Kom uit de kast – Column 56

Lieve Lau,
Het is bijna 11 oktober. Dat is de internationale coming-out dag. Deze dag is in 1988 in Engeland in het leven geroepen en wordt nu ook in ons land gevierd. Jaja, wat je zoal niet tegenkomt tijdens het surfen op het world wide web! Toen ik dat zag bleef ik even bij dit onderwerp hangen. Hier wil ik wel een column aan wijden.

kom uit de kastKom uit de kast

Nou ken ik persoonlijk geen homoseksuele mensen. Of tenminste, ik geloof dat ik er geen ken. Niemand in mijn omgeving is er ooit voor uit gekomen. Zelfs als ik heel hard nadenk, kan ik niemand bedenken die op hetzelfde geslacht valt. Ook gek eigenlijk! Zou ik dan werkelijk niemand om me heen hebben die homoseksueel is? Of zijn er mensen in mijn omgeving die er niet voor uit durven komen? Hoe erg is dat dan! Dat je je anders voelt en anders bent dan je je voordoet. Tegen deze mensen wil ik heel graag zeggen: kom uit de kast!

Vrij land

kom uit de kastEigenlijk vind ik het nogal zorgelijk dat mensen het blijkbaar nog erg moeilijk vinden om uit de kast te komen. We leven toch in een vrij land? Iedereen mag toch doen, zijn, denken, voelen en vinden wat hij/zij wil? Iedereen heeft zij eigenaardigheden. Ik ook. En het zal me een rotzorg zijn wat anderen daarvan vinden. Ik mag toch zelf weten wat ik doe? Het is mijn leven.

Laatst hoorde ik op de radio een discussie over wat erger is: geweld tegen homo’s of appen op de fiets (en daardoor misschien een ongeluk veroorzaken). Toen dacht ik ‘Jeetje… geweld tegen homo’s. Het is er gewoon nog steeds!’ Een poos terug was er nog zo’n ophef over een reclamecampagne met de zoenende mannen. Daar hebben we toen ook een column over geschreven, omdat het gewoon te erg voor woorden is waar mensen allemaal hun mening over hebben (en geven!). Hoe je dingen ziet, heeft vooral met jezelf te maken.

Mijn zegen

Wees wie je bent. Kom uit de kast, al dan niet op 11 oktober. Ongeacht wat anderen van je denken of vinden. Als het je lukt om deze gedachten te hebben en na te streven, kan je in ultieme vrijheid leven. Dat gun ik iedereen. Mijn zegen heb je. Jij toch ook, Lau? Wij staan hier geloof ik wel hetzelfde in. Ken jij wel mensen die homoseksueel zijn?

Liefs,
Marija


Lieve Marij,

Het is te erg voor woorden dat mensen niet uit de kast durven te komen en dat er dus een dag nodig is als een coming-out dag. Hoe erg is het om niet jezelf te kunnen zijn dag in, dag uit. Dat gun je toch niemand.

Tolerant

kom uit de kast

Nederland staat bekend as een tolerant land. Maar is dat eigenlijk wel zo. Geweld tegen homo’s? Serieus? Ik kan er echt niet bij dat er mensen zijn die dit doen. Maar het gebeurt… Ik heb ook nog altijd het idee dat het bij homoseksuele mannen nog erger is dan bij homoseksuele vrouwen. Ik hoor weleens dat er mannen zijn die niet hand in hand durven te lopen omdat ze bang zijn dat ze worden aangesproken of nog erger.

Vreedzame opvoeding

Wij proberen onze kinderen op een hele vrije manier op te voeden. En gelukkig doet de school hier ook aan mee. Het is ook echt een thema bij ons op school, ‘de vreedzame school’.  Hierin worden maatschappelijke onderwerpen besproken, zo ook het verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht. Tijn vertelde ook weleens dat er ook kinderen zijn met 2 papa’s of met 2 mama’s. Of met 3 mama’s en 2 papa’s. Of noem maar een combinatie. Ik vind het ook tof om te zien hoe hij dit vertelt, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het natuurlijk ook. Op vakantie had hij een vriendje gemaakt die met 2 moeders op vakantie was en nog een moeder in Nederland had. Hij vond dat heel normaal. En ik denk, als we hier nou allemaal in de opvoeding en op iedere school aandacht aan besteden, dan moet het toch ergens goed komen met de normalisering.

Ik hoop dat deze dag eraan bijdraagt dat er weer een paar mensen uit de kast durven te komen en vooral dat de omgeving dat liefdevol op reageert!

Liefs,
Laura


Iedere maandag verschijnt er een column op fitfunfab.nl. Vorige week ging ging die column over onze verjaardag! Al gelezen?

En deze over het organiseren van een kinderverjaardag,  Wat een stress soms!

De column over zwemles al gelezen? Iedere ouder moet eraan geloven uiteindelijk.

Maar ook onderwerpen zoals botox. worden besproken. Al gelezen?

Ook hebben we een column over de vluchtelingen geschreven.

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

12 gedachten over “Kom uit de kast – Column 56

Voeg uw reactie toe

 1. Ik vind het ergens jammer dat er een speciale dag in het leven wordt geroepen om het mensen makkelijker te maken om zichzelf te zijn, en hier vrij voor uit te durven komen. Jammer, omdat ik vind dat iedereen het recht heeft om gelukkig en verliefd te zijn, ongeacht of het een man of een vrouw is. Vaak vergeten mensen die een sterk oordeel hierover hebben dat het ook gewoon mensen zijn. Het had jou ook net zo goed kunnen overkomen. En dat vind je het ook fijn als mensen jou nemen zoals je bent, denk ik dan.

  Komt misschien ook omdat mijn familie hier vrijer in is, en ik meerdere mensen heb in de familie die homo zijn. En ik vind het allemaal prima, als iedereen maar gelukkig is 🙂

  Like

 2. Ik vind het goed dat er een dag aan besteed wordt, maar tegelijkertijd is het eigenlijk ook heel sneu. Waarom kan het niet? Je hoort inderdaad gewoon jezelf te zijn en het is super vervelend als je het idee krijgt dat, dat niet kan 😦

  Like

 3. Ik vind het alvast heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden, maar het is zo jammer dat dat moet! Ik denk dat het belangrijk is dat we allemaal iedereen z’n ding laten doen, iedereen is anders, toch?

  Like

 4. Ik heb er geen moeite mee en zou iedereen willen stimuleren zichzelf te zijn, ongeacht geaardheid, sexe en afkomst. We leven anno 2018 zou toch geen probleem meer moeten zijn om van hetzelfde geslacht te houden? Je wordt verliefd op een persoonlijkheid, karakter, toch niet op een geslacht?

  Like

 5. Goed dat je hier over schrijft. Ik heb verschillende vriendinnen die gay zijn. Jammer dat er nog steeds mensen zijn die er zo op tegen zijn, sommige meningen zijn echt heel sterk. Ik vind dat je iedereen in zijn waarde moet laten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: