Huisdier – Mam, mag ik een konijntje? – Column 45

Lieve Laura,
Thijs komt de laatste tijd steeds vaker met de vraag of hij een konijntje mag. Hij wil dus een huisdier! Nou heeft hij de pech dat hij twee ouders heeft die niet zo van dieren houden. Ik zal niet zeggen dat we dieren haten, maar we houden er gewoon niet zo van. Wij vinden ze vies, ze stinken, poepen, verharen, moeten verschoond worden, etc. etc. Ik kan hier nog wel even mee doorgaan.

huisdier
Boring!

Vissen

Vorig jaar had Pascal ineens een brainwave (waar dat nou weer vandaan kwam weet ik ook niet), maar toen kwam hij ineens thuis met 2 vissen voor de kinderen. “Ah joh, dat vinden ze zo leuk!”, zei hij erbij. Ja dat zal wel, maar ik wil helemaal geen vissen in huis! Die kom moet je wekelijks verschonen en laat ik nou net een hekel hebben aan schoonmaken. Bij binnenkomst kregen de vissen dus geen warm onthaal van mij en ik denk dat ze dat gevoeld hebben. Ze hadden een overmatig poepgedrag, waardoor je steeds binnen een paar dagen de vissen amper meer kon zien in dat troebele water. Maar ik had mezelf vanaf het begin voorgenomen dat ik die kom dus NIET schoon ging maken. Dat mocht Pascal mooi zelf doen met de kinderen. En daar heb ik me ook heel goed aan gehouden. Jammer genoeg (voor de vissen en de kinderen) ging er tijdens het verschonen iets mis huisdieren gingen de vissen dood. Aaaaahhhhh….. R.I.P. Sari en Luna!

Konijnen

Maar nu het dilemma konijn. Moet ik nu ineens overstag gaan en toch een huisdier nemen? Ik heb daar eigenlijk helemaal geen zin in! Aan de andere kant weet ik dat het voor kinderen ook heel goed is om een huisdier te hebben om voor te zorgen.
Mijn kinderen zijn van natere een beetje bang voor dieren, maar dat gaat steeds een beetje beter. Ze durven nu al beestjes te aaien, maar oppakken nog niet echt.

Zorgen

huisdierAls je een huisdier hebt, wil je er natuurlijk ook goed voor zorgen. De konijntjes (ik heb me laten vertellen dat je er dan ook gelijk twee moet nemen) laat je dan lekker loslopen in de tuin. Zal je natuurlijk net zien dat ik steeds met mijn blote voeten in de konijnenkeutels sta. Dank je vriendelijk! En ík ben straks zeker degene die het hok staat te verschonen.

Help Lau, wat moet ik doen. Ik heb altijd gezegd, en er ook naar gehandeld, dat het geluk van mijn kind boven mijn eigen gemak staat. Dat betekent dat ik nu dus wel overstag zou moeten gaan. Maar ik wil ECHT NIET! Wat zou jij doen? En willen Tijn en Milou ook huisdieren?

Liefs,
Marija


Lieve Marij,

OOHHH NEE! Wat een ‘slecht’ nieuws. En dan denk je, doe niet zo dramatisch… maar ook de niet al te grote liefde voor dieren hebben we gemeen. Gelukkig is bij ons de vraag voor een huisdier nog niet gekomen.

Bang

Nu zou het misschien helemaal niet zo’n verkeerd idee zijn om een huisdier te nemen, zodat Tijn & Milou ook wat meer kunnen wennen aan dieren, want vooral Milou is er echt bang voor. Vooral voor honden. We zijn een keer bij iemand geweest met een hond en toen we aankwamen werd ze gelijk besprongen (uit enthousiasme) waardoor ze dus een klein trauma heeft opgelopen. Dat is tot nu toe nog niet goedgekomen…

Huisdier

huisdierOok Tijn is niet echt fan van dieren, dus wij zijn voorlopig safe wat betreft de vraag: ‘Mag ik een huisdier?’ Nu is de vraag bij jou dus wel gesteld en daar moet je dan inderdaad wat mee. Ik zou ook in eerste instantie nee zeggen, maar dat is dan echt vanuit mij geredeneerd. En niet vanuit de kinderen. Dus misschien moet je er wat langer over nadenken.

Oppassen

Kan je niet binnenkort een weekendje of weekje oppassen op konijnen van vrienden? Dan kunnen ze daadwerkelijk zien wat het inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Of je maakt samen met Thijs een Isabel een lijstje wat de taken dan precies zullen zijn zodat zij dit ook duidelijk krijgen? Dan weten zij ook beter of ze het echt willen of niet. En met een beetje mazzel zien ze er vanaf en vinden ze af en toe een leenkonijn en bezoekjes aan de kinderboerderij voldoende.

En als het nou echt doorzet, dan geef je die kinderen na de zomervakantie 2 konijnen. Alles voor je kinderen toch? Gelukkig is het daarna snel kerst 😉 (Grapje natuurlijk!)

Hou je ons op de hoogte? Succes!

Liefs,
Laura


In het zomerrooster die wij momenteel hanteren (juli/augustus) verschijnt er iedere woensdag een column op de blog over een onderwerp wat ons bezighoudt.

Heb je de column over de vluchtelingen gelezen?

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

 

11 gedachten over “Huisdier – Mam, mag ik een konijntje? – Column 45

Voeg uw reactie toe

 1. Als je het echt niet wilt moet je het niet doen! Want in de praktijk komt de zorg toch vaak bij de moeder neer. En je hebt tegenwoordig toch van die leuke nep ‘pets’. Die ogen echt, maar zijn het niet.

  Koop als compromis gewoon zo’n huisdier robot!

  Like

 2. Zo belangrijk om goed na te denken over een huisdier. Is niet voor even maar altijd voor lang en soms langer dan je je beseft. Een konijn kun je het beste samen nemen met voldoende ruimte om te rennen, een mooie grote ren in het gras zal ze goed doen.

  Like

 3. Ik liep al 2 jaar te zeuren dat ik een Konijn wilde, ik denk dat mijn vriend er zo gek van geworden is en dat hij mij daarom als verassing een konijn voor kerst gegeven. Nou heb ik totaal geen rekening gehouden met de tijd, energie en geld wat ik kwijt ben aan mijn konijntje. Ik had uiteindelijk dus liever geen konijn gewild..

  Like

 4. Als je het zelf niet wilt dan moet je het niet doen. De verzorging komt toch bij jouw uit. Zelf zijn we wel echte dierenliefhebbers en hebben we sinds een paar jaar een kat. Ik vind dieren in huis echt super gezellig.

  Like

 5. Dank jullie wel allemaal! Mijn gevoel wordt door jullie bevestigd. Ik moet het dus gewoon niet doen en ik voel me er al een stuk minder schuldig bij. Tnx lady’s!! XX

  Like

 6. Ik ben juist zelf heel gek op dieren en mijn man en kids delen die liefde gelukkig. Wij hebben een hond een aquarium en 2 tamme ratten (die laatste vond mijn man iets minder maar uiteindelijk ging hij overstag). Maar idd als je er zelf niks mee hebt, niet doen want er gaat wel veel tijd/geld en energie in zitten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: