Orthorexia – een eetstoornis – Column 39

Lieve Laura,
Op de NPO is nu een docu gaande over een eetstoornis. Daar wil ik het even met je over hebben, omdat ik me best wel zorgen maak over hoe sommige mensen met voeding en sporten omgaan. Het gaat hier over orthorexia nervosa.
Het voedingscentrum zegt dit erover:

Orthorexia is een niet officeel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten. Aan de kwaliteit van het eten meten zij hun kwaliteit van leven af.

orthorexia

Social media
Mensen die lijden aan orthorexia is een aan anorexia verwante eetstoornis. Mensen die hieraan lijden zijn extreem gefixeerd op gezond eten. Zó erg, dat hun normale leven eronder lijdt. En hoe komt dat? Door wat ze op social media zien. Iedere fitgirl post er maar op los: hoe mooi haar lichaam eruit ziet, hoe vaak ze wel niet sport en hoe gezond ze eet. En ieder onzeker meisje wil zich meten met wat ze op social media zien en gaan hier dus ook naar leven. Dit gaat van kwaad tot erger. Alle porties worden afgewogen en er worden geen koolhydraten meer gegeten. Hun hele sociale leven wordt hierdoor beïnvloed! En het erge is nog dat ze denken dat ze gezond bezig zijn.

orthorexiaGezond eten of gezond verstand?
Bij deze wil ik de meiden en vrouwen die aan de gezondheidshype meedoen het volgende zeggen: GEBRUIK JE GEZONDE VERSTAND! PLEASE! Deze eetstoornis ligt zo op de loer, omdat je in deze trend heel makkelijk door kan slaan. Je kán niet leven op een blaadje sla en een wortel. Je lichaam heeft alle soorten voedingsmiddelen nodig die er zijn. De truc is dat je zoveel mogelijk varieert. De natuur heeft ze niet voor niets gemaakt….

Tips
orthorexiaHet allerbelangrijkste is dat je lekker in je vel zit. Dan straal je dat ook uit. Probeer je niet te veel aan te trekken van wat je in de media hoort en ziet. Deze meiden zijn echt niét gelukkig! Maar dat zetten ze er natuurlijk niet bij…. Ik heb altijd een soort van medelijden met de meiden die hier té erg mee bezig zijn. Gun jezelf toch af en toe een koekje, chocolaatje of een boterham met Nutella. Dat is toch veel te lekker om te laten liggen? Als je verder gewoon gezond eet, mag dit best!
Hieronder nog een paar tips:

 • Geniet van al het lekkers dat er is, maar eet met mate.
 • Geef het eten dat je in je mond stopt een cijfer. Kan je het een 8 of hoger geven, dan mag je het zonder schuldgevoel naar binnen werken. Lagere cijfers zijn de calorieën niet waard.
 • Gebruik je gezonde verstand. Overal waar je “te” voor kan zetten, is niet goed (een oude wijsheid van mijn moeder….): “Te” veel eten is niet goed, “te” weinig is ook niet goed. “Te” veel groente is niet goed, “te” weinig koolhydraten is ook niet goed. Enzovoort….

orthorexiaHeb jij ook nog een paar tips, Lau? Misschien kan jij de meiden die hier gevoelig voor zijn van het idee afhelpen dat ze niet mooi genoeg zijn? Dat het alsmaar slanker moet? Want dat hoeft ècht niet!

Liefs,
Marija


Lieve Marij,

Het is inderdaad erg zorgwekkend. Ik heb de documentaire (3 delen) ook gekeken. En ook al had ik het één en ander over orthorexia gelezen, ik schrok er toch weer van. Vooral de praktijk stukjes waarin vrouwen hun eten (zelfs hun broccoli) afwegen. Als je dit van een afstand bekijkt, dan is dat toch echt schrikbarend. Alleen als je er middenin zit, vind je dit dus niet en snap je niet waar iedereen zich druk over maakt.

Herkenning
orthorexiaEn het erge is misschien wat dat ik soms zelfs wat herkenning zie… Natuurlijk lang niet zo erg als bij die vrouwen en van een eetstoornis is al helemaal geen sprake, maar ik snap soms wel wat ze zeggen. Ik zelf ben ook wat gevoeliger hiervoor dan jij. Als het op mijn lijf aankomt, ben ik ook altijd ontevreden. Ik vind mezelf altijd te dik. En het maakt eigenlijk niet uit hoeveel ik weeg, ik vind het altijd. Dat zit dus ook gewoon tussen mijn oren. Gelukkig heb ik een man en lieve vriendinnen (zoals jij) die mij soms even uit de droom halen. Niet dat dit invloed heeft op het oordeel over mezelf, want dit zit er nou eenmaal en ik kan er maar beter mee om leren gaan 🙂 Om een lang verhaal kort te maken, ik begrijp dat er vrouwen zijn die een eetstoornis krijgen. Maar verder geen zorgen over mij hoor 😉

Social life
Het belangrijkste wat me ook bij gebleven is uit de documentaire over orthorexia is dat het je sociale leven beïnvloedt. Als dat zo is, dan heb je echt een ‘probleem’. Dus etentjes afzeggen omdat je anders ‘slecht’ eet, of pas na het eten komen omdat je niet ongezond wilt eten. Of gewoon helemaal niet meer buiten de deur afspreken. In dat geval, is het echt goed om aan de bel te trekken. Om je omgeving. Maar het belangrijkste is dat je het zelf inziet.

Tips
Dus ja tips… heb ik die? Ik vind jouw tips hierboven erg goed! En zoals je ziet ben ik misschien niet de juiste persoon om tips te geven. Of misschien dan weer wel, omdat ik ergens begrijp dat dit kan gebeuren.

 • Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen. Met niemand. Iedereen heeft onzekerheden en dingen die ze misschien liever anders zien. Iedereen is anders. Vergelijken heeft totaal geen zin en kan alleen maar negatief werken.
 • ‘Zondigen’ is juist heel gezond. Probeer een balans te vinden tussen gezond leven en ongezond (liefst 80% gezond en 20% ongezond) zodat je van allebei kan genieten.
 • Voel je niet schuldig over eten. Dus als je een keer en bak ijs leeg eet (mijn persoonlijke valkuil) of een patat mèt, een kroket, een kaassoufflé en een hamburger eet, so be it. Geniet er dan van en ga de volgende dag weer over op gezond eten.
 • Niemand is perfect. Met de nadruk op niemand! Dus als je iemand ziet en je denkt, zo die ziet er perfect uit, bedenk maar dat die persoon waarschijnlijk ontzettende zweetvoeten heeft of een blubberbuik die ze altijd weet te verbloemen. Nogmaals, echt niemand is perfect.

orthorexiaGeniet van het leven, geniet van lekker eten, geniet van lekkere drankjes. Je wilt later toch niet op je sterfbed liggen en alleen maar denken aan die blaadjes sla die voorbij komen. Ik heb nog een goed lijflied hiervoor trouwens, maar dat voor een andere column misschien 😉

Liefs,
Laura

 


Iedere maandag verschijnt er een column op de blog over een onderwerp wat ons bezighoudt. Afgelopen week schreven we over na naderende einde van het schooljaar en een eventueel cadeau voor de juf of meester. 

En heb je de column over de vieze vakantiehuisjes al gelezen? Of over de bevalling van Kate?

Of over het altijd actuele onderwerp: schermtijd voor je kind. 

15 gedachten over “Orthorexia – een eetstoornis – Column 39

Voeg uw reactie toe

 1. Het is inderdaad niet goed als mensen er volledig in doorslaan.

  Wat inderdaad gezegd wordt: overal waar te voor staat is niet goed behalve tevreden 😉

  Gezond eten is hartstikke goed maar het is wel belangrijk dat je ook “gezond” eet. En dus niet doorslaat 🙂

  Goed en helder artikel ook!

  Like

 2. Ik denk dat ik de docu ook ga kijken. Zelf ben ik aan het afvallen en merk soms ook dat ik erg gefixeerd word op voeding. Dat wil ik helemaal niet. Ik wel er op een relaxte manier mee omgaan. Denk dat dat ook het beste is.

  Like

 3. Zo waar dit. Zo erg ook 😦 ik ben zelf sportinstructrice en erger me zooo aan het neppe, extreme op social media waardoor veel meiden beïnvloed worden. Inderdaad: gebruik je gezonde verstand. Bij mij gaat er ook een wijntje in of een patatje met maar dat is echt pas sinds ik een fijne balans heb kunnen vinden. Ik hoop dat iedereen die met orthorexia kampt die balans ook kan vinden en weer kan genieten van eten en life!

  Like

  1. Dan heb je inderdaad een goede balans! Het is zo erg dat sommigen zich zo laten meeslepen… En jij zit er denk ik met jouw werk bovenop. Je ziet een hoop. Geniet maar lekker van je patatje. Zo hoort het ook.

   Like

 4. Dat is het nu met die hele social media. Iedereen doet zijn best voor de “perfecte” foto terwijl dat gewoon niet bestaat. Meisjes gaan zich daar op focussen en willen dit ook terwijl ze juist goed zijn zoals ze zijn.
  Maar het is niet gemakkelijk om zomaar te aanvaarden hoe je eruit ziet. Meisjes met anorexia willen vaak ook genezen maar er zodanig vanalles in hun hoofd dat het soms niet meer lukt. Ik ben zelf een heel slank persoon (ik ben 1m66 en weeg op mijn zwaarste 52kg) ik vind dit voor mij te weinig maar dat is nu eenmaal wie ik ben. Ik eet heel erg graag maar het loopt mis bij mijn vertering. Daardoor ben ik vroeger ook gepest met de woorden: eet eens meer (hoor ik nu nog soms), heb je anorexia? Mensen hebben gewoon ook te veel vooroordelen over anderen. En dat maakt mij enorm kwaad maar ook onzeker.

  Like

  1. Mensen hebben altijd een oordeel. Ook als je er niet om vraagt. Zo irritant! Maar er zijn er een hoop die zich hierdoor laten beïnvloeden. Houd je sterk en blijf jezelf!

   Like

 5. Ik heb dat ook al vaak gedacht, vroeger geworsteld met eetstoornissen, eet ik nu volgens de principes van Pascale Naessens wat vooral staat voor puur en zo min mogelijk bewerkt voedsel, ik probeer dat wel ongedwongen te houden. Door haar principes ben ik wel van mijn eetstoornissen afgeraakt, dat meen ik.

  Anderen zie ik er in de online groep precies toch in doorschieten en soms wil ik eens zeggen: “he, het is geen ramp om eens een cola te drinken of zoals in de discussie laatst:water met een smaakje.” Ik ben daar misschien voor op mijn hoede omdat ik ooit eetstoornissen had…

  ooi durfde ik in de groep zetten dat ik dankzij die eetwijze nu eindelijk een boterham met choco durf te eten, velen vonden het geweldig. Pascale Naessens zelf vond het ook geweldig, maar toch waren er weer die meteen begonnen van hoe ongehoord het wel niet was dat ik een boterham met choco at en daar nog trots op durfde te zijn ook…

  Wel ja, ik was daar trots op, ik heb het jaren maar dan echt jaren, niet gedurven… En nu eet ik vooral gezond, maar ik zo verdomd blij dat ik nu wel durf te genieten van een frietje of van een boterham met choco en zolang ik mijn gezond verstand gebruik en dat niet elke dag eet, is het wel goed, denk ik. Ik maak mij dan wel oprecht zorgen over mensen wiens haar overeind gaat staan van een boterham met choco…

  Like

 6. Wat goed van jou! Neem de volgende keer lekker een boterham choco èn een colaatje. Gewoon, omdat het kan. Proef elke hap en geniet ervan. Zonder schuldgevoel, want dat hoeft dus helemaal niet. En heb medelijden met de mensen die wel in dat regime van gezond eten zitten. Zij kunnen niet meer van alles genieten en jij wel! Petje af!

  Like

 7. De tip: “Geef het eten dat je in je mond stopt een cijfer.” Vind ik geweldig.

  In de loop van de jaren is de eetcultuur zo veranderd, dat ik me afvraag of iedereen van huis uit mee krijgt wat gezond eten is. Iedereen heeft er ook een andere mening over. Zo gaf ik mijn kind nooit liga mee naar school, terwijl een ander dit als iets gezonds ziet.

  Te veel groenten eten kan nooit kwaad denk ik zelf. Zolang je er niet obsessief mee bezig bent. Zo at ik bijna een kilo groenten per dag, naast andere dingen. Ik heb me nog nooit zo energiek gevoeld. Plus mijn huid zag er aanzienlijk mooier uit en menstruatieklachten zoals rugpijn en krampen had ik niet meer.

  Like

  1. Ja al die meningen zijn ook zo lastig soms. En ook vanuit de media. De 1 zegt dat het goed is, de andere niet, je weet toch ook niet meer wat je moet geloven…

   Eet je nu nog steeds zoveel groenten? Fijn dat je je zo energiek voelde! (voelt)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: