Dieet – nieuw Pioppi dieet – Column 61

Lieve Marij,
Het is weer zover, er is weer een nieuw dieet op de markt, genaamd het Pioppi-dieet. Heb je er al van gehoord?

Pioppi-dieet

pioppi-dieetEven in korte lijnen. Het Pioppi-dieet is vernoemd naar een Italiaans dorpje (Pioppi) waar de inwoners bovengemiddeld oud worden. Het is deels geïnspireerd op hun eetgewoontes. Tot zover klinkt het best goed. Het is namelijk ook bewezen dat landen aan de Middellandse Zee de meest gezonde inwoners hebben toch? Maar ergens gaat er iets niet helemaal goed, want bij het Voedingscentrum gaan er alarmbellen rinkelen. Niet dat ik nou een enorme fan ben van het Voedingscentrum, maar ik ben me er toch eens in gaan verdiepen.

Boek

De bedenker van dit Pioppi-dieet, Dr. Aseem Malhotra, is een cardioloog en heeft ook een boek uitgebracht. Met dit boek kan je dus veel afvallen en in 3 weken tijd  en onderga je een hele lifestyle verandering. Het boek staat dus al weken in de bestseller lijst en mensen zijn er lyrisch over. Over het algemeen is de strekking van het Pioppi-dieet: vermijd koolhydraten en eet vooral veel eiwitten  en vetten. Maar waarom dan de waarschuwing van het Voedingscentrum?

Gevaren

Het Voedingscentrum* geeft de volgende gevaren af:

  • In het Pioppi-dieet vermijd je dus koolhydraat rijke producten. Dus brood, pasta, rijst en aardappelen laat je staan. Alleen heeft het lichaam koolhydraten nodig als energiebron. De Gezondheidsraad adviseert voor een gezond eetpatroon om 40 tot 70% van de dagelijkse energie uit koolhydraten te halen.
  • Er wordt veel gebruik gemaakt van roomboter en kokosolie waar veel verzadigde vetten in zitten en volgens het Voedingscentrum slecht zijn voor je bloedvaten.
  • Het Pioppi-dieet schrijft 10 eieren per week voor en wederom wordt dit afgeraden door het Voedingscentrum vanwege je cholesterol gehalte wat te hoog wordt hierdoor.
  • Volgens het Pioppi-dieet mag je onbeperkt vlees en dus ook rood vlees eten. Dit wordt ook afgeraden door het Voedingscentrum.
  • 3 keer in de week vis eten is ook in strijd met het Voedingscentrum. Zij schrijven 1 keer in de week vis voor.

Ik kan nog wel even doorgaan waarom het Voedingscentrum het totaal niet eens is met Pioppi-dieet, maar alle informatie staat hier.En zoals altijd, heeft het Voedingscentrum kritiek op dit nieuwe dieet.

Diëten

pioppi-dieetNu ben ik dus (nog) geen specialist in voeding, maar mijn gezonde logisch nadenkende mening is de volgende: Over het algemeen werken diëten niet. Ja tijdelijk, want je valt af omdat je minder eet (of anders) dan normaal. Maar als je niks doet aan je levensstijl, vliegen deze kilo’s er daarna zeker weer aan. Ga niet blind af op wat je leest, maar bekijk eerst wat achtergrond info en trek dan vooral zelf je conclusie. En als je er zelf niet meer uitkomt, vraag dan om hulp bij een professional.

Wat jij Marij? Had jij al gehoord van het Pioppi-dieet? En heb jij überhaupt weleens een dieet gevolgd?

Liefs
Laura


pioppi-dieetLieve Lau,
Wat grappig dat je dit onderwerp aansnijdt! Toevallig ben ik net het boek over dit dieet aan het lezen. Niet omdat ik het wil gaan volgen, maar omdat ik het voor mijn verjaardag heb gekregen. Ik ben, net als jij, altijd wel met voeding bezig en daarom kreeg ik dit boek. Ik ben er net in begonnen, dus kan er nog niet veel over zeggen wat het inhoudt.

Balans

Terug naar het dieet.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik geloof niet in dieten. Je ontzegt je een bepaalde periode bepaalde voedingsmiddelen, je valt wat kilo’s af, je behaalt je doel en je bent blij. Vervolgens ga je gaat langzaam weer terug naar je oude eetpatroon en je komt weer terug op je oude gewicht (en als je pech hebt met nog wat kilootjes meer…). Ja, dat werkt natuurlijk niet.
Wat naar mijn idee wel werkt: balans! Dat is toch waar heel het leven om draait? Een paar jaar geleden ben ik bepaalde voedingsmiddelen wat gaan minderen, maar zeker niet elimineren. Een beetje meer van dit en een beetje minder van dat. Dat werkt dus wel en houd je ook goed vol. Dit kan een vast nieuw eetpatroon worden, waarbij je niet het gevoel hebt dat je aan de lijn doet.

Uit balans

Onlangs ben ik toch wel een beetje de fout in gegaan….
Voor mijn zoon Thijs ben ik naar een alternatieve arts geweest en voor hem was het beter om pioppi-dieetbepaalde dingen niet meer te eten. Yoghurt bijvoorbeeld was niet zo goed voor zijn buik en daarom zou hij dat niet meer gaan eten. Ik ga dan natuurlijk niet voor zijn neus een bak yoghurt zitten wegwerken, terwijl hij dat niet mag. Dus zijn wij met het hele gezin met hem mee gaan doen (het gaat hierbij om nog een aantal dingen, niet alleen yoghurt). Nou dat heb ik geweten. Sindsdien ben ik compleet uit balans! Ik heb verschikkelijke terrornachten:  ik kom niet in slaap, word ergens midden in de nacht wakker en kom dan ook niet meer in slaap. Mijn nachtrust is gereduceerd naar een luttele 3 à 4 uurtjes per nacht. En dat al 2 maanden lang. OMG! Wat een ellende! Toen ik erachter kwam dat het door de voeding kwam, ben ik weer mijn oude eetpatroon op gaan pakken en komt mijn balans langzaam weer terug (met ups en downs).
Voor Thijs werkt dit echter wel, hij is er goed bij gebaat. Gelukkig maar.

Lief voor je lijf

Of ik het Pioppi-dieet ga proberen? Hell no! Volgens mij hebben wij geen idee hoe groot het effect van voeding is. Waarom zou je koolhydraten uit je voeding schrappen, als je weet dat het een bron van energie is? Wees lief voor je lijf en luister naar wat het nodig heeft.

Kom je binnenkort een keer weer een lekker pastaatje bij me eten, Lau?

Liefs
Marija

 

* Informatie van het Voedingscentrum hebben wij via deze link. 


Iedere maandag verschijnt er een column op Fit Fun Fab. Iedere week een ander onderwerp wat ons bezighoudt.

Vorige week ging het over het verschil in leeftijd tussen onze kinderen.

Onze column over  opvoeden. is ook veel gelezen. Hoe streng zijn wij?

Ook hebben we een column geschreven over de ophef over Facebook. Al gelezen?

Of lees de column over liefde op het eerste gezicht. Mooi onderwerp toch?

Bijvoorbeeld de column over het wapenbeleid in Amerika.  Of een wat luchtiger onderwerp zoals de vieze vakantiehuisjes van Landal, Centerparcs en Roompot.

Of lees deze column over het hebben van een telefoonverslaving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: