Inenten – doe jij het of twijfel je? – Column 50

Lieve Marija,
Oeh, dit is een beladen onderwerp… het inenten van je kind. Ga ik dit echt hier bespreken met je? Ja, ik ga het doen. Want het is waarschijnlijk zo beladen omdat het ook een belangrijk onderwerp is. Althans, ik vind het een belangrijk onderwerp.

Inenten

Als je kindje net geboren is, krijg je al snel allerlei inentingenkaarten binnen. Want in het reguliere programma van het consultatiebureau is het al zo dat je kindje met 2 maanden zijn of haar eerste vaccinatie krijgt. Ik vond dit zo erg! Zo’n grote naald in jouw kleine, pasgeboren, mooie, kwetsbare mini me. Ik moest (natuurlijk) gelijk huilen. Gelukkig kon ik hem daarna weer heel snel troosten.

Twijfel

inentenEen paar jaar voordat Tijn werd geboren had ik eigenlijk nog nooit gehoord dat iemand zijn kind niet liet vaccineren. Maar ineens (voor mij leek het ineens) kwamen die berichten tot mij. Vooral toen ik zwanger was, las ik er steeds meer over. Over de twijfel bij ouders en over dat ouders dus vaak ook besluiten het niet te doen. Eigenlijk had ik voor die tijd nog nooit enige twijfel gehad om mijn kind niet te laten inenten.

Hoogopgeleide ouders

Iedereen ging zich er ineens mee bemoeien: de moeders, vaders, artsen, de overheid, de alternatieve artsen, de oma’s en ga zo maar door. Maar de grootste ‘anti-inent’ groep komt, naast ‘de gelovigen’ voort uit de ‘hoger opgeleide’ mensen werd in de media verteld. Die groep had alle informatie die er te vinden was opgezocht, verspreid onder hun kennissenkring en uiteindelijk ook vooral op social media. Om andere mensen te waarschuwen en vooral op te roepen dat ze hun kind niet moeten laten inenten.

Veranderen van mening

inentenEn nu natuurlijk de clou van het verhaal… heeft dit allemaal mijn mening veranderd? Het lastige was natuurlijk dat ik zwanger was toen ik hier ineens heel veel over ging lezen. Hormonen beïnvloeden toch op een of andere manier je mening. Maar heel eerlijk, ik heb er misschien 1 seconde langer over getwijfeld, maar dat was het dan. Voor mij was het zo klaar als wat dat ik mijn kinderen zou laten vaccineren. Ik zou het mezelf toch later nooit vergeven als mijn kindje heel ziek zou worden omdat zijn moeder wat horror verhalen had gehoord en hem daardoor niet liet inenten? Als ik nu kijk naar wat er gebeurt met kindjes die mazelen krijgen omdat ze nooit zijn ingeënt…  ik krijg er de kriebels van moet ik eerlijk zeggen.

Heb jij je hier weleens verder in verdiept Marij?

 

Liefs,
Laura


Lieve Laura,

Of ik mijn kinderen zou laten inenten had ik nooit enige twijfel over. Dit is wat we doen in Nederland en dit is dus wat ik ook doe. Ik ben vroeger zelf ook tegen alles ingeënt en heb daar geen last van ondervonden. Al vond ik die naalden verschrikkelijk! Ik zie mezelf nog zitten in zo’n grote zaal waarbij een heleboel kinderen aan de lopende band een prikje kregen. En dan proberen niet te huilen. Dan kreeg je een sticker…

Niet inenten

Ik ben een aantal jaar geleden, toen ik zelf nog geen kinderen had, iemand tegen gekomen die haar kinderen bewust niet vaccineert. Zij is ervan overtuigd dat alle kinderziektes waartegen je kan worden ingeënt niet meer voorkomen. Ze wil haar kinderen niet vol laten spuiten met ziektekiemen van kinderziektes. Daarbij kwam dat zij een aantal gevallen van ernstige bijwerkingen heeft gehoord of gezien. Dat heeft haar ertoe besloten haar kinderen niet in te laten inenten. Ik vond dit nogal kortzichtig en heb haar visie met verbazing aan staan horen.

inenten

Wel inenten

Nou Lau, mijn kinderen worden dus wèl ingeënt. En dat is maar goed ook! Als er teveel mensen zijn die hun kinderen niet in laten vaccineren, is de kans groter dat er epidemieën uitbreken (net als vroeger) en kinderen elkaar besmetten. Dat willen we toch niet? En googel al die verschrikkelijke kinderziektes maar eens. Dat wil je je kind ècht niet aandoen. Nee, mijn besluit staat. Ik twijfel niet eens over wel of niet inenten.

Is er iemand die hier op een andere manier naar kijkt? We zijn heel benieuwd.

Liefs
Marija


Gedurende de zomermaanden verschijnt er iedere woensdag een column op de blog over een onderwerp wat ons bezighoudt.

Met onderwerpen zoals botox. Al gelezen?

Ook hebben we een column over de vluchtelingen geschreven.

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

18 gedachten over “Inenten – doe jij het of twijfel je? – Column 50

Voeg uw reactie toe

 1. Ik heb nog geen kinderen, maar ik vind wel dat gevaccineerde kinderen geweigerd mogen worden op opvang of peuterspeelzalen of whatever. Je moet er toch niet aan denken dat jouw kind een baby besmet die de prik nog niet heeft gehad en de baby wordt doodziek.

  Like

 2. Hier er nooit over getwijfeld, ik zat meer toen met die mexicaanse griep prik die wij en onze oudste moesten hebben omdat onze jongste net geboren was. Daar had ik meer mee, zal hete echt nodig zijn. Maar vaccineren zelf, heb ik nooit aan getwijfeld.

  Like

 3. Het is zeker een beladen onderwerp, maar ook een belangrijk onderwerp. En ik ben dan ook erg benieuwd hoe wij hier over een paar jaar over denken en hoe mensen die niet vaccineren er dan over denken ☺️🍃

  Like

 4. Ik heb er nooit over getwijfeld. In de tijd dat de kinderen klein waren was het vanzelfsprekend dat zij ingeënt werden.
  Toen er een vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar kwam was dat het eerste moment dat er discussie over kwam. Mede door de opkomst van de socaile media.

  Like

 5. Ik vind het altijd grappig om te lezen dat mensen bang zijn voor uitbraken terwijl hun eigen kinderen gevaccineerd zijn. Dan zijn ze immers beschermd, dus hoef je je niet druk te maken. Ik vind dat iedereen zelf vrij moet zijn om die keuze te maken. Dat heet democratie en vrijheid 🙂 Mijn kids zijn overigens wel gevaccineerd.

  Like

 6. Een beladen onderwerp. er wordt veel over gesproken. Ik zie geen reden om niet in te enten, ik zou mijn kinderen (als ik ze zou hebben) altijd inenten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: