Opvoeden – hoe streng ben jij? – Column 58

Lieve Laura,
We zijn allebei al enige tijd moeder. Jij al 7 jaar en ik al 6 jaar. Vanaf de babytijd ben je al bezig met opvoeden. In het begin nog heel subtiel, later wordt het steeds serieuzer.

Opvoeden

Je kindje gaat met een paar maanden kruipen en lopen en dingen van tafel pakken. Dan leer je ze dat dat niet mag. Daar begint het opvoeden al. Je leert ze dat ze andere kindjes niet mogen slaan en je leert ze hun speelgoed te delen als er kindjes komen spelen. Dit alles doe je met een heel bewust doel: je wilt leuke kinderen die goed en zelfstandig in het leven staan. Die geliefd zijn in je omgeving. Die dankbaar zijn als ze wat krijgen. Die iets voor anderen kunnen doen zonder hier iets voor terug te verwachten. Die……
Nou ja, je snapt me wel.

Onderwijs

opvoedenIk werk al een poosje in het onderwijs en heb dus dagelijks met kinderen te maken. Je komt op school allerlei type kinderen tegen. In elk kind zie je ook een stukje opvoeding terug. Sommige ouders verwennen hun kinderen enorm, anderen zijn erg streng en weer anderen laten de opvoeding van hun kinderen liever aan de buitenwereld over. Daar hebben de leerkrachten hun handen vol aan, kan ik je vertellen.

Streng

Toen wij aan kinderen begonnen hebben we het veel over de opvoeding gehad. Wat willen we met de kinderen, wat is ons doel en hoe gaan we dit bereiken. Ik kan wel zeggen dat we best wel streng voor de kinderen zijn, maar niet zonder liefde. Liefde krijgen de kinderen van ons heel veel. We vertellen ze elke dag dat we van ze houden en hoe trots we op ze zijn. Maar grenzen stellen is ook een vorm van liefde. Geen grenzen stellen vind ik verwaarlozen. Je laat de kinderen aan hun lot over en dat is zeker niet goed. En ja, bij grenzen stellen hoort grenzen verkennen en dan gaat er wel eens wat mis. Maar dat geeft niet. Daar leren ze van.
Ooit heb ik eens gelezen dat je bij een kind tot zijn 6de jaar streng moet zijn, daarna kan je de teugels wat laten vieren en ze eens meenemen in beslissingen. Ik sta hier wel achter. Wat jij, Lau?

Oordelen

opvoedenEn dan zijn er natuurlijk altijd mensen die hier weer een oordeel over hebben. “Jeetje, wat zijn jullie streng voor ze”, kregen we wel eens te horen. Ja, dat kan wel zo zijn, maar wij hebben straks kinderen die kunnen luisteren, die alles eten, die beleefd zijn naar anderen en die niet verwend zijn. En dat is toch beter voor iedereen? Daar worden de kinderen alleen maar leuke mensen van en daar heeft iedereen om ons heen plezier van. Dus laat de oordelen van anderen voor wat ze zijn. Het zegt meer over hen dan over jou. Jij weet als de beste welke opvoeding bij jouw kind past. Volg je gevoel. Dan zit je 9 van de 10 keer goed. En geniet van de kinderjaren, want die vliegen voorbij!

Hoe sta jij in de opvoeding van jullie kids, Lau? Zijn jullie ook streng voor ze? Stel je hoge eisen? Of laat je vaak de boel de boel. Dat loslaten vind ik zelf nog best lastig, dus kom maar op met die tips!

Liefs,
Marija


Lieve Marija,

Streng zijn…. tja.. Ik denk dat wij wel redelijk streng zijn ja. We hebben duidelijke regels in huis en daar houden ze, of nou ja ze, daar houdt in ieder geval 1 kind zich aan. Want ja, onze kinderen zijn zo verschillend. Waar de 1 altijd goed luistert al vanaf jongs af aan hebben we bij de ander wat andere uitdagingen. Maar ach, saai is het nooit 😉

Belonen & straffen

Nu heb je natuurlijk heel veel opvoedmethodes en ook heel veel meningen betreft belonen en straffen. Jij zegt het hierboven heel goed, je moet doen waar je je goed bij voelt. Wij zijn hier in huis zeker van belonen, maar ook van ‘straffen’. Naar mijn idee helpt beide gevallen om kinderen grenzen aan te geven.

Regels

opvoedenWij hebben dus ook zeker regels in huis. En of die streng zijn? De één vindt waarschijnlijk van wel, de ander van niet. Een paar van deze regels zijn:

 • Elkaar en anderen met respect behandelen. Behandel een ander zoals je zelf ook graag behandeld wilt worden
 • Oudere mensen en mensen die je niet kent met ‘U’ aanspreken
 • Eten altijd proeven en nooit zeggen dat eten vies is
 • Als je ergens binnenkomt mensen altijd netjes gedag zeggen
 • Fouten maken en daarvan leren

maar vooral ook: heel veel lachen! Want dat vinden we hier het allerbelangrijkste! En of we streng zijn, horen we over een paar jaar wel van onze kinderen 🙂

Liefs,
Laura


Iedere maandag verschijnt er een column op Fit Fun Fab. Iedere week een ander onderwerp wat ons bezighoudt. Vorige week ging het over de ophef over Facebook. Al gelezen?

Of lees de column over liefde op het eerste gezicht. Mooi onderwerp toch?

Bijvoorbeeld de column over het wapenbeleid in Amerika.  Of een wat luchtiger onderwerp zoals de vieze vakantiehuisjes van Landal, Centerparcs en Roompot.

Of lees deze column over het hebben van een telefoonverslaving

10 gedachten over “Opvoeden – hoe streng ben jij? – Column 58

Voeg uw reactie toe

 1. Interessant om dit terug te lezen. Ik heb geen kinderen dus voor mij is het makkelijk praten. Al zie ik soms wel dingen dat ik denk aii. Maar ja, misschien doe je dat later zelf ook wel.

  Like

 2. Fouten daar leer je van, dat is een hele pittige geweest hier in huis!
  Zeker met onze hoogbegaafde zoon die heel diep heeft gezeten.

  Eten is hier ook nooit vies en ze moeten ook proeven!

  Ze krijgen hier wel veel autonomie!

  Like

 3. Ik vind goede omgangsvormen ook belangrijk. Ik wil dat mijn kind netjes eet en beleefd is, dat soort dingen. Misschien ben ik soms iets te streng, maar het blijft tenminste wel hangen. Zo hoorde ik haar laatst tegen mijn man zeggen: papa, de vloer is geen wasmand! Toch mooi twee vliegen in 1 klap 😉

  Like

 4. Leuk om zo eens te lezen hoe het er bij anderen aan toegaat. Zelf ben ik de strenge hier in huis, mijn man is meer het “laat maar waaien” type. Geeft vonken, dat kan ik je vertellen LOL

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: