Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? – Column 59

Lieve Marija,
We hebben allebei 2 kinderen. We hebben allebei eerst een zoon gekregen en daarna een dochter. We zijn allebei tevreden qua het aantal kinderen. Ik was eerst zwanger, jij daarna 2 keer en ik sloot het weer af. Er is dus wel iets anders aan onze kinderen. En dat is het leeftijdsverschil.

Leeftijdsverschil

leeftijdsverschilToen Tijn een baby was, moest ik echt niet denken aan nog een kind. Niet dat Tijn nou zo’n lastig kind was, integendeel. Ik ken weinig kinderen die zo goed sliepen als Tijn. Maar waarom moest ik er dan nog niet aan denken? Eigenlijk heb ik geen pasklaar antwoord, dat is gewoon een gevoel. Hoe vaak ik trouwens ook niet de vraag heb gekregen: ‘Lukte het niet eerder?’ verbaast mij nog steeds. Maar dat is weer een andere blog waard.

Voordelen

Omdat we allebei dus een ander pad hebben gekozen qua leeftijdsverschil, kunnen we ook allebei de voor en nadelen opnemen. Dus ik dacht, laten we deze delen, misschien hebben mensen hier nog wat aan. Laat ik maar starten. De voordelen van een leeftijdsverschil van 4 jaar:

 • Toen Milou geboren werd, ging Tijn naar de basisschool. Ik had dus alle tijd voor Milou en het leventje van Tijn ging ook gewoon door.
 • Geen jaloezie. Tijn was al te ‘oud’ hiervoor denk ik. Hij is altijd heel zorgzaam en lief geweest (en nog steeds) voor z’n zusje en heeft totaal niet het idee gehad dat er iemand zijn plekje innam.
 • Hij snapte goed dat ons leven weer even was veranderd met een baby erbij. Tegen een kind van 4 kan je natuurlijk gewoon praten en een soort van gesprek mee voeren.

Nadelen

leeftijdsverschilNatuurlijk zijn er ook nadelen. Zoals bij ieder leeftijdsverschil zijn er voordelen en nadelen.

 • In het begin kon Tijn natuurlijk nog niet spelen met z’n zusje. Het was voor hem een baby die veel sliep en het wachten duurde lang voordat hij met haar kon spelen.
 • Het is misschien moeilijker om activiteiten te vinden die en leuk zijn voor een 7-jarige en een 3-jarige. Al hebben wij de mazzel met Tijn die eigenlijk alles wel leuk vindt. Maar we kunnen bijvoorbeeld niet een spelletje ‘Pesten’ spelen met z’n vieren, want dat snapt Milou nog niet.
 • En dit nadeel geldt misschien alleen voor ons… maar voor Milou duurt het wachten tot ze eindelijk ook naar de basisschool mag heel lang. Of niet eens alleen naar de basisschool, maar ook het alleen buiten spelen, met vriendjes afspreken etc. Zij wil echt alles doen wat Tijn ook doet en dat kan natuurlijk niet altijd…

Mazzel

Al met al is er voor iedere leeftijdsverschil wat te zeggen. En natuurlijk hebben wij mazzel dat we zelf het leeftijdsverschil mochten ‘uitkiezen’. Want ik ken genoeg verhalen van mensen die dat niet kunnen.

Wat zijn voor jou de voordelen van het leeftijdsverschil van iets meer dan een jaar?

Liefs,
Laura


Lieve Lau,
Wij hebben inderdaad een ander pad gekozen qua leeftijdsverschil tussen beide kinderen. Toen Thijs net geboren was, hadden wij het eerst best pittig. Thijs was als baby al een druk mannetje (dat is nu dus nog steeds zoals je weet). Toen hij een paar dagen oud was kon hij zich al in de wieg verplaatsen. Serieus! Hij kon verder nog niks, maar schoppen en bewegen kon hij als de beste! Toen we eenmaal een goed ritme hebben gevonden met zijn voeding en slaapjes (lees hier de blog over hoe we dit destijds aan hebben gepakt), werd het eigenlijk heel relaxt. Zelfs zo fijn, dat we er wel nog een baby bij konden hebben. Ik was dus vrij snel weer zwanger. Thijs en Isabel schelen maar 15 maandjes (eigenlijk maar 14,5 maand!). Nu zijn ze 5 en 6 jaar oud.

Voordelen

leeftijdsverschilDit kleine leeftijdsverschil heeft zeker wel voordelen. We hebben vooral de voordelen op lange termijn bekeken. Dat is immers waar je de rest van je leven mee te maken hebt. Dat er op korte termijn ook veel nadelen aan zitten hadden we in eerste instantie wel bedacht, maar dit is toch best tegen gevallen. Maar die nadelen komen later in de deze column. Hieronder eerst een aantal voordelen:

 • Toen Isabel geboren werd, was Thijs dus 15 maanden oud. Net baby-af zeg maar. Ook hij heeft nooit enige jaloezie ervaren. Daar was hij te jong voor. Voor hem was Isabel soms net een levende pop.
 • Omdat beide kids nog middagslaapjes hadden, heb ik mezelf elke dag ‘getrakteerd’ op 2 uurtjes rust. Thijs moest dan zijn ene middagslaapje die hij nog had een beetje uitstellen naar Isabel haar tijd en dan gingen ze na de lunch allebei heerlijk even een dutje doen. En mama vaak ook, want ik lag er bij de lunch al af!
 • Ze zitten altijd in dezelfde leeftijdsfase. Dit is als kind superleuk, want ze kunnen heel leuk met elkaar spelen. Maar zeker als ze straks ouder worden en op stap gaan (ik moet er nog niet aan denken!), hoop ik dat ze naar dezelfde tent gaan en Thijs een beetje op Isabel kan letten en haar kan beschermen als dat nodig is.
 • Ik hoef met de vakanties niet per sé naar een kindercamping waar ze vriendjes en vriendinnetjes kunnen maken. Ze hebben elkaar en daar hebben ze vaak genoeg aan. Isabel is vaak “one of the guys” en kan dus prima met Thijs meekomen in het spel.
 • Ze hebben nu dezelfde kledingmaat! Als ik bij Isabel een joggingbroek tekort kom (omdat alles in de was zit), pak ik er een uit Thijs zijn kast. Ideaal!

Nadelen

O ja, ik kan zeker ook wat nadelen opnoemen. Het is hier echt niet altijd rozengeur en maneschijn. We hadden van te voren wel bedacht dat het pittig zou worden, maar dat zou maar kort zijn. Twee tropenjaren hadden we ingecalculeerd. Nou, die hebben we gehad hoor!

 • Toen Isabel geboren werd was Thijs nog te jong om te helpen. Waar grotere broers en zussen bijvoorbeeld iets uit een kast kunnen pakken, lukte dat bij Thijs nog niet. Ik moest alles zelf doen. Voor een voeding goed bedenken wat ik allemaal nodig had (voor hen allebei!), want tijdens het voeden kon ik niet echt meer iets pakken.
 • Twee heel kleine kinderen in huis is best zwaar. Ze deden allebei niet aan uitgestelde aandacht, waardoor het soms best stressvol was. Twee kids tegelijk voeden en dan zelf ook nog proberen te eten. Ik kwam armen tekort. Twee kids in de auto zetten en vastmaken (leuk als het regent!). Twee kids tegelijk verschonen, want ze deden aan synchroonpoepen. Twee kids tegelijk…… nou ja, you get the point.
 • Die luiers!!! Zoveel! Soms voelde ik me net een crèche in mijn eentje. Wat deze twee kinderen weg gewerkt hebben aan luiers, daar hadden we van op vakantie kunnen gaan.
 • leeftijdsverschilJe mag ook een complete tweede babykamer aanschaffen, want je eerste kind heeft ook nog alles nodig. Alleen de box en het boxkleed hebben we kunnen hergebruiken. Isabel heeft het dan ook met een blauw kleed moeten doen. We vonden het toen ook wel prima.
 • Je hebt een grotere kinderwagen nodig. Je eerste kindje slaapt ook vaak nog onderweg, dus hij kan het echt niet met zo’n plankje achter de wagen doen.

Als ik alles opnieuw zou moeten doen, had ik weer deze keuze gemaakt. Het is even aanpoten, maar het is ook zó leuk om twee bijna evengrote kinderen te hebben. Ze kunnen nu zo leuk met elkaar spelen en zijn echt elkaars matties. Soms krijg ik al de vraag of ze tweeling zijn. Haha!

Kamp Laura of kamp Marija?

De meeste ouders zitten qua leeftijdsverschil hier tussenin (verschil van 2 jaar). Maar ik ben benieuwd welk “kamp” onze lezers zouden kiezen. Kamp Laura (4 jaar verschil) of kamp Marija (1 jaar verschil).  Laat het hieronder weten in een reactie. Vinden we leuk!

Liefs,
Marija


Iedere maandag verschijnt er een column op Fit Fun Fab. Iedere week een ander onderwerp wat ons bezighoudt.

Vorige week ging het over opvoeden. Hoe streng zijn wij?

Ook hebben we een column geschreven over de ophef over Facebook. Al gelezen?

Of lees de column over liefde op het eerste gezicht. Mooi onderwerp toch?

Bijvoorbeeld de column over het wapenbeleid in Amerika.  Of een wat luchtiger onderwerp zoals de vieze vakantiehuisjes van Landal, Centerparcs en Roompot.

Of lees deze column over het hebben van een telefoonverslaving

8 gedachten over “Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? – Column 59

Voeg uw reactie toe

 1. Ik denk dat voor meerdere leeftijdsverschillen wat te zeggen valt, maar ik denk dat 4 in die zin mooi is omdat het voor het oudste kind minder onbegrijpelijk is. Bij een leeftijdsverschil van 2 jaar is er vaak toch wat meer jaloezie.

  Like

 2. Hier bijna twee jaar leeftijdsverschil. Ik vind dit ideaal. Als ik moet kiezen tussen jullie dan zou ik voor 1 gaan. Als ik zie hoe fijn ze het hier samen hebben dan komt dat mede omdat ze qua leeftijd niet zo veel verschillen.

  Like

 3. Ik ben kamp ertussenin haha! Tijmen en Jonas schelen 22 maanden en dat vind ik dan weer precies goed. Het is druk, met een rondrennende peuter erbij, maar: hij slaapt nog, hij kan me met kleine dingen helpen (en heeft daar plezier in) en hij is een geweldige grote broer! Kortom: af en toe wallen tot aan mijn knieën maar blij met dit leeftijdsverschil! 🙂

  En: er valt voor alles wat te zeggen denk ik, qua voor- en nadelen!

  Like

 4. Ik en mijn zus verschillen een jaar, en da’s wel leuk. Al was mijn zus, die ouder is, aanvankelijk nogal jaloers dat ze de aandacht van onze ouders moest delen met mij, haha! Nu is het gelukkig beter =D

  Like

 5. Ik ben een zogenaamde valreep moeder. Ik was 38 jaar toen de eerste werd geboren. Vlak voor mijn 40ste verjaardag kwam nummer twee. Onze kinderen (een meisje én een jongen) schelen 18 maanden, kwamen gezond ter wereld en kunnen goed met elkaar overweg. Meer kan ik niet wensen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: