Slapen – soms lukt het gewoon niet… – Column 48

Lieve Laura,
Sinds ik zwanger was van Thijs is het een issue in mijn leven geweest: slapen. Toen ik zwanger was had ik slapeloze uren midden in de nacht. Ik werd dan wakker en kwam niet meer in slaap. Je lichaam bereidt zich dan voor op de slapeloze nachten met een baby, zeggen ze. Toen de baby er eenmaal was, deed ik er ook alles aan om hem te laten slapen.  Zelf was ik ook doodmoe van de nachten en het leven met een baby, dat ik ook overdag nog veel sliep. Thijs middagslaapje? Mama ook middagdutje.

slapenVaak wakker

Toen mijn lieve Isabel in ons leven kwam, werd mijn slaapissue alleen maar groter. Ik dacht dat ik het nu wel onder de knie had om een baby te laten slapen. NOT! Ik mocht tien maanden lang twee tot zes keer ’s nachts uit mijn bed. Niet dat er iets aan de hand was. Ze was ‘gewoon’ haar speentje kwijt. Aaaaaargh!!! Ik kón op een gegeven moment niet meer. Zoooo moe! Gelukkig is alles uit het leven (van een kind) een fase en ging ook dít voorbij. Ik voelde me op een gegeven moment net een oma met al die middagslaapjes. Maar ik kon gewoon niet anders. Mijn lichaam vroeg hierom. Langzaam aan kwam er gelukkig ook een einde aan mijn middagdutjes.

slapenNiet in slaap komen

Nu mijn kids 4 en 6 jaar zijn, gaat alles een stuk makkelijker. En ze slapen heel goed. Zó fijn! Maar het volgende probleem doemt nu op. Ik heb soms nachten dat ik niet in slaap kom. Gewoon NIET! En dat is niet leuk kan ik je vertellen. Er spookt dan teveel door mijn hoofd en het lukt me maar niet om rustig te worden. En geloof me, ik heb al veel geprobeerd om dit te verhelpen: ademhalingsoefeningen, bodyscan, schaapjes tellen (tipje van mijn moeder vroeger), uit bed gaan, iets eten/drinken, boekje lezen, enz. Je probeert echt álles!

slapenMoe!

Als ik geluk heb, val ik op een gegeven moment wèl in slaap. Dat is dan ergens midden in de nacht, waardoor mijn nachtrust terug is gebracht naar een luttele 3 uur. Als ik pech heb, val ik dus helemáál niet in slaap. Serieus! Ik ben dan de hele nacht aan het proberen om in slaap te komen. Wat een t*&^%$#nacht! Dan kan je er dus op een gegeven moment weer uit, zonder 1 minuut geslapen te hebben. En hoe je die dag dan doorkomt? Met het gevoel van een jetlag.

Heb jij dat ook wel eens, Lau? Of kom jij ook wel eens moeilijk in slaap? En wat doe jij dan? Misschien kan ik dat ook eens proberen.

Liefs,
Marija


Lieve Marija,
Ik denk dat slaap een hot item is in het leven van alle jonge ouders. Denk je ook niet? In het begin dacht ik ook alleen maar aan een paar slapeloze nachten met een baby, maar het is veel meer dan dat. Je hele slaapritme wordt overhoop gehaald zodra je moeder wordt. Want voorheen de verloren uurtjes inhalen op zondagochtend is er ook niet meer bij.

Slapen

En slapen is zo belangrijk voor je. Veel mensen onderschatten dit, maar voldoende slaap is net zo belangrijk als gezond eten bijvoorbeeld. Nu heb ik de mazzel dat slapen mijn hobby is. Klinkt misschien een beetje raar, maar ik hou dus echt van slapen. Altijd al gehad, ook als kind dus. Ik zie dit ook terug bij mijn kinderen. Zij hebben er nooit moeite mee om naar bed te gaan en zijn allebei goede slapers. Zou dit erfelijk zijn?

Piekeren

Natuurlijk heb ik er ook weleens moeite mee om in slaap te vallen. Niet vaak, maar het komt voor. En de belangrijkste reden is dan dat ik aan het piekeren ben. Zoals de meeste mensen denk ik.. piekeren over dingen die zouden kunnen gebeuren, of over nare dingen die je hebt meegemaakt. Het beste wat voor mij dan werkt is even uit bed gaan, wat drinken, misschien wat lezen en het dan nog een keer proberen.

Middagdutjes

slapenWat voor mij dus echt niet werkt zijn middagdutjes. Ook niet toen ik nog slapeloze nachten had. ook al was ik zo moe, als ik ’s middags even kort sliep, dan werd ik daarna en verrot wakker en ik kon ’s avonds dan echt niet slapen. Voor werkt het beter om gewoon door te trekken en dan in de avond lekker vroeg naar bed te gaan. Ik had dat ‘vroeger’ dus ook al toen ik nog geen kinderen had. Als ik op zondag weer eens mega uitgeslapen had, kon ik zondagavond ook echt niet meer slapen. Wat dat betreft zijn kinderen mijn redding, want ik kan nooit echt meer uitslapen 😉

Hebben jullie nog tips voor een goede nachtrust? En vooral wat je moet doen als je niet kunt slapen?

Liefs
Laura


Gedurende de zomermaanden verschijnt er iedere woensdag een column op de blog over een onderwerp wat ons bezighoudt.

Met onderwerpen zoals botox. Al gelezen?

Ook hebben we een column over de vluchtelingen geschreven.

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: