar goed organiseert en vrede hebt met de situatie zoals hij is. Natuurlijk valt niet alles te plannen en je moet ook geluk hebben met je omgeving en werkgever. Maar als dat zo is, lees dan hieronder mijn tips hoe je de combinatie tussen moeder zijn en carrière maken goed vol houdt:

Tips

 • Maak mentaal de scheiding!
  En dit is misschien gelijk wel het moeilijkste van alles. Op werk ben je collega, thuis ben je mama. Doe dit ook voor 100%. Toen ik na mijn verlof weer aan het werk ging, voelde ik mij vaak schuldig. Op mijn werk voelde ik mij schuldig dat ik niet bij mijn kind was, maar als ik om 17 uur mijn computer af sloot om naar de crèche te gaan, voelde ik mij weer schuldig naar collega’s toe. Niemand heeft hier iets aan, je hebt alleen jezelf ermee. Toen ik tot dat inzicht kwam, kon ik de knop omzetten. Als er echt iets zou zijn op de crèche, dan bellen ze. En als er op werk iets dringends is wanneer ik er niet ben, kunnen ze ook bellen en kan ik eventueel ’s avonds nog iets doen. Dat geeft rust. En in de praktijk komen beide situaties gelukkig maar zelden voor.
 • Goede opvang en achtervang.
  Kijk, hier moet je een deel geluk in hebben. Wij hebben een fijne crèche waar Nina heen gaat. Maar ook opa’s en oma’s in de buurt wonen die oppassen en wel eens in kunnen vallen in ‘nood’ situaties. Zo ook die ene keer dat Nina ziek was geworden. Mijn man was in het buitenland voor werk en ik moest een presentatie geven voor 50 man op een afgehuurde locatie. Toen heeft mijn vader zijn plannen om gegooid en is hij gekomen om bij Nina te blijven. Dat deed wel even pijn om mijn zieke dochter achter te laten. Ik ben heen en weer gegaan naar die presentatie (knop om en gaan!). En toen ik thuis kwam zei mijn vader dat ze het grootste gedeelte geslapen had en kon ik daarna weer fijn met haar knuffelen.
 • Strakke planning.
  moeder zijn en carrière makenDit is even trial en error, maar dit komt vanzelf in je systeem. Ik hou van gezond eten en ik wil altijd een verse maaltijd op tafel. Dus bereid ik het eten voor! Kook in het weekend een paar dagen vooruit. Kook grote porties waarbij je altijd een deel kan invriezen. Doe aan meal prepping. Maar denk ook aan dingen als je kind op een oppasdag bij opa & oma in bad laten doen. Vinden zij leuk, en het scheelt je weer tijd ’s avonds. Zeg op de crèche dat papa jarig is en ze knutselen een mooi cadeau voor hem. En bestel zelf een cadeau online en laat dit op je werk bezorgen 😉
 • Besteed dingen uit.
  Laat je boodschappen bezorgen, huur een werkster in, laat een tuinman je tuin doen. Klinkt decadent hè? Maar ja, je werkt er ook hard voor! De tijd die je wel thuis bent kun je beter aan je gezin besteden.
 • Slaap genoeg.
  Met kleine kinderen heb je wel eens gebroken nachten. Maar je kunt nou eenmaal meer aan als je voldoende slaapt. Dus ga die avond daarna een uur eerder naar bed (vroeg naar bed gaan is het nieuwe uitslapen!) of doe in het weekend mee met het middagslaapje. Als slaapgesprek structureel wordt, zoek dan hulp. Ik heb dit zelf ook meegemaakt, wil je meer hierover weten, zie mijn artikel over een slaapcoach.
 • Blijf fit.
  moeder zijn en carrière makenOok al ben je druk, moe of gaar, zoek toch 1 of 2 momenten in de week uit dat je sport, het liefst in de buitenlucht. Ook al ben je nog zo moe, door te sporten krijg je energie. Maar daarnaast is het ook heel goed om je hoofd leeg te maken en een moment te hebben waar je aan jezelf werkt. Je werkt aan je conditie, verbrandt calorieën en het ruimt je hoofd op. En kan je geen moment vinden om de deur uit te gaan. Ga thuis sporten. Bijvoorbeeld met Fitchannel, net als Laura.

Natuurlijk zijn er wel eens situaties die minder leuk zijn waarbij je moet kiezen tussen kind of werk. Maar toch weegt dat bij mij (nog) niet op tegen het plezier die ik nu uit allebei kan halen. Je kunt meer aan dan je zelf denkt, dus als je iets echt wilt, kijk naar de mogelijkheden en ga ervoor!

 

Bedankt Tessa voor je verhaal! Moeder zijn en carrière maken, het kan dus! Je bent een inspiratie voor vrouwen die dit ook willen combineren!


We plaatsen regelmatig gastblogs. Mooie, inspirerende verhalen die soms andere mensen weer kunnen helpen. Of herkenbaar kunnen zijn.

Bijvoorbeeld de gastblog van Kimberly over het bedplassen van haar zoon. Of de gastblog van Tessa over het inhuren van een slaapcoach.

Of ben je nog op zoek naar een heerlijk makkelijk kidsproof recept?

25 gedachten over “Moeder zijn en carrière maken, hoe regel je dat? – Gastblog

Voeg uw reactie toe

 1. Hier thuis hebben we de keuze gemaakt om ons eigen bedrijf te beginnen vanuit huis en daar succesvol in te zijn. Alle tips hierboven zijn helemaal waar. Het gaat allemaal om focus. Als je moeder kan zijn en zakenvrouw, een goede achterban hebt en zelf fit kan blijven, dan heb je de basis. Als je daarnaast ook nog een leuk mens bent voor je omgeving is het helemaal geweldig. Top advies en een mooi mens!

  Like

  1. Wat een ontzettend leuke reactie! En wat stoer dat jullie de stap hebben genomen om een eigen bedrijf te beginnen! Fijn dat het succesvol is en succes met die focus vasthouden! 😉

   Like

 2. Knap zeg, hoe je het doet! Ik denk dat een hele belangrijke stap in dit verhaal is : Maak carrière in wat je graag doet. Zo vind je alle energie die je nodig hebt. Straffe dame ben je!

  Like

  1. Zo is het maar net! Je kunt dingen alleen maar goed volhouden als je er plezier in hebt en er energie uit haalt! Zodra het je (verkeerde) energie gaat kosten, is het tijd om iets te veranderen. Dank voor je reactie!

   Like

 3. Wow lijkt me super als je al die balletjes in de lucht kunt houden elke dag opnieuw. Ik heb gekozen om thuis te blijven voor mijn kids zodat mijn man nu aan zijn carrière kan werken en daarna wisselen we om 🙂

  Like

  1. Wat goed dat je dit zo met je man hebt kunnen afspreken! En volgens mij heb je met kids thuis net zo goed heel wat ballen in de lucht hoog te houden! 😉 Succes!

   Like

 4. Ik ben in Barcelona woonachtig waar parttime werken niet gebruikelijk is. Ben als werkende mama dus ook altijd druk. Ik herken dan ook veel dingen in jouw verhaal…..

  Like

  1. Oh dat snap ik ja! Nederland is ook best een uitzondering als je bedenkt dat vrouwen hier het minst aantal uren van Europa werken (onlangs gepubliceerd door SCP). Succes als werkende mama!

   Like

  1. Jazeker, daar moet je echt geluk mee hebben! Natuurlijk kun je altijd gebruik maken van een crèche en/of BSO, maar het is ook wel fijn als ze af en toe in een ‘thuis’ omgeving en met familie/vaste oppas kunnen zijn.

   Like

 5. Eigenlijk zou iedere vrouw die moeder wordt het eerste jaar gecoacht moeten worden. Ik kwam zelf in een Burn Out terecht omdat ik dacht dat alles hetzelfde bleef en gewoon door moest gaan. Maar het is echt een kwestie van opnieuw een balans vinden en dat kan best even duren.

  Like

  1. Nou he, ik heb zo vaak gedacht, waarom bestaat er niet een handleiding die zegt hoe alles moet? 🙂 Het is echt zelf uitvogelen en je eigen draai vinden. Wat ontzettend vervelend dat je een burn out hebt gehad. Hopelijk heb je inmiddels een goede balans kunnen vinden!

   Like

 6. Stoer dat je dit kunt combineren tot een balans die voor jou werkt! En dat je erkent dat het af en toe trial and error was, dat is wel herkenbaar vind ik. Ikzelf werd vlak voor mijn zwangerschap zelfstandig ondernemer en kan mijn uren dus vrij plannen.

  Like

  1. Wat een timing! Van de andere kant vergt het ook veel discipline om een goede planning te maken voor werk en kind. Hopelijk heb je daar inmiddels ook een goede balans in gevonden!

   Like

  1. Nou het gaat zeker niet allemaal perfect hoor! Maar je streeft altijd naar een zo goed mogelijke balans. En die gaat bij jou ook echt komen (ook al lijkt dat nu nog heel ver weg, haha)

   Like

 7. Wat goed georganiseerd allemaal! Ik heb zelf – min of meer door de omstandigheden – gekozen om het eerste jaar thuis te blijven bij mijn kindje. Ik had zo lang op haar gewacht (ik kreeg haar op mijn 41ste) en toen het noodgedwongen zo liep, merkte ik dat dit eigenlijk was wat ik wilde. Voor de volledigheid. Ik werkte sinds mijn twintigste in loondienst (en tot en met mijn 41ste) dus ik ken meerdere kanten. Uiteindelijk ben ik na een jaar begonnen met een aantal projecten, waarvan mijn blog de grootste is. Dat doe ik vanuit huis, zodat ik er ook nagenoeg altijd voor mijn dochtertje kan zijn. Sinds 13 april overigens officieel als zelfstandig ondernemer. Dat is inderdaad een keuze die ik heb gemaakt. Ik denk trouwens dat iedere moeder zelf haarfijn aanvoelt wat fijn voelt voor haar. Daarom is het ook zo inspirerend om te lezen hoe iedereen het doet en hoe hij of zij in het leven staat.

  Like

  1. Wat een mooie reactie en verhaal! Er is ook geen goed of fout, iedere moeder zit in een andere fase van haar leven, heeft met verschillende omstandigheden te maken en reageert anders op het moederschap. En wat je zegt, als je maar op je eigen gevoel af gaat, dan komt het wel goed. Heel stoer dat je nu officieel zelfstandig ondernemer bent, veel succes met je blog!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: