Grounding – Waarom dit goed voor je is

Vandaag zoek ik iets voor jullie uit dat heel goed voor je is: grounding. Kort gezegd is grounding dat je met blote huid in contact met de Aarde bent. Dat kan zijn: grond, water, gras of zand bijvoorbeeld. Het wordt ook wel Earthing genoemd. Met dit mooie weer is dit ultiem om eens over na te denken. Benieuwd naar wat het met je doet? Hieronder kom je het te weten.

Hoe word ik een gelukkig mens?
Dit is iets waar veel van ons mee bezig zijn. De een werkt hier bewust aan en zoekt dingen op die het geluksgevoel kunnen geven. De ander gaat op zijn gevoel af en ondervindt gaandeweg dingen waar hij/zij gelukkig van wordt. Weer een ander is hier helemaal niet bezig en leeft er lekker op los. Ik denk dat ik bij de eerste groep hoor.

Lichaam en geest
Al een aantal jaar ben ik op zoek naar dingen die mij rust en een goed gevoel geven. Zo ben ik een paar jaar geleden anders gaan eten (lees: gezonder). Ik stop niet meer zomaar van alles in mijn mond. Ik let op wat ik eet en daar voel ik me heel goed bij.
Ook ben ik yoga gaan doen. Dit is zó fijn! Het is goed voor je lichaam èn je geest. Hoppa! Twee vliegen in één klap! Voor mijn lijf ben ik aan het bootcampen. Dit is ook zo’n heerlijke sport. Lekker in de buitenlucht verschillende oefeningen doen, afwisselend met conditionele oefeningen. En dit alles met een leuke instructeur en een gezellige groep. Iets dat ik heel erg nodig heb, want in mijn eentje sporten kan ik niet (zoals Laura dat wel kan met fitchannel). Als iets te zwaar wordt, haak ik af en stop ik ermee. Slechte eigenschap, ik weet het…

Wat doet Grounding met je?
De Aarde is mild negatief geladen, terwijl ons lichaam positief geladen is. Als je ‘groundt’ (we maken van een Engels woord een Nederlands woord), zorgt dat ervoor dat je lichaam weer in neutrale stand komt. In balans dus. Nou zal je niet direct effect voelen op het moment dat je grote teen het gras raakt, maar ik geloof er wel in dat het goed voor je is als je in contact met de Aarde staat. Kijk maar eens naar hoe het in de oertijd eraan toeging. Toen waren alle mensen en dieren in contact met de Aarde. Dat is hoe het van oorsprong is. Ik merk zelf altijd dat ik tot rust kom als ik in de natuur ben. Bos, strand, bergen, meer, rivier, etc. Het maakt niet uit. In de natuur is er geen stress.

grounding

Oertijd
Tegenwoordig lopen we allemaal op schoenen met rubberen zolen, we zitten in auto’s, wonen in geïsoleerde huizen en hebben drukte van werk en verkeer om ons heen. En dat is maar goed ook. Leven hoe het in de oertijd ging gaat natuurlijk niet meer. Maar zo af en toe bedenken hoe het toen was en of je zoiets nu nog na kan bootsen, is niet verkeerd. Denk maar aan ons voedsel. Zou een oermens een zak chips herkennen? Of een glas cola? Al ons voedsel is in de groundingloop der jaren/eeuwen veranderd. Maar de natuur is er nog steeds. Laten we daar dan gebruik van maken, door af en toe ermee in contact te staan. Ga naar buiten en fiets door de duinen. Of maak een lekkere wandeling door het bos. Of rol van mijn part eens van een grasheuvel af. Doe eens gek! En trek die schoenen of slippers uit als je in de tuin bent. Loop lekker met je blote voeten door het huis. Kleine kinderen doen dit ook het liefst. En dat heeft naar mijn idee een reden.

grounding

Lente
Zo fijn dat het mooie weer eraan komt. Als het zonnetje straks weer wat meer gaat schijnen, trekken we massaal naar buiten. Je ziet mensen er echt vrolijker van worden. En zit je dan op een leuk terrasje van bijvoorbeeld een leuke strandtent? Trek je schoenen dan even lekker uit en stop je voetjes in het zand. Doe ook aan grounding. Loop thuis lekker op je blote voeten. Dan heb je ook weer een goede reden om wat vaker langs de pedicure te gaan.


Wij zijn regelmatig op zoek naar dingen die ons gelukkig maken. Mediteren bijvoorbeeld. Onlangs heb ik (Marija) daar een cursus in gevolgd. Benieuwd naar hoe ik dat ervaren heb? Lees het hier. Of mijn ultieme ontspanningsoefening.
Gezonde voeding maakt ook happy. Bijvoorbeeld van een superlekkere soep. Of een fijne bananenbrood.
Maar er gaat niks boven leuke dingen. Laura en ik gaan graag samen lunchen. Of gezellig high winen.
Je leest het allemaal hier op fitfunfab.nl

 

12 gedachten over “Grounding – Waarom dit goed voor je is

Voeg uw reactie toe

 1. Toen ik twintig jaar geleden een jaar aan het backpacken was in Australië liep iedereen daar ( nou ja de backpackers) op blote voeten, hier kon dat prima, want je vond geen glas of hondenpoep op straat. Mijnkinderen lopen thuis altijd op blote voeten terwijl ik zelf slippers draag, op blote voeten loopt heel ‘raar’ maar heelmaal geen slecht idee om het gewoon weer te gaan doen.

  Like

 2. Grappig dat jij dit wat voor mij heel normaal is omschrijft als grounden. Ik loop al vanaf kleins af aan op blote voeten door het huis. Zit vaak in de kleermakerszit op de grond in plaats van op de bank. Maak graag lange wandelening in het bos, maar helaas vind mijn partner dit niet zo. Erg jammer, want daardoor kom ik minder in het bos dan vroeger.

  Like

 3. Als kind liep ik graag op blote voeten. In huis loop ik altijd op blote voeten en als het kan ook bij anderen als ik er op bezoek ben. Hier speelt tevens een rol dat je in de Surinaamse cultuur niet met schoenen in huis mag lopen omdat dit als zeer onhygiënisch wordt gezien om met je schoenen in huis te lopen. Dan wordt het gemakkelijk en een gewenning om op blote voeten te lopen.

  Like

 4. Denk ook dat dit een mens deugd kan doen. Ik loop buiten vaker op slippers dan blote voeten, in verband met loslopende kippen in de tuin, maar als het even kan doe ik het! Overigens ga ik binnenkort ook een cursus mediteren doen, dus ga zo ook even jouw ervaring lezen, ben benieuwd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: