Zwemles – wanneer begin je en waar? – Column 51

Lieve Marija,
Zwemles… iedereen moet er een keer aan geloven. Want iedereen wil toch dat je kind uiteindelijk kan zwemmen. Wij hebben inmiddels 1 kind achter de rug, 1 to go 🙂

Zwemles

Maar wanneer begin je met de zwemles? Wat is nou een goede tijd? Volgens mij hebben wij het hier best wel vaak over gehad. Tijn is natuurlijk 1 jaar ouder dan Thijs, dus Tijn is ook 1 jaar eerder begonnen dan Thijs. Uit onderzoek is gebleken dat 5 jaar een goede leeftijd is om op zwemles te gaan. Het blijkt dat eerder vaak geen zin heeft omdat het kind jonger dan 5 vaak de kracht mist. En kracht is toch heel belangrijk tijdens het zwemmen. Dus hier hebben wij ons netjes aan gehouden. Met 5 jaar is Tijn op zwemles gegaan.

Zwembad

zwemlesWe moesten uiteindelijk ook een zwembad kiezen en soort zwemles. Van tevoren had ik er dus nooit bij stil gestaan dat hier zoveel verschil in zit. Voordat ik me erin had verdiept, dacht ik gewoon dat Tijn naar het zwembad bij ons om de hoek zou gaan voor de zwemles. Maar toen ik me erin ging verdiepen zag ik gelijk dat dat niks voor Tijn was. Grote groepen kinderen met 1 of 2 begeleiders in een groot zwembad… nee, ik ging verder zoeken. Uiteindelijk ben ik via via terecht gekomen bij een klein zwembad met kleine groepjes kinderen. 4 of 5 kinderen met 1 of 2 begeleiders. Perfect voor Tijn! Natuurlijk wel iets duurder dan gemeente zwemmen, maar als het goed is, gaat het uiteindelijk ook sneller dan gemeente zwemmen. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de zwemschool van Henk Buck. 

Diploma

zwemlesHet duurde even, maar uiteindelijk heeft Tijn zijn 3 diploma’s gehaald. A, B en C. Wat ben ik super trots op hem! A, B, C is trouwens het nieuwe A / B van vroeger. Wist ik in het begin ook niet 🙂 En wat was het diploma zwemmen een feestje! Vooral bij het A diploma is dat een hele happening! En wat zijn ze trots als ze uiteindelijk hun diploma hebben.

Hel of niet?

Van veel mensen hoor ik dat ze de zwemles echt een hel vinden. Zo’n warm zwembad, iedere week weer en je zit er vaak toch wel een jaar of 2. Ik moet zeggen dat ik het ook niet echt een super feestje vond, maar echt hel vond ik het ook weer niet. Het was ook wel een rustig momentje altijd. Ik had even een half uurtje de tijd voor mezelf en zo kon ik al mijn appjes rustig beantwoorden en mijn social bijwerken, of je kletst wat tijdens de les.

Thijs zit natuurlijk ook vol in de zwemles. Wat vind jij er tot nu toe van? En heb je nog tips voor ouders die nog moeten kiezen voor een zwemschool?

Liefs,
Laura


Lieve Laura,
Yes, wij zitten ook middenin de zwemlessen. En echt de hel vind ik het ook niet hoor. Wij hebben ons alleen niet echt aan de grens van 5 jaar gehouden. Wij zijn met 4 jaar en 9 maanden begonnen in een gemeentebad. Thijs is sterk en wij dachten dat hij het qua kracht wel aankon. Dat is in principe ook zo, maar dat is niet de sleutel tot je diploma.

Privéschool

Ook Thijs zwemt nu bij de zwemschool van Henk Buck (we zijn overgestapt) en het bevalt ons daar heel goed! Thijs krijgt daar de aandacht die hij nodig heeft en als iets nog niet goed lukt, nemen ze hem apart en gaan ze flink met hem oefenen. Zo fijn!

Diploma

Een zwemdiploma heeft Thijs nog niet, maar hij is er bíjna! Alleen nog even de techniek in de schoolslag goed beheersen en hij mag afzwemmen. En ik gok dat B en C er dan rap achteraan komen. Als ik zie hoe Thijs in het water duikt, onder water zwemt en salto’s boven en onder water maakt. Dat is echt knap! Ik heb Thijs beloofd dat als hij zijn A haalt, wij de vlag uit hangen, taart eten en thuis een feestje gaan vieren. Want dit waterratje wil ècht zijn vleugeltjes niet meer om!

Liefs,
Marija


De vakantie is weer voorbij en dat betekent ook dat er vanaf nu weer iedere maandag een column verschijnt.

Met onderwerpen zoals botox. Al gelezen?

Ook hebben we een column over de vluchtelingen geschreven.

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

20 gedachten over “Zwemles – wanneer begin je en waar? – Column 51

Voeg uw reactie toe

 1. Hier begon de oudste met 4 en de jongste met 5. Ik had geleerd dat 4 echt te vroeg was. Ik heb het hele zwemlesgebeuren nooit als hel gezien. Het hoort er gewoon bij en natuurlijk was ik blij toen ze beide A en B in de zak hadden.

  Like

 2. Ik kreeg zwemles gewoon met de turnlessen op school. Dit was op het lager maar hoe oud ik precies was … ? Ik geloof een jaar of 4-5. Ik ben wel een waterrat ^^

  – xx Daisy

  Like

 3. Voor mij als leiding bij de scouting is 5 jaar best jammer. Dat is namelijk net de leeftijd die ik leiding geef. Bij ons in de buurt is zwemles voornamelijk ’s ochtends. Ik denk persoonlijk dat ik later ben begonnen met zwemles.

  Like

 4. Wij hebben bewust gekozen om langer te wachten. Onze zoon is gisteren begonnen en hij is nog een paar dagen 6 jaar. Eigenlijk zou hij begin dit jaar al beginnen met een snelcursus. Expres ook langer gewacht, want ik geloof dat kinderen het dan veel makkelijker oppakken. Uiteindelijk ging die snelcursus niet door en besloten we voor een ander zwembad te kiezen. Daar was echter een wachtlijst, vandaar dat we nu pas beginnen. Onze zoon wilde heel lang niet leren zwemmen, maar inmiddels is hij er echt klaar voor, dus ik ben blij dat het zo gelopen is. Nu op naar een diploma!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: