Kinderverjaardag organiseren en vieren – Column 54

Lieve Marij,
Afgelopen zaterdag is Milou 3 jaar geworden. Dit hebben we natuurlijk groots gevierd. Omdat Tijn in de zomervakantie jarig is en dit dus niet hebben gevierd toen, vieren we gelijk 2 verjaardagen in 1. Ik moet zeggen, ik vind het altijd nogal wat. De organisatie van een kinderverjaardag.

Kinderverjaardag

kinderverjaardagOmdat inmiddels bijna alle vrienden ook kinderen hebben en veel het ook niet bij 2 hebben gelaten 😉 is het alleen al druk qua kinderen. Nu proberen we het altijd buiten te vieren, maar dit jaar waren de weergoden ons niet gunstig gezind en moest het dus binnen.

Drukte

kinderverjaardagNu hou ik wel enorm van drukte en gezelligheid, dus op de verjaardag zelf hoor je mij niet. Natuurlijk is een kinderverjaardag een feestje voor de kinderen, maar voor ons moet het ook leuk zijn toch? Hoe groter de chaos, hoe gezelliger is mijn motto 🙂 Maar er gaat natuurlijk ook best een hoop geregel aan vooraf. Denk alleen maar aan eten en drinken dat je moet inslaan. Taart wel of niet, avondeten wel of niet. Hoeveel mensen komen er dan? Hoeveel snoep halen we? Want tja, snoepjes horen er natuurlijk ook bij. Althans dat vinden wij.

Organisatie

Nu ben jij echt zo goed in het organiseren van kinderverjaardagen. Alles is altijd tot in de puntjes geregeld en aan eten en drinken helemaal geen gebrek. Hoe doe je dat allemaal? en heb je nog tips? Dan sla ik die op voor volgend jaar!

Liefs,
Laura


Lieve Laura,

Wow, wat een mooi compliment. Dank je! Wij vinden de verjaardag van de kinderen ook erg leuk om te vieren en draaien er inderdaad onze hand niet voor om. Afgelopen juli werd Thijs 6 en ook dat hebben wij groots gevierd in de tuin. Het is dan wel onze mazzel dat we z’n verjaardag tot nu toe altijd in de tuin konden vieren. Isabel is van 1 oktober, dus dat is elk jaar weer spannend of we in de tuin staan of met z’n allen binnen.

Eten en drinken

kinderverjaardagWij vinden het op verjaardagen niet zo leuk om mensen op een bepaalde tijd weg te laten gaan (een feest kent geen eindtijd) en ja, dan blijft ook iedereen lekker eten. Dat is altijd wel even een gedoe. Koken voor 50 mensen doe je niet zomaar even… Gelukkig heb ik een man die erg van koken houdt en ook hier zijn hand niet voor omdraait. Meestal hebben we wel iets van onze Big Green Egg (dat is zijn afdeling): eigen gerookte zalm, hamburgertjes of pulled pork. Allemaal even lekker en in grote porties te maken. Ik ben meestal van de salades. Ook deze maak ik groots en veel. De keuze is reuze. Voor de kids hebben we altijd wel wat makkelijks: broodjes knakworst of poffertjes uit de magnetron. OMG wat een troep eigenlijk, maar goed, I see it through the fingers… De kids vinden het lekker.

Opzet

Oké, nu praktisch: even een opzetje van een goede organisatie. Om te beginnen heb je géén taart en koffie (veel te intensief al die koffie en thee zetten). Binnen een kwartier hebben mensen namelijk de taart met koffie al op en kan je wéér drankjes uit gaan delen. Te veel gedoe! Taart eet je lekker met de opa’s en oma’s op een ander moment. kinderverjaardagJe start je verjaardag ergens in de middag rond borreltijd. Als het je lukt geef je de gasten hun eerste drankje en vertel je ze erbij waar ze hun volgende drankje zelf kunnen pakken. Alleen de opa’s en oma’s willen altijd wel graag verzorgd worden, dus zij zijn de enigen die ik af en toe vraag wat ze nog willen drinken. De laatste keer hadden we hier een gin-tonic bar gemaakt. Paar flessen, glazen en fruit neer gezet. En natuurlijk heel veel ijs! Dat was echt een toppertje!
Met het eten vraag ik ook altijd even 2 vriendinnen of ze me willen helpen met het eten van de kids. Dat is altijd wel heel fijn! Dan kan ik ook alvast het eten voor de volwassenen verder afmaken en klaarzetten. Na de kids gaan wij lekker eten.

Tips

  • kinderverjaardagMaak een lijstje (we love lijstjes!) met welke borrelhapjes je allemaal hebt. Ik heb al zo vaak met vergeten hapjes/zoutjes gezeten. Zonde!
  • Maak de dag ervoor het eten al zo goed als klaar. Op de dag zelf doe je zo min mogelijk.
  • Maak een kidscorner. Hier kunnen de kids hun snacks en limo halen en zitten ze niet met hun speeltuinhanden in onze zoutjes te graaien.
  • Laat iedereen zijn eigen drankjes pakken.
  • Bedenk je als je het erg druk hebt met regelen, dat de drukte na het eten over is. Dan gaan er vaak veel naar huis en zit jouw meeste werk erop. Neem een lekker wijntje (of gin-ctonic) en ga ook even zitten.
  • Zorg dat er nog een paar vrienden lekker blijven hangen waar je nog een gezellig avond mee hebt als je kids op bed liggen.
  • Vergeet niet te genieten! Het is toch zó gezellig om al je vrienden om je heen te hebben en je kind zo te zien genieten van zijn verjaardag?
  • Maak tussendoor wat foto’s. Leuk voor in je fotojaarboek.

Nou Lau, heb je hier wat aan? Ik hoop het. Maar bij jou zit het wel goed denk ik, jullie verjaardagen zijn ook altijd erg gezellig. Aan drank en hapjes geen tekort!

Liefs,
Marija


De vakantie is weer voorbij en dat betekent ook dat er vanaf nu weer iedere maandag een column verschijnt.

Vorige week ging het over de zwemles... Iedere ouder moet eraan geloven uiteindelijk.

Maar ook onderwerpen zoals botox. worden besproken. Al gelezen?

Ook hebben we een column over de vluchtelingen geschreven.

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

15 gedachten over “Kinderverjaardag organiseren en vieren – Column 54

Voeg uw reactie toe

  1. Ik regel veel van te voren en schrijf alles op anders word ik helemaal gek haha. Een feestje vind ik leuk, maar word er vaak gestresst van haha

    Like

  2. Mijn kinderen zijn inmiddels 19 en 17, maar toen ze klein waren kregen ze altijd een zeer uitgebreid feest met veel eten en drinken (kon ook niet anders, we woonden in een land waar eten en drinken groot deel uitmaakt van de cultuur).

    Like

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑