Verkouden zijn of de griep? – Column 65

Lieve Marija,
Het zal je misschien niet ontgaan zijn, het griepseizoen is weer begonnen. Of moet ik zeggen: het ‘verkoudenseizoen’ is weer begonnen. Want daar is nogal wat discussie over. Wanneer heb je nou de griep en wanneer ben ‘gewoon’ verkouden. Dat de mannen allemaal massaal griep hebben als ze een beetje moeten hoesten, weten we inmiddels, maar wat zegt de wetenschap erover?

Verkouden of Griep

verkoudenZelf hou ik altijd de norm: als je koorts bij je verkoudheid krijgt, is het griep en anders ben je verkouden. Maar klopt dat ook? Via de website dokterdokter.nl heb ik even de verschillen opgezocht.

De seizoensgebonden gewone verkoudheid is een ontsteking van de luchtwegen en is de belangrijkste reden voor een bezoek aan de huisarts en gemiste werk- of schooldagen. Een verkoudheid lost zich vrij snel op terwijl de symptomen tot een periode van twee weken aanwezig kunnen blijven. In tegenstelling tot griep, zijn de symptomen bij verkoudheid vrij mild en leiden zelden tot ernstige gezondheidsklachten.”  

“Griep is een andere aandoening van de luchtwegen en wordt veroorzaakt door Influenza A en B virussen. Griep kan zich ontwikkelen tot een veel ernstigere aandoening zoals een longontsteking. Griep komt het vaakst voor in het najaar met een piek in de wintermaanden. Griep kun je op dezelfde manier oplopen als een verkoudheid, namelijk door (indirect) contact met iemand die besmet is. De symptomen van griep lijken erg op die van een verkoudheid, maar ze zijn over het algemeen heviger.”

Gevarenzone

verkoudenZoals je kunt lezen zitten we op dit moment dus in de gevarenzone om verkouden te worden of griep te krijgen. Maar kan je er ook wat tegen doen? Wij heten niet voor niks FITFunFab, dus we willen natuurlijk graag alles doen om FIT te blijven. Hoe kan je er dus preventief voor zorgen dat je niet verkouden wordt of de griep krijgt? Volgens mij is het allerbelangrijkste een goede hygiëne, vaak handen wassen etc en gezond leven. Dus veel groente en fruit eten en genoeg slapen.

Tips

Heb je nog tips om een beetje gezond te blijven de komende maanden? Heb je deze herfst al griep gehad of ben je al verkouden geweest?

Liefs,
Laura


Lieve Laura,

Of ik nog tips heb om gezond te blijven in deze koude herfstmaanden? Zeker wel! Ik ben eigenlijk altijd wel bezig om mijn gezin gezond te houden. En met succes kan ik zeggen. Mijn kids zijn bijna nooit ziek. Meestal ben ik met de overgang van het warme naar het koude seizoen (en andersom) ziek. Mijn lichaam moet dan echt wennen aan de nieuwe temperatuur buiten. Gelukkig is mij dat dit jaar bespaard gebleven. Ik ben wel wat verkouden geweest, maar niet ziek op bed. Als zouden mannen dat waarschijnlijk anders ervaren. Maar dat is een heel ander verhaal….

Voeding

Het is een inkoppertje, maar zorg ervoor dat je gezond eet. Eet voldoende vitamines (fruit en groente!), dat zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft.
Eet niet te veel suikerhoudende producten. Ja, ik weet dat dat lastig is in deze feestmaand. Ik vind het ook allemaal veel te lekker, maar toch probeer ik met mate te snoepen en in ieder geval mijn fruit en groente binnen te krijgen.

verkouden

Slaap

Wat ook heel belangrijk is, is voldoende slaap. Ga op tijd naar bed. De uren voor middernacht tellen dubbel! En wat is er nou lekkerder dan met dit herfstachtige weer vroeg onder de wol te kruipen? Heerlijk! Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen van allerlei kwaaltjes. Zonder ontspanning is er geen herstel, dus word je ziek. Je merkt zelf ook altijd dat als je moe bent, je veel vatbaarder bent voor van alles.

Tips

verkoudenAls de verkoudheid het dan toch van je gewonnen heeft, is er maar 1 remedie. Terugvechten met vitamines en slaap. Stop jezelf lekker vol met sinaasappels en kiwi’s (boordevol vitamine c!) en geef je lichaam de rust die het nodig heeft. Denk maar even niet aan de hoeveelheid fruitsuikers die je op dat moment binnen krijgt. Je lichaam heeft nu gewoon even de vitamines nodig. Drink verder veel (kamille)thee, liefst met stukjes gember erin. Mijn moeder maakte vroeger altijd een powerdrankje als ik ziek was: een kop heet water (net van de kook af) met citroensap en wat honing. Drink dit zo heet mogelijk op. Neem vervolgens 2 paracetamolletjes, poets je tanden en ga naar bed. De volgende ochtend voel je je een stuk beter.

Beterschap!

Liefs,
Marija


Wat is jouw ultieme tip tegen verkoudheden of griepjes? 


Elke week schrijven wij een column over onderwerpen die ons interesseren. Zo hadden we het laatst over het wel of niet aanpassen van je leeftijd.

En we hebben het ook gehad over het leeftijdsverschil tussen je kinderen. Lees hier hoe Laura en Marija het leeftijdsverschil van hun kinderen ervaren.

We hebben het ook over opvoeden. Hoe streng ben jij voor je kids? Lees het hier.

10 gedachten over “Verkouden zijn of de griep? – Column 65

Voeg uw reactie toe

  1. Superfijne tips!
    Zodra ik me een beetje verkouden of grieperig begin te voelen, probeer ik zo veel mogelijk water te drinken. Minstens twee liter, maar vaak nog meer. Dat helpt bij mij altijd superhard.

    Like

  2. Wat een goede tips! IK probeer altijd zoveel mogelijk water te drinken, vitamines te eten, buiten te zijn en vooral uit de buurt te blijven van mensen die de griep hebben haha.

    Like

  3. Veel goede tips! Ik probeer genoeg te slapen, me warm aan te kleden en vitamines bij te slikken. Helaas ben ik nu zelf ook verkouden geworden. Maar na een dagje uitrusten gaat het weer beter 🙂

    Like

  4. Ik ben zelf chronisch ziek, hierdoor is mijn weerstand zo lek als een mandje en is het ieder jaar weer oppassen geblazen. Ik eet zo gezond mogelijk, haalde voorheen een griepprik en probeer ook zoveel mogelijk te slapen. En oh ja, het liefst blijf ik bij mensen uit fe buurt die de griep hebben of verkouden zijn, maar je kan het helaas niet helemaal voorkomen.. Dus het liefst overwinter ik in een warm land en kom ik terug als de griepedemie over is haha

    Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑