Schermtijd – de eeuwige discussie – Column 37

Lieve Marija,
‘Mam, mag ik op de ipad?”, “mam, mag ik een spelletje doen op de ipad?”, “mam, mag ik een filmpje kijken?”. Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg. En ik word er soms gek van….. vragen over de zogeheten ‘schermtijd’.

Schermtijd
schermtijd
Voordat ik kinderen had, hoorde ik ouders weleens over schermtijd praten. Ik vond dat zo’n raar woord altijd. Ik snapte nooit zo goed wat voor discussie je hierover kon voeren, maar inmiddels ben ik er helemaal wegwijs in hoor 😉

 

School
Begrijp me niet verkeerd, ik heb helemaal niet tegen ipads of tablets in het algemeen. Ik vind juist dat kinderen hier op mogen en zelfs moeten naar mijn idee. Op de school van Tijn, doen ze er gelukkig ook al best veel mee. Iedere klas heeft ‘ipad les’ en daar ben ik heel blij om. Ik hoor weleens dat er ook scholen zijn die hier helemaal niet mee werken en dat vind ik toch ook wel een beetje achterhaald.

Vast tijdstip
schermtijd
Even terug naar de schermtijd… want hoe ga ik hier nou mee om? Eigenlijk had ik niet echt regels en mocht het soms wel en soms niet. Maar daar krijg je dus discussies van. Toen hoorde ik dus van iemand dat zij een tijd hebben ingesteld. Vanaf 16:30 mogen de kids een uurtje op de ipad. En dus was de discussie weg. Ik vond het eigenlijk wel een goed idee en besloot het ook in te stellen.

Discussie
Werkte het bij mij? Ik heb het nu een week ingesteld en kan echt zeggen dat het werkt! Ik heb de regel uitgelegd en hij vond het eigenlijk prima. Ik krijg gewoon nu niet meer dé beruchte vraag. Hoe fijn is dat? De regel is nog maar kort ingesteld, maar ik ben er nu al blij mee. Benieuwd hoe dit gaat de komende weken!

Hoe heb jij dit ingesteld thuis Marij? Of heb jij die discussie over schermtijd sowieso niet?

Liefs,
Laura


Lieve Laura,

Tuurlijk komt deze vraag ook bij mij thuis geregeld langs. Het is dé eerste vraag als ze ’s ochtends wakker worden. “Mag ik op de televisie?” of “Mag ik op de iPad?”. Meestal vind ik dit ook goed. Zelf vind ik het ook fijn om ’s ochtends even naar de tv te kijken.

schermtijdOchtend
Onlangs heb ik de regel weer teruggedraaid naar hoe we het vroeger deden. ’s Ochtends mogen ze van mij wel tv kijken, maar ontbijten doen we aan tafel. Niet voor de tv. Buiten dat het ongezellig is dat ze alleen maar naar die tv turen, is er ook geen gesprek mogelijk. En als ik vraag wat ze op hun brood mee naar school willen, krijg ik als antwoord “ja”…
Klaar met ontbijten, aankleden en tandenpoetsen? Dan mag de tv weer aan.

Avond
Om te voorkomen dat ze heel de dag achter een schermpje zitten, heb ik een paar jaar geleden de regel ingesteld dat ze pas een scherm aan mogen zetten als ik ga koken. Zo aan het einde van de dag was hun spanningsboog op en dan is tv kijken ook even heel lekker. Gewoon op de bank hangen en niks meer doen. Eigenlijk had ik die regel meer voor mezelf ingesteld. Dan kon ik tenminste rustig aan het eten beginnen zonder steeds ruzies en zeurpieten om me heen te hebben (eigen belang).

schermtijd

Lente
Gelukkig is het weer steeds beter aan het worden en gaan mijn kids vaak naar buiten. Ze vragen dan niet eens meer om de tv of iPad. Dat vind ik ook heel fijn! Soms als ze vlak voor het eten dan even terugkomen, zeg ik vaak zelf tegen ze dat ze wel even de tv aan mogen zetten. Dan blijven ze tenminste binnen en hoef ik ze niet meer uit de speeltuin te plukken (weer eigenbelang;)).

Grappig dat deze regel ook bij jou werkt, Lau. Ik heb ook geen zin in de constante vraag of ze op de iPad mogen. Dan kan je er maar beter duidelijk over zijn wanneer ze er wèl op mogen!

Liefs,
Marija


Iedere maandag verschijnt er een column op Fit Fun Fab. Iedere week een ander onderwerp wat ons bezighoudt. Vorige week ging het over de bevalling van Kate al gelezen?

En wat dacht je over de ophef over Facebook. Al gelezen?

Of lees de column over liefde op het eerste gezicht. Mooi onderwerp toch?

Bijvoorbeeld de column over het wapenbeleid in Amerika.  Of een wat luchtiger onderwerp zoals de vieze vakantiehuisjes van Landal, Centerparcs en Roompot.

Of lees deze column over het hebben van een telefoonverslaving

22 gedachten over “Schermtijd – de eeuwige discussie – Column 37

Voeg uw reactie toe

  1. Ik heb zelf nog geen kinderen maar schermtijd inlassen vind ik een heel goed idee. Zelf zou ik dit ook doen met mijn kinderen. Bijvoorbeeld eerst huiswerk en daarna een uurtje op de tablet. Ook niet te kort bij het slapengaan want het scherm geft bepaalde signalen dat men wakker blijft en dus moeilijker in slaap valt. Smorgens kan dat wel omdat het je wakkerder maakt – verteld door een slaaptherapeute-

    Like

  2. Hier vind de kleine van 4 een half uurtje leuk en gaat ze wat anders doen. De oudste moet hem in de avond een uur voor het slapen wegleggen. Maar zelfs bij buiten spelen zit hij stevig in haar hand vast. Ze heeft door musical.ly het halve dorp leren kennen, dus maak me geen zorgen over haar sociale leven.

    Like

  3. Hier nog geen mobiele telefoons, alleen een ipad die gedeeld moet worden. Ze zitten er misschien een keer een half uur op maar vaak wordt er gespeeld of geknutseld!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: