Weg met die weegschaal!

Voor Boost Your Health heb ik een leuke gastblog geschreven. Dit keer een in de categorie ‘Mind’. Hoe ga je om met je onzekerheid over je gewicht. Iedereen is hier in meer of mindere mate onzeker over. Ook ik! Ben ik niet te dik? Kan daar niet nog een centimeter vanaf? Zijn die putten al uit mijn billen? Klopt mijn gewicht nog wel bij mijn lengte? Wat wegen mijn vriendinnen eigenlijk? Ze zijn vast lichter dan ik. Mijn kont ziet er toch veel voller uit dan die van hen. 

Weegschaal

weegschaalAl deze onzekerheden kunnen je behoorlijk uit balans brengen. We denken ons geluk te vinden op de weegschaal. Als de weegschaal iets minder aangeeft dan de vorige keer zijn we intens gelukkig en voelen we ons heel happy. Je gaat zo licht als een veertje de dag door.
Maar de tegenhanger hiervan is verschrikkelijk. Hoe erg is het als je heel de week op je voeding hebt gelet en voor je gevoel heel goed bezig bent geweest. Je gaat dan op de weegschaal staan om te kijken of je gevoel klopt met de werkelijkheid. BAM! Twee ons meer dan vorige week. Dan ga je toch door de grond? Heel de week voor niks zo streng voor jezelf geweest.

Kleding

weegschaalOm jezelf keer op keer voor deze teleurstelling te behoeden, roep ik iedereen op: Weg met die weegschaal! Nou ja, je hoeft ‘m niet meteen de deur uit te doen. Maar je kan ‘m wel ergens achterin een kast opbergen, zodat je niet steeds in de verleiding komt erop te gaan staan.
Maar hoe houd ik dan mijn gewicht in de gaten?, hoor ik je zeggen. Dat doe je met je kleding.
Pas je je kleding waar je je goed in voelt nog steeds? Dan is er niks aan de hand. Niet op de weegschaal gaan staan of je al een onsje minder dan vorige week weegt. Gaat je kleding wat krapper zitten? Dan kan je misschien een beetje op gaan letten.
En ja, je mag heus nog wel af en toe op de weegschaal staan om te zien of alles nog binnen proporties is. Zo eens in de maand/twee maanden of zo. Vaker niet hoor! Daar word je alleen maar ongelukkig van.

weegschaal

Je maat

Je kledingmaat is sowieso een goede hulp om te weten hoe slank of volslank je bent. Als ik in de spiegel kijk, zie ik soms alleen maar mijn (dikke) kont. Echt om onzeker over te worden! Als ik dan ook nog moe en grieperig ben, is het helemaal mis met mijn zelfbeeld. Ik moet dan echt even mijn verstand aanzetten en me beseffen welke kledingmaat ik heb en dat dat helemaal niet zo erg is. Ik zie vaak in de spiegel iets anders dan wat het in werkelijkheid is. Ken je die test waarbij je een aantal lichamen naast elkaar (van dun naar dik) ziet op een afbeelding? Je moet dan aanwijzen in welke categorie je valt. Ik zou echt een maat groter aanwijzen dan ik in werkelijkheid ben. En ik weet zeker dat meer vrouwen dat hebben. Heb je maat S of M? Dat wéét je dat je niet te dik bent. En ga niet aan de buitenwereld verkondigen dat je te dik bent, want dat ís gewoon niet zo. Er zijn zat vrouwen die jaloers zijn op jouw kledingmaat. Maar wat zegt nou een kledingmaat? Het gaat er toch om hoe een broek of jurk om je lijf zit? En bij het ene merk is dat een M en bij een andere een L. So what?! Niemand die aan de buitenkant ziet welke maat je hebt. Een goed zittende broek kleed juist mooi af. En ja, dat is soms een maatje groter dan je gewend bent.

Herfst

weegschaalQua mode ben ik heel blij dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Ik houd van de mooie kleuren en de warme stoffen. Je lijf weer lekker bedekken met mooie kleren. Ik vind het heerlijk! Misschien ook omdat ik net een tikkeltje onzeker ben over mijn figuur (wie niet?). In de herfst kan je jezelf lekker verstoppen onder veel laagjes. Omdat het buiten kouder wordt, gaat je lichaam vet opslaan. Een beschermlaagje tegen de kou buiten. Nu is de weegschaal natuurlijk helemáál een vijand geworden. Mij zie je voorlopig echt niet op een weegschaal. Die is bij mij al weg.


Zoek je nog tips om beter in je vel te zitten? Probeer eens koud af te douchen. Lees hier in de blog waarom dat zo goed voor je is en hoe ik het koud afdouchen in heb gevoerd.

En heb je deze ontspanningsoefening al eens geprobeerd? Dit is echt mijn favoriet!

Of ga eens een keer offline. Dat geeft ook veel rust! Lees hier Laura haar blog hoe zij offline gaat op vakantie.

 

18 gedachten over “Weg met die weegschaal!

Voeg uw reactie toe

  1. Als je het dan maar goed binnen de perken weet te houden ja. Spreek met jezelf af hoe vaak je erop mag staan. Meer dan dat heeft toch geen zin, je wordt er niet slanker van door vaak op die weegschaal te staan…. Succes!

   Like

 1. Als ik bezog ben met afvallen( wat ook echt wel nodig is) sta ik soms wel 2 keer per dag op de weegschaal. Ik weet dat dat belachelijk is, maar het geeft mij een gevoel van controle

  Like

  1. Als je je er maar niet ongelukkig door laat voelen. Te vaak de teleurstelling voelen van het weer niet afvallen is het toch niet waard? Maar controle hebben is ook wat waard. Dan maar een middenweg zoeken? Succes!

   Like

 2. Ik heb zelf ook geen weegschaal, ik vind het gewoon niet nuttig. Ik heb gewoon zoiets van: als ik me goed voel in mijn lichaam, ben ik tevreden. Of dat nu met vijf kilo meer of vijf kilo minder is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: