Samengesteld gezin – Papa vertelt

Vandaag een nieuwe ‘papa vertelt’. En vandaag is Dave aan het woord. Dave is papa (geen vader) van maar liefst 6 kinderen en is onderdeel van een samengesteld gezin. Hij houdt zijn avonturen bij in een blog en probeert vooral veel te genieten. Lees snel verder! 

Hoeveel kinderen heb je en hoe oud zijn ze?

Ik heb 6 kinderen. Samengesteld met mijn vrouw. Drie kinderen heb ik samen met mijn ex. Mijn vrouw heeft er 2 met haar ex en wij hebben samen nog 1 monster. De oudste is bijna 9, twee jongetjes van 7, twee meisjes van 4 en de jongste is anderhalf.

Wist je altijd al dat je kinderen wilde?

Samengesteld gezinIk heb altijd al een groot gezin willen hebben. Ik was dan ook gelukkig dat mijn vrouw mij nog drie kinderen kon geven.

Had je van tevoren bedacht hoeveel kinderen je zou willen?

Ik wilde minimaal 3 monsters, maar het is altijd afwachten of het je gegeven is. Kinderen krijg je, je neemt ze niet.

Hoe vond je het om voor het eerst te horen dat je vader werd?

Het voelde alsof ik de jackpot had gewonnen.

Hoe heb je de zwangerschap(pen) beleefd?

Ik ben zoveel mogelijk overal mee naartoe gegaan. Ik vond het mooi maar ook lastig omdat je als vader niet echt een band opbouwt zolang het kind in de buik zit. De moeder-kind onderonsjes waren dan soms nog wel eens frustrerend.

Wat vond je van de bevalling(en)?

Bij de eerste twee vond ik het lang vooral. De derde heb ik gemist door de haast van het kind. De vierde bevalling was een keizersnee, geheel in stijl van haar zwangerschap. Ik vond het een hel. Vooral omdat mijn vrouw pijn had en ik kon niets doen. Ik heb me nooit zo machteloos gevoeld.

Hoe vond je de kraamperiode(s)?

Met stunt en vliegwerk kom je een eind. De eerste was echt mijn eerste ervaring met baby dus erg onwennig op het onhandige af. De laatste was nummer 6 dus kun je jezelf wel redelijk expert noemen. De laatste was ook de fijnste kraamtijd, mede dankzij een fantastische kraamhulp.

Hoe heb je het eerste jaar van je kind(eren) beleefd?

Als een achtbaan met 47 loopings. Je wordt geleefd en de tijd vliegt terwijl je zoveel mogelijk wilt genieten. Na een jaar ben je blij dat je de foto’s nog hebt.

Wat vond jij tot nu toe de leukste leeftijd?

Ik heb niet echt een voorkeur omdat elke leeftijd wel iets heeft. De groei van het eerste jaar, de peuterpuberteit, de wijsneuzerij van nu.

Wilde je voordat je kinderen kreeg graag een dochter of een zoon? (we snappen dat het nu niet meer uitmaakt, maar leuk om te weten 😊)

Mensen die zeggen dat het niet uit maakt wat het wordt liegen. Ik wilde eerst een zoon en daarna een dochter. Ik heb ze nu 3 om 3.

Wat vind je tot nu toe het lastigste aan vader zijn?

De maatschappij waar we in leven. Je kunt als vader nog zo goed en kwaad als je wilt je kind normen en waarden bijbrengen, maar alles verandert en beïnvloedt je kind.

En wat vind je tot nu toe het leukste aan vader zijn?

Het feit dat ik papa ben en geen vader. De papa’s snappen het verschil.

Waar kijk je nog naar uit in het vaderschap?

De tijd dat ze vriendjes en vriendinnetjes hebben. Wanneer de jongens de baard in de keel krijgen, de meisjes bang zijn hun vriendjes voor te stellen en vooral de overvolle keukentafel later. Heerlijke drukte is mijn rijkdom.

Wat vind je nu het leukste om met je kind(eren) te doen?

Wat klussen met de jongens, uitjes met de meisjes, alles wat ik doe, doe ik met plezier. De verhalen voor het naar bed gaan zijn ook vaak wel lachen. Mijn ADHD met hun fantasie vindt je niet in boeken.

Wanneer krijgen jouw kind(eren) jou op de kast?

Als ze met z’n allen zoals we dat hier noemen; lilililili zijn. Ik waarschuw maar één keer en dan moet het ook klaar zijn. Druk zijn is oké, maar wel buiten. Zeker omdat hun jongste broertje niet alles snapt vind ik dat ze rekening moeten houden met elkaar. Doen ze dat niet, hebben ze mij op de kast.

Ben je een ‘strenge’ vader?

Samengesteld gezinJa. Maar wel rechtvaardig en duidelijk. Gelukkig hoef ik niet vaak streng te zijn omdat elk kind weet waar de grens ligt. Onze monsters hebben enorm veel vrijheid omdat ik ze zelfstandig wil maken en het vertrouwen geef heel veel zelf te doen. De grenzen liggen ver maar daar verwacht ik wel dat ze binnen blijven. We hebben niet veel regels maar het ‘overtreden’ heeft wel consequenties.

Heb je een ‘papadag’ (vreselijk woord) opgenomen sinds je kind(eren) hebt?

Ik ben elke dag papa. Ik heb er geen bijzondere dag voor opgenomen.

Heb je een vader waar je tegenop kijkt? Dus niet je eigen vader, maar een vader in je omgeving misschien of in de media die je vindt dat het heel goed doet?

Mijn voorbeeld papa ben ikzelf over 10 jaar. Aan mij de taak dat na te streven dat het beeld klopt.

Wat had je toen je nog geen vader was graag willen weten van andere vaders?

Iedere vader is anders dus elke vader wordt verrast. Ook ik.

Heb je nog tips voor toekomstige vaders?

Kijk niet alleen, maar zie ook echt. De tijd vliegt en je mist veel. Geniet en laat je niet beïnvloeden door buitenaf. Buiten alles, twijfel niet aan opvoeden want je doet het met je hart. Vergelijk jezelf niet met mama, je creëert je eigen band.

Bedankt Dave voor je bijdrage! Heel leuk om te lezen hoe jij een (voor mij) groot gezin ervaart. Zo te zien hebben jullie een prachtig samengesteld gezin. Wil je meer weten over Dave en zijn gezinsperikelen? Bekijk hier zijn blog.


Heb je de editie van Frank al gelezen? Lees snel verder.

Wil jij ook meedoen aan deze nieuwe rubriek? Laat het ons weten via contact@fitfunfab.nl. Of heb je een interessant verhaal voor een gastblog? Je kan het ons laten weten via hetzelfde e-mailadres!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: