Slapende baby’s – Laten slapen van je kind (deel 2) – Laura

Een paar weken geleden heb je de blog van Marija kunnen lezen over het laten slapen van je baby in het begin. Marija hield er een strak schema op na en dat werkte heel goed voor Thijs. Hoe heb ik het aangepakt? Slapende baby’s is een veel besproken onderwerp onder nieuwe moeders. En ik snap het wel. Wan laten we eerlijk zijn.. slapende baby’s zijn toch ook de beste?

Sleeping like a baby
Deze uitspraak heb ik nooit begrepen. Deze moet ook bedacht zijn door mensen zonder kinderen. Ik moet zeggen dat ik voordat ik kinderen had ook dacht dat baby’s alleen maar sliepen. Maar niks blijkt minder waar, slapende baby’s is iets waar jonge ouders heel erg naar uitkijken 🙂

Regelmaat
slapende baby'sNu heb ik altijd van mijn moeder meekregen dat rust en regelmaat het allerbelangrijkste is voor een kind. Ik vond dit natuurlijk altijd de grootste onzin, maar inmiddels heb ik ondervonden dat dit ook geldt voor mijn kinderen. Moeders hebben altijd gelijk 🙂 Dus na een paar weken aanmodderen ben ik toch ook maar begonnen met de regelmaat.

Goed slapende kinderen
En ik moet zeggen, ik mag echt niet klagen over het slaapgedrag van mijn kinderen. Ze sliep snel door, slapen regelmatig uit en hebben nog nooit een nacht niet geslapen zeg maar. Maar ik heb daar wel het een en ander voor moeten doen wat daarvoor gezorgd heeft. Maar omdat dit voor mijn kinderen altijd een succes is geweest, is het waarschijnlijk de moeite waard om dit te delen, misschien heeft iemand anders er wat aan. Dus hier komen mijn tips voor slapende baby’s:

 • Misschien wel mijn belangrijkste tip: gebruik een inbaker slaapzak. Ik zweer echt bij die dingen. Bij Tijn ben ik ermee begonnen toen ie 4 a 5 weken was omdat ie heel onrustig sliep, krampjes had en snel wakker werd. En wat een verschil maakte die inbaker slaapzak. De eerste keer was wat onwennig, maar toen ie eenmaal gewend was, ontspande ie direct en vanaf toen ging het echt veel beter met slapen. Bij Milou ben ik er dus direct vanaf de geboorte mee begonnen. Een net geboren baby krijgt dat ook dat gevoel van de baarmoeder weer terug. Mede dankzij die inbaker slaapzakken sliepen mijn kinderen echt heel snel door.
 • Als je kindje op een goed gewicht is, maak een kind dan midden in de nacht niet wakker. Bij Tijn kregen we van de kraamverzorgster door dat we hem iedere 3 uur moesten wakker maken. Terwijl hij de eerste 2 nachten uit zichzelf sliep tussen 24:00 uur en 06:00 uur. Omdat we pas na 3 dagen thuis waren en toen pas een kraamverzorgster thuis kregen, werd ons verteld dat dit absoluut niet mocht. En ja, als je je eerste kindje krijgt, heb je natuurlijk geen idee, dus doe je braaf wat ze zegt en maakte we hem wakker waardoor hij ineens een voeding meer had. Later dacht ik echt: waarom heb ik dat gedaan? Bij Milou hebben we dit ook niet gedaan en zij sliep midden in de nacht ook al gelijk wat uurtjes door. Doe dus wat goed voelt en bij jou past en laat je niet iets opleggen.
 • En daar hebben we hem, de regelmaat. Ik heb niet zoals Marija een boek gelezen, maar ik was wel heel stipt met voeden op gezette tijden. Zo wisten Tijn & Milou waar ze aan toe waren en ik ook en dat werkte echt heel goed voor ons.
 • Maak kinderen niet wakker voor de kraamvisite! Als ze lekker in hun bedje liggen, laat ze dan liggen en neem het kraambezoek mee naar de slaapkamer, maar laat je baby lekker liggen.
 • Blijf vooral overdag geluid maken als je kindje ligt te slapen. Zo wennen ze aan geluiden in hun slaap met als gevolg dat ze later niet snel wakker schrikken van onverwachte geluiden.
slapende baby's
wat een droppie he

Dit zijn mijn tips om goede slapende baby’s te maken 😉 Mijn kinderen zijn echt goede slapers geworden, dus wie weet is het de moeite waard. Het is maar een leidraad en ik heb mijn tips ook her en der vandaan gehaald, maar dit werkte voor mij!

Heb jij uit ervaring nog de ultieme tip? Of een tip die je misschien van anderen hebt gehoord? Ik ben benieuwd naar jouw tips!

 


Lees hier deel 1 van Marija haar slaapblog.

Heb jij ook slaapproblemen met je kindje? Lees dag de gastblog van Tessa over de slaapcoach die zij in handen heeft genomen. Haar kindje slaapt nu heel goed!

 

 

21 gedachten over “Slapende baby’s – Laten slapen van je kind (deel 2) – Laura

Voeg uw reactie toe

 1. Ik kan me helemaal vinden in je tips! Ook hier heeft dat wonderen gedaan. En wat ik ook deed was het ritme van Joris op nummer 1 zetten. Ook al is dat niet altijd evan handig of gezellig! Er is snel weer meer tijd voor je eigen ritme en gezellige plannen 😉

  Like

  1. Goed van je dat je zo goed naar je kindje hebt gekeken en geluisterd. Als je dat volgt zit je al snel goed. En wat je zegt: jouw tijd komt wel weer.

   Like

 2. Als kindjes wat ouder zijn nooit “voor straf naar bed” of “je MOET naar bed” gebruiken. Het bed en de slaapkamer moeten een fijne plek zijn. “Je mag lekker gaan slapen”! Hier nooit slaapproblemen 🙂

  Like

 3. geen goede tips eigenlijk. Mijn oudste sliep juist zonder regelmaat op de drukste plekken. De jongste sliep jaren gewoon helemaal niet wanneer het moest. Dus nou ja, mijn tip is afwachten. Uiteindelijk slapen ze allemaal door

  Like

 4. Omdat mijn Surinaamse ouders van de structuur en regelmaat waren (en dit bij mijn karakter past), is dit voor mij ‘doodnormaal’. Mijn dochter heb ik dan ook die manier opgevoed. Ik moet ook zeggen dat de wijze raad van mijn moeder mij hierbij heeft geholpen. Zoals je aangeeft: mothers know best 😉

  Omdat mijn dochter een lichtgewicht baby was, sliep ze ook veel. Ik moest haar juist wakker maken om te eten anders sliep ze de hele dag door. Toen ze ouder werd is ze altijd goed blijven slapen. Net als ik sliep ze erg goed en veel. Ik weet dat dit anders kan, dus wat dat betreft ben ik dankbaar. Ik houd zelf ook van slaap dus ik weet niet of ik het had getrokken als ze hele nachten wakker was geweest of een slechte slaper was. Ze is inmiddels 19 jaar.

  Like

 5. Hier ook hoor: ritme, ritme, ritme. En slapen doet slapen. Dus niet denken dat als je baby overdag niet lekker slaapt dat ie dan ’s nachts wel goed slaapt. Zo werkt het bij ons i.i.g. niet. Hoe beter ze haar slaapjes overdag pakt, hoe beter de nacht gaat.
  Nu nog even leren doorslapen 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: