Vakantie – 10 tips voor een stressvrije start

De eerste zonnestraaltjes schijnen je tent in. Je wordt rustig wakker (zonder wekker) en zelfs de kids slapen uit. Ze zijn namelijk gisteravond naar de (mini)disco geweest, hebben daarna nog een ijsje gegeten en nog even gespeeld met de buurkinderen op de camping. Op vakantie mogen ze ook later naar bed en dan slapen ze ook (hopelijk) langer uit. Wat heerlijk dat dit tafereeltje weer in het vizier ligt! De vakantie zit eraan te komen.

vakantieNog maar heel even en dan is het zover. We mogen weer op vakantie. In mijn hoofd ben ik er al een beetje mee bezig. Wat zal ik meenemen, zal ik nog iets leuks kopen voor de kinderen, welke boeken zal ik lezen als ik in de zon lig? Heerlijk deze voorzichtige voorbereidingen. Maar de echte voorbereidingen en het inpakken komen pas in de week voordat je echt vertrekt. En laat dat nou net bij veel mensen een hoop stress opleveren. Uit het onderzoek van Nationale-Nederlanden blijkt namelijk dat maar de helft (!) van de Nederlanders ontspannen op vakantie gaat.
Hieronder heb ik een lijstje met tips voor je, zodat je zo rustig mogelijk op vakantie gaat.
En ook tips voor zoveel mogelijk rust als je eenmaal op bestemming bent! Want tot rust komen is toch wel het hoofddoel van op vakantie gaan. O ja, en genieten van het mooie weer, de mensen om je heen, lekker eten en de wijntjes.

Tips

 1. Als je kleine kinderen hebt, maak je van tevoren rubberen armbandjes met naam en telefoonnummer erop (te bestellen via internet). Deze houden ze heel de vakantie om. Je weet maar nooit. Voor de kids is het een fijn idee dat ze papa en mama zo altijd weer terugvinden en jij kan ook lekker onbezorgd een boekje lezen. Kijk af en toe nog wel even over het randje van je boek of ze nog in de buurt zijn…;)
 2. vakantieLaad al je apparaten op: e-reader, telefoon, fototoestel, etc. Niks zo vervelend als je een leuk moment hebt en de batterij van je camera is leeg. En vergeet de opladers niet in te pakken.
 3. Maak een vakantiepakketje voor je kids: kleurboek, stickers, teken- en knutselpapier, schaar/lijm, etc. Hier zijn ze wel even zoet mee als je op de camping aankomt en je tent nog op moet zetten.
 4. vakantieZorg voor vertier voor de kids in de auto: regel kleine cadeautjes die je om de zoveel uur aan de kids geeft, haal een autobingo die je de hele weg met ze kunt spelen, geef ze af en toe lekkere (gezonde) snacks. Zorg voor een koptelefoon (bij de tablet) zodat jij niet heel de weg naar de deuntjes van Bumba zit te luisteren. Favoriete spel onderweg bij ons is het abrikozenspel: wie doet er het langst over een gedroogde abrikoos? Regel: je móét steeds wel kleine hapjes blijven nemen. De winnaar krijgt een extra abrikoos.
 5. Regel een doorlopende reisverzekering. Dan hoef je er het hele jaar niet meer naar om te kijken. Scheelt zeker stress en gedoe!
 6. Koop een rol doorzichtige pedaalemmer zakjes. Als je je kleding klaar legt om mee te nemen, stop je het per soort in zo’n zakje. Dus alle onderbroeken bij elkaar, shirtjes bij elkaar, korte broeken/rokjes bij elkaar, etc. Zo kan je altijd zien wat er in het zakje zit en hoef je niet heel je koffer overhoop te halen. Als je met de auto reist, is het ook handig om met deze zakjes gaten in de kofferbak op te vullen. Wedden dat je zo meer spullen mee krijgt!
 7. vakantieKook de avond voor vertrek een pastasaus (en eventueel ook alvast de pasta koken) en doe dit in een afsluitbare zak. Als je op de camping aankomt en je eindelijk je tent hebt opgezet, heb je ècht geen zin meer om nog te koken. Opwarmen lukt dan nog net. Wil je je vakantie niet ongezond met een pizza of patat beginnen, neem je je eerste avondmaal gewoon van huis mee. Lekker Hollands! Haha! En oh ja….. vergeet de gekoelde fles wijn niet! Dan heb je ook een lekker wijntje om op de vakantie te proosten. Hier kan je je de hele reis toch al op verheugen?
 8. Uit onderzoek is gebleken dat je koffer inpakken voor de meeste stress zorgt. Hierdoor gaan veel mensen niet rustig op vakantie. Begin hier dus op tijd mee, zodat je niet alles op het laatste moment bij elkaar hoeft te zoeken. Maak stapeltjes kleding die je tot aan de vakantie niet meer aan hebt. Zorg er ook voor dat je bij een overnachting onderweg een apart tasje met kleding en toiletspulletjes hebt die je zó uit de auto kan halen. Dat scheelt een hoop zoekwerk! Kijk zelf ook even naar het onderzoek “Hoe relaxt gaat Nederland op vakantie”. Leuk om te zien!
 9. vakantieMaak in je telefoon van te voren een lijstje met alles wat je je bedenkt dat mee moet. Dit lijstje kan je fijn nalopen en bewaren voor de volgende vakanties. Dan hoef je niet elke keer alles opnieuw uit te vinden, maar gewoon je eigen lijstje afwerken.
 10. vakantieCheck of je paspoort nog goed is. Bedenk je als je eindelijk weg bent niet nog 100x of je alles hebt. Je kunt er dan tóch niks meer aan doen. Als je paspoort en geld hebt, kun je gaan. Alles dat je vergeten bent, is te koop. Laat je vakantie maar lekker beginnen. Bedenk je ook dat je op vakantie ècht niet zoveel nodig hebt, dus als je dat ene jurkje vergeten bent is dat heel jammer. Maar daar heb je echt geen minder leuke vakantie door.

Een fijne stressloze vakantie allemaal!


Check jij je social vaak tijdens de vakantie? Probeer dit eens niet te doen en ga een keer offline!

 

25 gedachten over “Vakantie – 10 tips voor een stressvrije start

Voeg uw reactie toe

 1. Het inpakken van koffers en het vooraf kleding wassen zorgt idd voor de meeste stress. Ik zou eigenlijk heel weinig moeten meenemen. Scheelt ruimte in de koffer en minder stress. Meteen een leuke oefening om met minder spullen door het leven te gaan.

  Like

 2. stress heb ik nooit voor me koffer inpakken. neem liever te weinig mee want ik ga toch wel shoppen haha. Ik ga ook altijd met de tent dus dan kan je niet teveel mee omdat alles toch klam wordt

  Like

 3. Ik neem eigenlijk ook altijd teveel mee, maar ik vind het erg handig om mijn kleding in een vacuumzak mee te nemen. En ik neem nu minder mee, want dat is een mooi excuus om op plaats van bestemming nieuwe kleren te kopen hihi.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: