Lili en Howick- Column 53

Lieve Marij,
Afgelopen week stond in het teken van Lili en Howick. Het kan je niet ontgaan zijn. Heel Nederland leefde mee met deze broer en zus en met de uitspraak en de uiteindelijke ‘verdwijning’.

Vermissing

Vorig weekend werd besloten dat de kinderen Lili en Howick terug naar Armenië moesten. Toen ik dit nieuws hoorde werd ik gewoon een beetje misselijk. Wat was dit nou weer voor een vreselijk besluit die de staatssecretaris had genomen. De tieners moesten dat weekend nog Nederland verlaten. Dat ze uiteindelijk weggelopen zijn, was de beste beslissing die ze hadden kunnen nemen. Uiteindelijk is de beslissing van de staatssecretaris, zoals iedereen inmiddels weet, teruggedraaid en blijven Lili en Howick veilig in Nederland. Thank god.

Politiek

lili en howickAls er dit soort dingen gebeuren in Nederland, veracht ik echt de Nederlandse politiek. Hoe kan het nou zo zijn dat er zo’n soort beslissing wordt genomen in Nederland? En wat was er gebeurd als ze uiteindelijk niet waren weggelopen? Waren ze dan echt het land uitgezet? Ik was echt een soort van trots op de mensen uit Wijchen die met z’n allen een blok vormden tegen deze beslissing van uitzetting. Niemand dacht er ook maar een seconde over na om deze tieners aan te geven als ze zouden zien. Ik had ze ook liever onderdak geboden dan dat ik ze zou aangeven.

Lili en Howick

Tijn kijkt tegenwoordig het jeugdjournaal. En daarin kwam dit natuurlijk ook aan bod. Tijn snapt er dan ook echt oprecht niks van en stelt vragen waar ik ook echt het antwoord niet op kan geven. “Waarom moeten zij weg mama?” “Wat vinden hun vriendjes ervan?” “Is er dan geen plek meer op school?” “Kunnen ze dan niet meer voetballen?” Vooral de waarom vraag steekt dan. Ik ben benieuwd wat Mark Harbers en Mark Rutte voor antwoorden zouden geven aan Tijn. Heeft iemand hun telefoonnummers? Kan ik het toch even navragen.

Heb jij deze kwestie gevolgd Marij? Hoe ga jij als juf om met dit soort vragen van kinderen?

Liefs,
Laura


Lieve Laura,

Ik heb de uitzetting van Lili en Howick inderdaad gevolgd en vond het verschrikkelijk! Welke onmenselijke mensen bedenken dat kinderen die al heel hun leven in Nederland wonen weg moeten?! Ik kan me daar ook zo boos over maken. Walgelijk! Dit soort mensen volgen regeltjes op uit een boekje. Ze voeren ze uit zonder even verder na te denken.

Wijchen

lili en howickToen ik vrijdag hoorde dat de kinderen waren weg gelopen was ik ook heel blij. Wat een slim plan van ze! Maak jezelf onvindbaar en je hoeft niet weg. Op deze manier hebben ze echt laten zien dat ze niet naar Armenië willen. En dan de inwoners van Wijchen. Applaus! “Nee, we gaan ze niet helpen zoeken!” “Nee, we geven ze niet aan als we ze vinden!” “Ja, we zullen ze onderdak bieden als we ze vinden, want deze kinderen moeten hier gewoon blijven!”

School

Je moet je ook eens voorstellen dat deze kinderen ook gewoon hier op school zitten. Ook gewoon vriendjes hebben en ook gewoon op een sportclub zitten. Ik zou het als juf echt verschrikkelijk vinden als een kind uit mijn klas om deze reden het land uit moet. Je weet gewoon wat ze daar te wachten staat en dat gun je ze niet. Lieve Lili en Howick, wij zijn blij dat jullie mogen blijven. Sorry voor die gekke staatssecretaris die wij hier in Nederland hebben. Hij was denk ik een beetje in de war. Heb verder een leuk leven en geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft.

Liefs
Marija


De vakantie is weer voorbij en dat betekent ook dat er vanaf nu weer iedere maandag een column verschijnt.

Vorige week ging het over de zwemles... Iedere ouder moet eraan geloven uiteindelijk.

Maar ook onderwerpen zoals botox. worden besproken. Al gelezen?

Ook hebben we een column over de vluchtelingen geschreven.

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

8 gedachten over “Lili en Howick- Column 53

Voeg uw reactie toe

 1. Wij hebben zo’n zelfde situatie een paar jaar terug van dichtbij mee gemaakt. Een vriendje van zoonlief vd voetbal. Geboren en getogen in NL, spreekt beter Nederlands dan menig Nederlander. Terug naar het land van waar zijn ouders vandaan kwamen. Gelukkig mochten ze na veel protest ook blijven. Maar het is toch vd zotte dat kinderen het dupe zijn van de kromme regels die hier gelden. Ik ben blij dat ze mogen blijven en niet terug naar het land van hun ouders hoeven. En voor die 400 andere kinderen (zoiets was het toch?) zou ik het zelfde willen laten gebeuren. En dan? Weg met die stomme en kromme wet. Dan moeten ze het aan de “voordeur” maar eens direct goed gaan regelen.

  Like

 2. Ach, die vragen van Tijn. Het was ook onbegrijpelijk. Ik ben blij dat ze mochten blijven want volgens mij gingen ze een behoorlijk onzekere toekomst tegemoet als ze wel weg moesten. Hier kunnen ze bouwen aan hun toekomst en nouja, als je hier al zo lang bent dan hoor je hier toch gewoon te kunnen blijven, vind ik. Vooral als je nog een kind bent.

  Like

 3. Gelukkig mochten ze blijven want het is vreselijk te gaan naar een plek waar je totaal geen binding mee hebt. Het blijft een moeilijke kwestie, want hoe gaat het met de andere zaken in de toekomst? Daar ben ik wel benieuwd naar, want het heeft de asielprocedure wel op zijn kop gezet.

  Like

 4. Pfff wat een situatie he! Ik hoop voor alle andere kinderen in deze situatie dat ze ook mogen blijven. Daarnaast moet er eens goed gekeken worden naar de procedures, want dit moet gewoon niet mogelijk gemaakt worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: