Suf eerste jaar van de kinderen? – Papa vertelt

Het is zondag, dus weer een nieuwe ‘papa vertelt’. Vandaag is het dan eindelijk de beurt aan  1 van onze eigen mannen. Evert (37), man van Laura, begint en zal openhartig alle vragen beantwoorden!  Wat vindt hij nou echt van het vaderschap? En vond hij het eerste jaar echt suf?

Hoeveel kinderen heb je en hoe oud zijn ze?

Wij hebben 2 kinderen. Tijn van 7 en Milou van 3.

Wist je altijd al dat je kinderen wilde?

Natuurlijk niet altijd, want laten we eerlijk zijn, als tiener ben je wel met andere dingen bezig. Maar vrij snel daarna was ik er wel over uit dat ik zelf graag kinderen zou willen.

Had je van tevoren bedacht hoeveel kinderen je zou willen?

sufJa, 2 heb ik altijd een mooi aantal gevonden.

Hoe vond je het om voor het eerst te horen dat je vader werd?

Dat was natuurlijk een heel bijzonder moment. In mijn geval kwam Laura met een zwangerschapstest in d’r hand de kamer binnen. Ik weet het nog precies. Ik zat te werken achter m’n laptop in de voorkamer van ons toenmalige huis. Dat vergeet je niet snel!

Hoe heb je de zwangerschap(pen) beleefd?

Laura heeft gelukkig nooit erg last gehad tijdens de zwangerschap en ze is niet zo’n klager, dus ik durf wel te zeggen; vrij relaxed!

Wat vond je van de bevalling(en)?

Ontzettend dubbel. Ook twee van die momenten die je nooit vergeet omdat ze heel mooi zijn, maar tegelijkertijd vervloek je de natuur, of de schepper mocht je er in geloven, dat deze lijdensweg voor vrouwen ooit bedacht is. Ik zeg je eerlijk, ik had dit niet getrokken.

Hoe vond je de kraamperiode(s)?

Druk, maar vooral leuk. Omdat ik dit heb meegemaakt ben ik groot voorstander van langer verlof voor kersverse vaders. Drie dagen is echt een lachertje.

Hoe heb je het eerste jaar van je kind(eren) beleefd?

sufEerlijk? Relaxed en ook wat suf. Relaxed omdat we twee keer het geluk hebben gehad dat ze goed sliepen enzo, maar suf omdat een baby bar weinig doet.

Wat vond jij tot nu toe de leukste leeftijd?

Nou niet het eerste jaar dus :-), maar eigenlijk heeft elke periode daarna zijn leuke kanten. Als ik echt moet kiezen vond ik de periode van 3 / 4 jaar het leukste met Tijn. Met Milou is dit denk ik een ander verhaal. Die heeft zeg maar (hoe zeg ik dit netjes) een wat ander karakter.

Wilde je voordat je kinderen kreeg graag een dochter of een zoon? (we snappen dat het nu niet meer uitmaakt, maar leuk om te weten 😊)

sufHet is heel flauw misschien, maar omdat ik altijd 2 kids wel een mooi aantal vond was een zoon en dochter voor mij het mooiste plaatje. En dat is het ook geworden. Ik realiseer me dat we daar erg dankbaar voor moeten zijn. En dat zijn we ook!

Wat vind je tot nu toe het lastigste aan vader zijn?

Consequent zijn. Het lijkt zo simpel maar als je dan weer in die grote kinderogen kijkt kom je in de verleiding om van je standpunt af te stappen. Zeker Milou kan d’r vader redelijk bespelen.

En wat vind je tot nu toe het leukste aan vader zijn?

De dankbaarheid en vreugde van de kinderen om de kleinste dingen, heerlijk is dat!

Waar kijk je nog naar uit in het vaderschap?

Ik ben heel erg nieuwsgierig naar de tienerjaren. Wat voor pubers worden het? Welke interesses krijgen ze qua school of werk? Daar ben ik heel benieuwd naar.

Wat vind je nu het leukste om met je kind(eren) te doen?

sufDe vakantie(s) zijn voor mij echt jaarlijkse hoogtepunten. Zeker met de kinderen, maar met name als gezin. Daar kan ik weken naar uitkijken.

Wanneer krijgen jouw kind(eren) jou op de kast?

Als ze schreeuwend en tierend door het huis gaan.

Ben je een ‘strenge’ vader?

Ze ervaren mij ongetwijfeld als streng, maar ik vind dat een onderdeel van de opvoeding. Grenzen stellen en normen en waarden bijbrengen.

Heb je een ‘papadag’ (vreselijk woord) opgenomen sinds je kind(eren) hebt?

Heb ik in het begin wel gedaan, nu niet meer. Ik geloof ook niet echt in 1 vaste dag. Ik streef naar een gezonde werk/privé verhouding door de hele week heen. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar aangezien ik redelijk goed kan plannen zien we elkaar vaak, ook doordeweeks.

Heb je een vader waar je tegenop kijkt? Dus niet je eigen vader, maar een vader in je omgeving misschien of in de media die je vindt dat het heel goed doet?

Niet een vader specifiek. Ik kijk enorm op tegen alleenstaande vaders en moeders. Dat vind ik echt heel knap. Als je het lukt in je eentje 1 of meerdere kids groot te brengen ben je voor mij een held(in)!

Wat had je toen je nog geen vader was graag willen weten van andere vaders?

sufHoe je het haar van je dochter fatsoenlijk in model krijgt. Aangezien mijn fijne motoriek ver te zoeken is, is het voor niemand goed als ik daar aan begin. Inmiddels lukt een staartje aardig, maar vraag me niet te vlechten….

Heb je nog tips voor toekomstige vaders?

Krijg je een dochter? Werk aan je fijne motoriek! Maar bovenal genieten!!

Bedankt Evert voor je bijdrage! En ik denk dat veel vaders het eerste jaar misschien als wat suf ervaren. En aan die fijne motoriek kan gewerkt worden hoor! Oefen vooral met dit filmpje 😉


Heb je de editie van Frank al gelezen? Lees snel verder. Of van Dave die leeft in een samengesteld gezin?

Wil jij ook meedoen aan deze nieuwe rubriek? Laat het ons weten via contact@fitfunfab.nl. Of heb je een interessant verhaal voor een gastblog? Je kan het ons laten weten via hetzelfde e-mailadres!

14 gedachten over “Suf eerste jaar van de kinderen? – Papa vertelt

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een leuke blogpost is dit! Ik volg veel blogs en regelmatig lees ik dit soort verhalen van vrouwen maar nog veel interessanter vind ik hoe mannen dit beleven. Ga een paar vragen eens aan mijn eigen wederhelft voorleggen 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: