Fotojaarboek maken – tip voor al je foto’s

Heel veel jaar geleden maakte ik al digitale foto’s, maar deed er helemaal niks mee. Zó zonde! Ik was me ervan bewust dat als ik de foto’s op de computer of harde schijf (of tegenwoordig in de cloud) liet staan, er nooit meer naar zou kijken. Dat wilde ik dus niet. Ieder mooi plan ontstaat uit een gemis. Zo ook deze. Telkens als ik iets leuks deed en daar foto’s van maakte, sloeg ik dit gelijk in een mapje op de computer op. Ik ben op een gegeven moment hier een fotojaarboek van gaan maken. Ik werk zelf altijd met het programma van Albelli, maar er zijn natuurlijk meer online fotowinkels waar je dit kan maken.

Starten
Mijn fotojaarboek begint altijd (ja, je gelooft het bijna niet) in januari. Ik maak dan een nieuw boek aan en zet op de eerste bladzijde boven in een hoekje januari (elke nieuwe maand kondig ik dus bovenin een hoekje aan).  Meestal begint mijn boek met wat fotootjes van oud en nieuw. Wij gaan namelijk al járen met vrienden rond oud en nieuw een (lang) weekend weg. Leuk om daar je boek mee te beginnen en af te sluiten.

fotojaarboek
Rustige achtergrondkleur.

 

fotojaarboek
Fotojaarboek 2018 in de maak!

 

 

 

 

 

 

 

Lay-out
Ik vind het zelf altijd fijn dat elke pagina een mooie rustige achtergrondkleur krijgt. Je kan ook foto’s als achtergrond gebruiken, maar dan heb je een foto op een foto. Vroeger deed ik dat wel, maar eigenlijk vind ik dat te onrustig. Mijn tip: houd je achtergrond dus rustig. Een fijne pastelkleur bijvoorbeeld. Ik kies meestal 1 kleur die ik op alle pagina’s gebruik (kan je gelijk al instellen). Als ik bij een bepaalde pagina een ander kleurtje wil gebruiken, kan ik dat makkelijk aanpassen. Maar dan hoef je niet telkens een nieuwe achtergrondkleur te kiezen.
Verder kan je bij clipart leuke versierinkjes kiezen om af en toe erbij te doen: pijlen, bloemen, paaseieren, kerstballen, etc.

fotojaarboek

Indeling
Meestal als ik iets leuks heb gedaan, zet ik die foto’s gelijk in mijn fotojaarboek. Dit kost niet veel tijd en zo loop je altijd bij. Er is niks zo erg als achterstallig werk inhalen. Dat duurt erg lang, je weet niet meer precies wat je toen gedaan hebt en je gaat er steeds meer tegenop zien. Ik kijk dan welke foto’s leuk genoeg zijn om in mijn jaarboek te stoppen en plaats ze ergens op de pagina die ik wil vullen. Het maakt nog niet uit waar je ze neerzet. Als je alle foto’s hebt geplaatst die je wilt gebruiken, druk je op de knop ‘willekeurige indeling’ en het programma zet ze leuk voor je neer. Nog niet leuk genoeg? Druk je nog een keer op die knop en de foto’s staan weer anders ingedeeld.

fotojaarboek

Lijntjes
Ik houd zelf altijd van rust op de pagina’s. Hierbij hoort dus een mooie strakke indeling. Een randje om de foto maakt het geheel ook fijn om naar te kijken. Je kunt elke foto apart een randje geven (de dikte van het lijntje kan je ook zelf instellen, maar zelf hou ik van dunne randjes).
Tip: je kunt ook alle foto’s zonder de randjes laten staan en pas aan het einde van je fotojaarboek instellen. Ga dan terug naar de eerste pagina, selecteer een foto en kies het lijntje dat je mooi vindt. Gebruik dan ook de knop ‘toepassen op alle pagina’s’ en voliá, al je foto’s zijn netjes omlijnd. Dat scheelt je een hoop tijd kan ik je vertellen.

Kaft
Ook op de kaft kan je een foto plaatsen. Ik zet altijd één foto van ons op de voorkant (ik houd van rust, zoals je misschien al gemerkt hebt). Jarenlang waren we met z’n tweeën, Pascal en ik. Tot er in 2012 drie mensen op de kaft stonden. Toen werd Thijs geboren. En sinds 2013 staan we met vier mensen op de kaft, omdat Isabel toen geboren werd. Als je alle boeken alleen al naast elkaar legt, zie je al een leuke opbouw in de loop der jaren. Elke jaar staan we nu met de kinderen op de kaft van het boek en zie je daar ook al hoe de kinderen groter worden.

Kidsboeken
Ook voor de kids maak ik eigen boeken. Eerst maakte ik ze nog apart voor ze. Nu doe ik dat niet meer, want ik heb een heel makkelijke tijdsbesparende truc bedacht. Let op: aan het eind van het jaar, als het fotoboek af is, sla ik het nogmaals op als kidsboek. Zo heb ik twee identieke boeken op de computer staan. Dan bewerk ik het kidsboek een beetje door er pagina’s uit te halen, waar de kinderen niet bijwaren (weekendjes weg met vriendinnen bijvoorbeeld). Dan blijft er nog een boek over met alleen pagina’s waar de kinderen op staan en waar ze wat aan hebben. Hoppa! In twee minuten heb je een kidsboek gemaakt. Handig toch?
Tip 1: ook leuk om grapige uitspraken van je kinderen erbij te zetten. Erg leuk om later terug te lezen.
Tip 2: wacht met bestellen tot er een leuke actie komt. Ik wacht altijd totdat je het tweede indentieke boek er gratig bij krijgt. Dan heb ik voor elk kind een eigen boek.

fotojaarboek
Alle fotojaarboeken op een rijtje.

Dagboek
Als ik mijn fotojaarboeken uit de kast pak, heb ik al een heel dikke stapel. Ik ben hier namelijk in 2007 al mee begonnen. Al die boeken bij elkaar vormen dus een soort dagboek uit ons leven. Soms pak ik al die boeken uit de kast en blader ik ze een voor een door. Zo gaaf!
Nee, ik heb ook niet altijd zin om aan het fotoboek te werken. Maar ik weet hoe gaaf het is om er in terug te kijken wat je allemaal gedaan hebt. Daar doe ik het voor.
Weinig tijd om je fotoboek bij te werken?
Tip 1: Plaats op de pagina in je fotoboek een kort tekstje op een lege pagina, zodat je later weet dat je daarvan nog foto’s wilt plaatsen.
Tip 2: Houd in je telefoon een lijstje bij in je notities met gebeurtenissen die je in je fotoboek wilt zetten. Maak dan ook vast een apart fotomapje in je telefoon waar je de foto’s inzet. Dan heb je alle foto’s voor in je fotoboek bij elkaar.

Heel veel plezier met het maken van je fotoboek!


Maak jij ook fotoboeken voor jezelf en/of je kind(eren)? En heb je nog aanvullende tips? Zet ze hieronder in de reacties. Dan kunnen andere lezers er ook wat mee.

 


We maken regelmatig leuke uitstapjes met de kinderen of zonder.  Lees hier de top 5 van uitjes van 2017. 

Of zoek je een romantisch uniek uitje voor 2? Ga eens naar Vuurtoreneiland!

28 gedachten over “Fotojaarboek maken – tip voor al je foto’s

Voeg uw reactie toe

 1. Wat een goeie tips. Ik heb het probleem dat ik er nooit aan begin… tegen de tijd dat ik dan wel weer wil beginnen ben ik vergeten waarvan de foto was of welke datum. Niet handig. Ik heb me er maar gewoon bij neergelegd dat een jaarboek niks voor mij is.

  Like

 2. Dat hou je wel heel netjes bij ;). Ik heb hier nog steeds honderden (misschien wel duizenden) foto’s die nog steeds tot een album samengesteld moeten worden.
  Je hebt in ieder geval hele handige tips opgeschreven, die ik zeker over ga nemen!

  Like

 3. Wat goed zeg, dat je dat doet en het zo goed bij weet te houden! Ik hou erg van fotoboeken, een blijvende herinnering ipv allemaal mapjes op je computer. Ik lig echter wel heel wat fotoboeken achter omdat ik een ontzettende kritische pietlut ben betreft de kwaliteit en vormgeving. Daardoor duurt een album maken best lang bij mij. Maar als ik ze dan eenmaal af heb ben ik er zo blij mee! 🙂

  Like

  1. Jij ook al zo’n pietje precies. Bij mij moet ook alles recht staan. Maar als je je boek af is en al 6 keer nagekeken hebt, kan je ook bedenken dat het nu echt wel goed staat. Doe ik ook op een gegeven moment maar. Liever de foto’s in het boek met dan maar een klein foutje erin, dan eeuwig op je computer. Succes!

   Like

  1. Oh super! Zo leuk als het af is en je het in handen hebt.
   Ik heb er net ook weer eentje afgemaakt (onze grote reis naar Nieuw Zeeland van vorig jaar). Ben in afwachting van de post. Kan niet wachten!

   Like

  1. Ja klopt. Ik maak van de vakanties meestal ook een apart boek. Dan zet ik in het jaarboek een aantal foto’s op een bladzijde (meestal de hoogtepunten van de trip).

   Like

  1. Ja dat is altijd lastig. Je moet er inderdaad echt even voor zitten. Maar steeds een klein beetje is beter dan in 1x heel veel (en lang!). Succes!

   Like

 4. Wat mooi dat je dit doet, ook voor de kids! Het is inderdaad een behoorlijk klusje, maar uiteindelijk ben je er heel blij mee als je jaren later kijkt naar de mooie herinneringen.

  Like

 5. Wat een goede tips! Ik vrees dat ik er niet zo goed in ben… Gelukkig komt mijn moeder me af en toe helpen, zij vindt het leuk om een fotoalbum te maken!

  Like

 6. Ik zei het al op insta maar ik vind dit dus zo knap! Ik moet zeker nog 3 jaar en minstens 9000 f0t0’s verwerken in boeken. Om te janken vind ik het en zonder wijn en chocolade ook een onmogelijke opgave.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: