Kindercoach – gastblog

Mijn naam is Kyrsten Jongenotter. Ik ben trotse eigenaresse van Kyrsten Kindercoaching. Met veel liefde en passie werk ik als kind -en jongerencoach, Droom & Relaxtrainer (mindfulness) en Rots & Watertrainer (zelfvertrouwen). Dit doe ik in mijn praktijk aan huis, in de natuur, op basisscholen, BSO’s of in yogastudio’s. Ook heb ik een achtergrond als leerkracht en gastouder.

Mindfulness voor kinderen

Het is donderdag 28 juni…
Ik kom aan bij BSO Natuur & Avontuur, middenin het bos in Rijswijk, met mijn turquoise yogamatten en zandkleurige dekentjes. Wat een heerlijke, rustgevende locatie! Perfect voor mijn Droom & Relaxtraining. De gordijnen doe ik langzaam dicht, de lichten gaan uit en ik zet sfeervolle kinderkaarsjes aan. Straks geef ik hier mijn tweede Droom & Relaxles aan een groepje 6 t/m 12- jarigen.

Droom & Relaxtraining

droomOp een groene placemat (lelieblad) plaats ik een kikker met de handen op z’n buik. We starten met de mindfulnessoefening ‘stilzitten’ als een kikker met als doel de aandacht op de ademhaling in de buik. Daar waar het rustig is en waar geen (pieker)gedachten zijn.  Focussen op de ademhaling voelt fijn als je bijvoorbeeld een vol hoofd hebt waardoor je niet zo goed kan slapen of concentreren. Of als je wilt ontspannen voor een toets, wilt leren omgaan met boosheid of je zelfverzekerd wilt voelen. Of als je gewoon even lekker helemaal niks wil doen.

droomDaarna lees ik het prachtige droomverhaal Eliza in Dromenland voor uit Droomavonturen van kindermeditatiedocent Rosalinda Weel. Het gaat o.a. over een droomkikker die altijd maar haast heeft. Vóór het verhaal dek ik de kinderen toe onder een zachte deken, iets waar ze altijd naar uitkijken. ‘Mag ik ook slapen, juf?’ ‘Ja, dat mag.’ En dat gebeurt soms ook. Het ene kind ligt met de ogen dicht te luisteren, het andere kind staart me met grote ogen aan en weer een ander beweegt soms mee omdat het zich zo fantasievol inleeft in het verhaal. Ik geef kinderen altijd de ruimte om op hun eigen manier te ontspannen.

 

Persoonlijke verhalen

De kikker heeft geen tijd om stil te staan. Hij springt op de automatische piloot van A naar B zonder zichzelf af te vragen of hij daar wel gelukkig van wordt. Vaak hoor ik de meest persoonlijke verhalen tijdens een Droom & Relaxles. Over kinderen die niet zo goed kunnen slapen omdat hun broertje of zusje ’s nachts huilt, over kinderen die zich zorgen maken over hun konijn die het misschien wel koud heeft in het buitenhok, over onweer, monsters, over cijfers op school of over het missen van papa of mama omdat zij zoveel werken. Zelfs nog thuis achter de computer.

droomHet droomverhaal eindigt altijd met een positieve spreuk. In dit verhaal gaat het erom dat je goed bent zoals je bent en dat je altijd jezelf mag blijven. Kinderen slaan deze krachtige spreuken op en gebruiken deze op voor hen moeilijke momenten. Bijvoorbeeld tijdens pestgedrag op school of op een spannend moment zoals zwemmen door ‘het gat’ tijdens de zwemles.

De tweede les

Een vleugje kinderyoga en kindercoaching heb ik toegevoegd in al mijn lessen. De tweede Droom & Relaxles kan beginnen.
De kinderen komen binnen. Ik zie een aantal ogen meteen oplichten: Daar is ze weer! De Droom & Relaxjuf met wie we straks heerlijk mindfull gaan dromen en relaxen. Mindfulness is het trainen van je aandachtsspier. Over mindfulness moet je niet praten, je moet het doen. Kinderen en volwassenen die regelmatig mindfulness-oefeningen doen, trainen hun aandachtsspier en zullen deze ook kunnen inzetten in de hectiek van alledag.

Ik mag er zijn!

Weten dat kinderen naar mij uitkijken en blij zijn dat ik er ben, wow! Dat geeft mij het gevoel dat ik er mag zijn, het is zo’n waardevol gevoel dat ik ook ieder kind gun. Zijn wie je bent. Elke les is voor mij weer een feestje omdat ik mag doen waar ik gelukkig van word. Kinderen leren relaxen in de hectiek van alledag en weer laten stralen als sterren!

droom

Bij mij in de Droom & Relaxles hoeft even niet zoveel. En zeker niet na een drukke schooldag waarin het vooral gaat om tempo en presteren. En school én BSO is voor sommige kinderen best wel veel. Kinderen maken vaak net zulke lange dagen als hun ouders. Wie wil er dan na zo’n lange dag nu niet lekker ontspannen?

Cadeautje

droomTer afsluiting geef ik de kinderen altijd een aandenken mee. Ik vind het belangrijk dat de positieve effecten ook buiten de lessen doorwerken. Aan de enthousiaste reacties van ouders te horen, gebeurt dit ook! 

 

Buitenschoolse opvang  en prikkels

droomBSO’s hebben vaak superleuke, inspannende activiteiten op het programma staan maar ik miste in het meeste aanbod de ontspanning. Terwijl er ook voldoende kinderen zijn die na schooltijd even niks willen doen, willen bijkomen en uitrusten van de drukke dag vol prikkels. Even alleen willen ‘zijn’. De Droom & Relaxtraining is daarom écht een succes in BSO-land voor kinderen en hun pedagogisch medewerkers!

Ik ben zó dankbaar dat ik met mijn eigen, unieke training al zoveel kinderen heb mogen leren kennismaken met mindfulness in Den Haag en Rijswijk. Ook pedagogisch medewerkers en tussenschoolse opvangmedewerkers zijn enthousiast! Ik ben in gesprek met scholen om ook leerkrachten te leren mindfull te dromen & relaxen in het onderwijs.

Kyrsten Kindercoaching

droomWat ben ik elke dag weer blij dat ik als Kind- en jongerencoach werk! In mijn hart ben ik altijd al kindercoach geweest. Kyrsten Kindercoaching is mijn kindje, mijn trots. Als coach met onderwijsachtergrond ben ik gespecialiseerd in het werken met (hoog)gevoelige kinderen en ouders met drukke of dromerige hoofden, onzekerheid en (faal)angst. Het voelt zo waardevol om verschil te kunnen maken in het leven van kinderen en ouders. Nét even dat duwtje in de rug te geven waardoor een kind of ouder weer vol vertrouwen zelfstandig verder kan.

Ik coach kinderen, jongeren en ouders naar wie ze in hun 💖 zijn en blijf dat met alle liefde nog mijn hele leven doen.

Wil je meer over mij weten? Volg mij dan via www.kyrstenkindercoaching.nl, Facebook of Instagram.

Lieve groet,
Kyrsten

 

20 gedachten over “Kindercoach – gastblog

Voeg uw reactie toe

  1. Kinderen hebben het soms net zo druk als hun ouders met slaapproblemen, stress, concentratie en piekergedachten als gevolg als hier geen aandacht aan wordt gegeven. Het is voor sommige kinderen en ouders echt noodzaak om te leren ontspannen in deze hectische tijd zoals je zegt. Dank je wel voor je reactie, Femke!

   Like

  1. Er is veel behoefte aan, dus of het goed, weet ik eigenlijk niet…Ik zou liever willen dat het niet nodig was voor kinderen. Maar natuurlijk ben ik blij dat ik deze ontspanning mag leren aan kinderen en ouders!

   Like

  1. Hoi Angela, jammer dat het in onze tijd nog niet bestond he? Als je al jong leert luisteren naar je lichaam en naar wat je nodig hebt, kan je zeker later een burn-out voorkomen. Het gaat allemaal om bewustwording!

   Like

 1. Ik vind het ook heel erg positief als kinderen op jonge leeftijd bijleren. Zeker voor de kinderen die nu opgroeien in deze pittige maatschappij. Ik vind het ook heel mooi dat er ruimte mag zijn voor ontspanning, kinderen moeten tenslotte al zoveel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: