Pleegvader Ricardo – Papa vertelt

Het is zondag, dus weer een nieuwe ‘papa vertelt’. Vandaag is het de beurt aan Ricardo. Jullie kennen hem misschien al van de gastblogs. Ricardo is getrouwd met Hanneke en pleegvader van 3 kinderen. Lees snel verder voor zijn mooie verhaal.

Hoeveel kinderen heb je en hoe oud zijn ze?

Op dit moment heb ik drie pleegkinderen, “Maria” (7), ”Jacob” (4) en “David” (3).

Wist je altijd al dat je kinderen wilde?

Voordat ik Hanneke leerde kennen was ik daar niet echt mee bezig, maar al snel wist ik dat ik samen met haar kinderen wilde hebben

Had je van tevoren bedacht hoeveel kinderen je zou willen?

Dat is voor mij nooit echt belangrijk geweest.

Hoe vond je het om voor het eerst te horen dat je vader werd?

pleegvaderVrienden van ons hebben gevraagd of wij de pleegouders wilde worden van “Jacob”. Ik was in eerste instantie overrompeld, maar binnen diezelfde dag hadden we besloten om het te doen. Ik voelde me zeer vereerd dat iemand ons zo vertrouwt om hun kind op te voeden.

Hoe heb je de zwangerschap(pen) beleefd?

Er was geen zwangerschap in dit geval, maar we waren wel in verwachting. Of beter gezegd in afwachting. Dit duurde alleen geen 9 maanden, maar een stuk korter. Bij Jacob was het snel een kamer inrichten en bij de andere twee snel herinrichten. Ook kleren en dat soort dingen moesten snel geregeld worden.

Wat vond je van de bevalling(en)?

Omdat ik pleegvader ben, heb ik dit niet meegemaakt.

Hoe vond je de kraamperiode(s)?

Ook dit heb ik als pleegvader niet echt meegemaakt. We hadden we besloten om de eerste weken het juist rustig te houden, zodat we eerst aan elkaar konden wennen. Natuurlijk komen er mensen op bezoek om kennis te maken met ons pleegkind, maar dit is een stuk minder als bij een “gewone” kraamperiode.

Hoe heb je het eerste jaar van je kind(eren) beleefd?

Het eerste jaar van een plaatsing van een pleegkind is best wel heftig. Je moet elkaar leren kennen. In het geval van Maria moest ze ook wennen aan de regels. Ze was 4 toen ze bij ons kwam en had natuurlijk haar eigen regels thuis. Dit was ineens anders. Ook had ze ineens een broertje… In die periode heb je ook heel veel gesprekken met hulpverlening en bio ouders. Je moet afspraken maken, na een tijdje evalueren en daarna eventueel weer nieuwe afspraken maken. Dit duurt wel een aantal maanden,

Wat vond jij tot nu toe de leukste leeftijd?

pleegvaderIk heb niet echt een leeftijd die ik leuker vind dan een andere. Het is bijvoorbeeld leuk om te zien als je kind van baby naar peuter ontwikkelt, maar ook als hij/zij voor het eerst naar school gaat. Elke leeftijd heeft wel wat leuks.

Wilde je voordat je kinderen kreeg graag een dochter of een zoon? (we snappen dat het nu niet meer uitmaakt, maar leuk om te weten 😊)

Dat is voor mij nooit belangrijk geweest

Wat vind je tot nu toe het lastigste aan vader zijn?

Ik vind het nog wel eens lastig als ik de hele dag met de kinderen bezig ben geweest, dat ze aan het eind van de avond verdrietig zijn omdat ze mama/tante missen.

En wat vind je tot nu toe het leukste aan vader zijn?

Als ik de kinderen zie genieten. Een schaterlach, een spontane knuffel of een “ik vind u lief”

Waar kijk je nog naar uit in het vaderschap?

Ik heb niet echt iets waar ik naar uitkijk. Van twee van de kids is überhaupt nog niet duidelijk hoe lang ze bij ons blijven wonen.

Wat vind je nu het leukste om met je kind(eren) te doen?

Samen een dagje uit met de kids vind ik geweldig! Je ziet ze gewoon stralen. Maar ook samen een filmpje kijken vind ik leuk. Dan komen ze tegen me aan liggen of op schoot zitten, kleedje er bij, een chippie of popcorn en dan samen kijken naar de film.

Wanneer krijgen jouw kind(eren) jou op de kast?

Op het moment dat ik erg moe ben of hoofdpijn o.i.d. dan besluiten alle 3 de kids om lekker druk te gaan doen en niet te gaan luisteren. Tijdens deze momenten is mijn lontje iets korter.

Ben je een ‘strenge’ vader?

Ik denk dat mensen mij wel zien als streng. Zo moeten de kids u tegen ons zeggen, en ook tegen andere volwassenen.

Heb je een ‘papadag’ (vreselijk woord) opgenomen sinds je kind(eren) hebt?

Een papadag heb ik niet. Ik werk 6 dagen in de week, maar wel parttime. Mijn werktijden zijn tussen 4 en 7 ‘ s ochtends en tussen 12 en 16 ‘s middags. Ik ben dus vaak bij de kids, daardoor heb ik geen papadag nodig.

Heb je een vader waar je tegenop kijkt? Dus niet je eigen vader, maar een vader in je omgeving misschien of in de media die je vindt dat het heel goed doet?

Er zijn genoeg vaders die het goed doen, maar ik heb niet echt een specifiek iemand waar ik tegenop kijk.

Wat had je toen je nog geen vader was graag willen weten van andere vaders?

Vieze luiers zijn niet zo erg.

Heb je nog tips voor toekomstige vaders?

pleegvaderKijk eens op een andere manier naar je kids. Toen Jacob en David samen aan het peuteren waren hadden ze flinke driftbuien. Tijdens deze periode ben ik gestart met een fotoproject. Een jaar lang heb ik foto’s gemaakt van de jongens. Zo zag ik de positieve en leuke dingen van de boys in plaats van alleen de driftbuien.

Bedankt Ricardo voor je bijdrage! Heel bijzonder om te lezen hoe jij het doet als pleegvader. En om een op papier mee te mogen genieten van jullie grote hart. Ricardo heeft al meerdere blogs geschreven voor ons. Wil je dus meer weten over hoe het het ervaart om pleegvader te zijn? Klik dan hier naar zijn blog over een dag uit het leven van een pleegvader  of hier naar zijn blog over een bijplaatsing. 


Heb je de editie van Frank al gelezen? Lees snel verder. Of van Dave die leeft in een samengesteld gezin?

Wil jij ook meedoen aan deze nieuwe rubriek? Laat het ons weten via contact@fitfunfab.nl. Of heb je een interessant verhaal voor een gastblog? Je kan het ons laten weten via hetzelfde e-mailadres!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: