Botox? Of natuurlijk oud worden? – Column 41

Lieve Marija,
onze blog heet natuurlijk Fit Fun Fab (and almost Forty). Laat ik vandaag eens de almost Forty kant bespreken. Ik ben inmiddels al 38 geworden en jij wordt dit jaar 38. Maar zoals ik al eerder schreef, ouder worden heeft ook zo z’n voordelen. Behalve dan de aftakeling…. 😉

Rimpels
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… ieder jaar komen er meer rimpels bij. Misschien wel iedere maand. Als ik naar mezelf in de spiegel kijk, ontdek ik er steeds meer. En ik moet eerlijk zeggen dat ik nou niet zo goed weet wat ik daarvan vind…

Botox
Inmiddels hoef je natuurlijk niet meer met rimpels te lopen. Er zijn legio mogelijkheden waarvan er 1 natuurlijk botox is. Nederland is naar mijn idee verdeeld in #teambotox en #teamnatuurlijkoud. Een paar jaar geleden behoorde ik zeker tot de laatste groep. Ik was echt anti botox. Ik vond het onnatuurlijk en niet nodig. Maar tijden veranderen en meningen veranderen.

Wanneer
botoxIk hoor ook steeds meer mensen om me heen die zeggen dat ze inderdaad botox laten injecteren. Gewoon, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Sommige beschrijven het als een half jaarlijkse onderhoudsbeurt voor je gezicht. Hun redenatie is ook: ‘waarom zou je wel heel veel geld uitgeven aan een kapper of schoonheidsspecialiste en niet aan een botox injectie die helemaal natuurlijk is en vanzelf weer uit je lichaam gaat’. En ik moet zeggen, ik vind het een goede vraag.

Dus ik weet het allemaal nog niet… zou ik het ooit gaan doen? Of laat ik mijn rimpels voor wat ze zijn? De tijd zal het leren. En jij Marij, hoe sta jij erin?

Liefs,
Laura


Lieve Lau,

De afgelopen dagen ben ik op het internet een beetje gaan lezen wat botox nou eigenlijk is. Voor mijn gevoel is het gif, maar jij zegt dat het een natuurlijk middel is. Wat is het nou eigenlijk?

botoxWat is het?
Botox is dus eigenlijk een merknaam voor Botuline Toxine. Dat is een eiwit dat door een bacterie wordt gemaakt. Door dit eiwit duizenden malen te verdunnen, is het een heel veilig middel. Daar waar het ingespoten wordt, wordt de zenuwimpuls die voor de samentrekking zorgt (de rimpel) tijdelijk geblokkeerd. Het verslapt dus de spier, het is geen rimpelvuller.
Botox is een veilig middel. Het is alleen giftig in zeer hoge concentraties.

Oordeel
Of ik aan de botox zou gaan? Ik weet het niet, hoor. Voor wie doe je dat eigenlijk? Er mooi uitzien doe je voor je omgeving. Voor anderen. Voor de (eventuele) oordelen die anderen hebben. Of ze nou een stil oordeel of een uitgesproken oordeel hebben, je voelt de oordelen om je heen.
Oké, ik wil er ook wel een beetje leuk bijlopen (haar, make-up, kleding, etc.), maar botox is me denk ik een brug te ver.
Toen ik vorig jaar voor 3 maanden in Nieuw-Zeeland zat, maakte het me niet uit hoe ik erbij liep. Ik kende daar toch niemand. Dat was echt een eye-opener! Ik had nul behoeften om nieuwe kleren te kopen en als ik 3 dagen in dezelfde jurk liep vond ik het ook wel best. Ik was daar op en top mezelf, voelde geen druk van buitenaf. Dat was heel bevrijdend.
Ik ben er daar achter gekomen dat ik nieuwe kleren dus eigenlijk koop omdat iedereen om me heen nieuwe kleren koopt. Niet omdat ik het nódig heb.

botoxOud
Aan de andere kant…. jezelf mooi maken is al zo oud als de weg naar Rome. De manier waarop is alleen in de loop der jaren veranderd. Het is dus heus niet zo gek dat mensen beslissen om met botox in zee te gaan. Na een behandeling voel je je er direct beter bij. Je ziet er jonger en frisser uit. Maar waarom zou je er jonger uit willen zien dan je daadwerkelijk bent? Hoe mooi is het dat je lééft en dat dat aan je te zien is? Laat die lachrimpels maar verschijnen. Het werkelijke bewijs van een hoop lol!

 

#teamnatuurlijkoud
Hier hoor ik op dit moment bij. Ik bèn nou eenmaal “almost forty” (en heel fitfunfab…haha!) en dat mag gezien worden. Ik hoef er niet meer uit te zien als begin twintig. Ik vind het wel goed zo. En ik heb alle respect voor mensen die het wel doen. Hoe fijn is het dan dat je de keus hebt rimpels te verminderen. Je moet doen waar je je goed bij voelt. Dat doe ik ook.
Maar….. wie weet denk ik er over tien jaar wel weer anders over. Zoals jij al zei, lau, de tijd zal het leren.

Liefs,
Marija


Wij zijn heel benieuwd hoe onze lezers over botox denken.
Bij welk team hoor jij?
#teambotox
#teamnatuurlijkoud


Iedere maandag verschijnt er een column op de blog over een onderwerp wat ons bezighoudt.

Heb je afgelopen maandag de column over de vluchtelingen gelezen?

Of de column over Orthorexia al gelezen? Een bewogen onderwerp.

Bekijk deze column eens over het naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

21 gedachten over “Botox? Of natuurlijk oud worden? – Column 41

Voeg uw reactie toe

 1. Ik ga voor natuurlijk ouder worden (al verf ik wel mijn haar omdat ik vanaf mijn dertigste al redelijk snel grijs aan het worden ben) maar vanalles in mijn lichaam laten spuiten ben ik een beetje huiverig voor. Daarnaast hoop ik de huid van mijn oma te hebben geërfd, die had op haar 90ste nog steeds praktisch geen rimpels. Fingers crossed!

  Like

 2. Ik ben nu 25 en ben toch al redelijk bezig met huidveroudering, toch alleszins met de preventie ervan. Ik smeer me dagelijks goed in met SPF en zorg ervoor dat mijn huid altijd proper is voor ik ga slapen. Zo hoop ik vooral dat mijn huid lang mooi en verzorgd zal blijven. Ik ben zeker niet tegen botox, alleen weet ik niet zeker of ik het zelf zou gebruiken.

  Like

 3. Genetisch gezien hoef ik me gelukkig geen zorgen te maken. Maar ik kan mij voorstellen dat men aan de botox slaat. Wellicht zou ik het ook doen maar dan wel voor een natuurlijk resultaat gaan.
  Het is hetzelfde als met het hebben van wallen of rose vlekje in het gezicht. De meeste mensen zijn hier ook niet blij mee en smeren daarom allerlei crèmes of concealers om dit te camoufleren. Omdat er geen crème bestaat tegen rimpels kom je al gauw uit op botox.

  Like

 4. Ik zou het wel even moeilijk vinden wanneer ik rimpels zou krijgen. Maar ik zou niet snel botox laten spuiten. Ik ben als de dood voor naalden en ik ben van mening dat je jezelf zo moeten nemen als je bent.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: