Tweeling – is dat zwaar? – Papa vertelt

Vandaag alweer een nieuwe ‘Papa vertelt’ en staat Arno in de spotlight! Arno is vader van een tweeling, hoe leuk is dat! Hoe leuk Arno dat vindt, vind je hieronder 🙂 dus lees snel verder. Of neem een kijkje op zijn blog waarin hij je meeneemt in het vaderschap.   

Hoeveel kinderen heb je en hoe oud zijn ze?

Wij zijn nogal efficiënt aangelegd, dus kregen we maar meteen een tweeling: Daan en Jesse. Ze zijn nu acht (en een half, for the record). Het zijn bij vlagen hele stoere kerels maar gelukkig ook vaak nog hele kleine knuffelmannetjes.

Wist je altijd al dat je kinderen wilde?

Zeker! Ik wilde eigenlijk ook liefst heel jong vader worden. Helaas stonden eerst een nogal hectische levensstijl en daarna een ongezonde relatie dat in de weg. Toen ik Lin leerde kennen had ik me er zelfs al bijna bij neergelegd dat het er voor mij waarschijnlijk niet meer in zat.

Had je van tevoren bedacht hoeveel kinderen je zou willen?

Yep, twee was precies wat ik in gedachten had. Niet per se tegelijk in de vorm van een tweeling natuurlijk, dat was wel even een verrassing. Ik had wel de hoop dat er niet te lang tussen zou zitten. Tussen mij en mijn broer zit vier jaar en dat heb ik altijd best een groot gat gevonden. Echt samen spelen hebben wij volgens mij maar weinig gedaan. Behalve spelletjes met ons pap en ons mam samen.

Hoe vond je het om voor het eerst te horen dat je vader werd?

Toen we te horen kregen dat het een tweeling was, ja… dat was natuurlijk wel heel even schrikken. Maar eerlijk gezegd duurde die schrik bij mij maar een paar seconden, en toen mijn mond open ging kwam er alleen maar: “Wauw!” uit. Ik was meteen helemaal in de wolken, Lin moest iets langer aan het idee wennen. Maar ja; zij moest er dan ook negen maanden mee rondlopen, haha.

Hoe heb je de zwangerschap(pen) beleefd?

Nou ja, ik was natuurlijk niet degene die met een dikke buik rondliep (tenminste; niet omdat er twee kinderen in zaten). Maar Lin was gewoon een absolute rockstar, dus ik heb totaal geen ‘zware tijd’ gehad. Zij voelde zich eigenlijk de hele zwangerschap fit en sterk, we hebben alle dingen kunnen doen die we daarvoor ook leuk vonden en we hebben ook samen alle voorbereidingen kunnen treffen. De kinderkamer, kleertjes, wandelwagen; de hele reutemeteut hebben we lekker samen bij elkaar gezocht. We hebben echt kunnen genieten van het vooruitzicht dat we twee kindjes gingen krijgen.

Wat vond je van de bevalling(en)?

Tja, dat blijft dubbel. Achteraf bezien ging het allemaal hartstikke goed maar op het moment zelf was het wel heftig. Ik kan er heel slecht tegen als Lin pijn heeft dus ja, dat was wel een dingetje zeg maar… Gelukkig bleef ze ook tijdens de bevalling supersterk, en de jongens kwamen maar iets van elf minuten na elkaar. Ik zal echt niet zeggen dat het een geweldige ervaring was of zoiets, maar het resultaat maakte veel goed.

Hoe vond je de kraamperiode(s)?

Die verliep bij ons wat hectisch vanwege een medisch traject. Feitelijk hebben we het hele verhaal even uitgesteld tot alles weer een beetje tot rust kwam. Maar toen hebben we ook wel echt genoten van al het bezoek voor de tweeling, de kaartjes en de cadeautjes.

Hoe heb je het eerste jaar van je kind(eren) beleefd?

Dat eerste jaar vloog om, zoals voor mijn gevoel alle jaren tot nu toe zijn omgevlogen. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de tweeling nog baby’s waren. Ik voel me echt een ouwe lul als ik zulke dingen zeg…

Wat vond jij tot nu toe de leukste leeftijd?

Ik vind écht dat iedere leeftijd zijn eigen charme heeft. Natuurlijk is het leuk dat we nu samen naar het voetballen gaan, maar ik vond het net zo leuk toen ik ze als twee kleine kruikjes tegen me aan kon leggen en gewoon niks doen. De eerste stapjes, eerste keer fietsen, eerst keer naar school: iedere leeftijd brengt zijn eigen bijzondere momenten mee en ik vind ze allemaal even leuk!

Wilde je voordat je kinderen kreeg graag een dochter of een zoon? (we snappen dat het nu niet meer uitmaakt, maar leuk om te weten 😊)

Eerlijk? Ik weet het niet meer zeker. Volgens mij had ik wel een lichte voorkeur voor een zoon.

Wat vind je tot nu toe het lastigste aan vader zijn?

tweelingDaan en Jesse zijn erg pienter en kunnen hele volwassen dingen doen en zeggen. Maar soms zijn het ook gewoon twee kleine mannekes. Dat schakelen is soms wel eens lastig. Wanneer we bijvoorbeeld een serieus spel zitten te spelen voor kinderen vanaf 12 jaar (Steden & Ridders of zo), maar dat ze dan opeens de behoefte krijgen om gekke bekken te trekken en gewoon even heel veel geluiden te produceren. Soms is dat heel schattig maar soms heb ik het geduld er even niet voor.

En wat vind je tot nu toe het leukste aan vader zijn?

Ik denk dat ik het leukste vind dat ik ze van alles kan leren. Ze vinden het ook echt leuk om dingen te leren en je ziet je bijna slimmer worden, haha.

Waar kijk je nog naar uit in het vaderschap?

Dat ze over een jaar of tien het huis uit gaan? Hahaha, nee hoor! Ik ben heel benieuwd naar alles wat er nog komt. Ze zijn pas acht dus er ligt nog zoveel in het verschiet; ze lopen nog niet eens alleen naar school! En dan heb ik nog niet over vriendinnetjes, middelbare school, uitgaan, hun eerste arrestatie…. Jongens, er komt nog zoveel te beleven!

Wat vind je nu het leukste om met je kind(eren) te doen?

We zijn echte spelletjesfanaten. Als we eens ooit een dag niks hebben, dan vullen we die gewoon met alleen maar spelletjes doen, heerlijk!

Wanneer krijgen jouw kind(eren) jou op de kast?

tweelingDe laatste tijd vind ik dat ze af en toe best brutaal worden. Ik hou heel erg van een bijdehand antwoord, maar het moet wel leuk blijven. Wanneer ze totaal niet luisteren en zelfs niet reageren op wat je zegt, dat is wel echt mijn ‘rode doek’. Ze mogen van mij bijna alles, maar ik wil wel dat ze naar ons luisteren. Helaas onthouden Daan en Jesse vooral het eerste deel van die zin.

Ben je een ‘strenge’ vader?

Ik vind dat ik best vaak boos moet worden omdat ze niet luisteren. Dat wil ik helemaal niet, maar ik vind het wél belangrijk dat ze niet het idee hebben dat ze ons maar gewoon kunnen negeren als dat ze beter uitkomt. We vragen helemaal niet zoveel van ze, dus die paar dingen mogen ze dan ook best doen. Meteen ook graag, niet “als hun level af is”. Is dat streng?

Heb je een ‘papadag’ (vreselijk woord) opgenomen sinds je kind(eren) hebt?

Ja, meteen vanaf mijn verlof. Eerst een dag in de twee weken, toen een halve dag per week.

Heb je een vader waar je tegenop kijkt? Dus niet je eigen vader, maar een vader in je omgeving misschien of in de media die je vindt dat het heel goed doet?

De enige definitie van “ het heel goed doen” is dat je kind gelukkig is. Je kunt ze nooit alles geven wat ze willen en misschien niet eens alles wat ze nodig hebben, maar ik denk dat iedere vader het beste doet wat hij kan. Die enkele vader die dat niet doet, mogen ze van mij opsluiten en dan de sleutel net zo goed opruimen als onze jongens dat doen. Tegen alle andere vader kijk ik even veel op. Jullie zijn helden, mannen. Allemaal.

Wat had je toen je nog geen vader was graag willen weten van andere vaders?

Niks eigenlijk. Eén van de mooiste dingen aan het ouderschap vind ik dat je het samen uitdoktert. Natuurlijk wil je wel allerlei praktische dingen weten; hoe je goedkoop luiers shopt, hoelang het flesje in de magnetron moet, wat je , hoe je het zadel van hun fiets verstelt. Of vooral het stuur eigenlijk! Maar ik ben blij dat we het met zijn vieren allemaal wel kunnen uitvogelen.

Heb je nog tips voor toekomstige vaders?

tweeling

Toen ik bekendmaakte dat ik vader ging worden, werd ik gebombardeerd met opvattingen van allerlei meer of minder ervaringsdeskundigen. Wat ik heel vaak hoorde was: “Wacht maar; straks als ze …. jaar zijn, dan kun je met ze ….”. Mijn tip: er is geen specifieke leeftijd om naar uit te moeten kijken. Iedere leeftijd heeft dingen om naar uit te kijken. Maar ga er niet op zitten wachten, want dan mis je misschien de geweldige dingen die iedere dag onder je neus gebeuren. Ik verwonder me nog steeds bijna dagelijks over hoe snel onze kids zich blijven ontwikkelen. Zorg dat je erbij kunt zijn en dat je er aandacht voor hebt dan wordt je, net als ik, de grootste fan van je kind.

Bedankt Arno voor je mooie antwoorden. De oprechtheid van je antwoorden en de eerlijkheid lees je in ieder antwoord. Wat een fantastisch gezin heb je en ik zie ineens veel voordelen van een tweeling! Arno houdt een blog bij over het vaderschap en is echt een aanrader. Lees hier verder voor deze blog, echt doen! 


Wil jij ook meedoen aan deze nieuwe rubriek? Laat het ons weten via contact@fitfunfab.nl. Of heb je een interessant verhaal voor een gastblog? Je kan het ons laten weten via hetzelfde e-mailadres!

Lees hier deel 1 van ‘Papa verelt’. Papa Frank in de spotlight!

12 gedachten over “Tweeling – is dat zwaar? – Papa vertelt

Voeg uw reactie toe

  1. leuk om te lezen
    een goede vader kan zoveel betekenen voor zijn kinderen
    dat ene goede vader een goede vader is, als zijn kinderen gelukkig zijn, is mooi, maar volgens mij ook niet altijd waar…. ik denk dat “er zijn”, ook als ze ongelukkig zijn, iets juister is. Niemand kan altijd gelukkig zijn, is mijn mening.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: