Slapende baby – Laten slapen van je kind (deel 1) – Marija

Je bent zwanger van je eerste in kindje en helemaal in de gloria! Je leest je in wat er tijdens je zwangerschap allemaal in je buik gebeurt, hoe het groeit en hoe het zich straks buiten je buik zal ontwikkelen. Wat je alleen nergens ziet staan, is dat de eerste weken met een baby helemaal geen roze wolk-verhaal is. Je nachten zijn onderbroken (nachtvoedingen!) en overdag ben je een wrak. Alles staat in het teken van voeding, poep en slapen. Je hebt van te voren geen idee hoe pittig het is. Waar is je slapende baby gebleven? Maar hé, er zijn een heleboel je voor gegaan, dus jij kan dit ook!

slapende baby
Wij met baby Thijs in juli 2012.

Hormonen
Juli 2012… Toen werd mijn eerste kind geboren. Ik was helemaal ondersteboven van liefde en hormonen. Kraamtranen in overvloed. Mijn wereld stond echt op zijn kop. Ik kan me nog goed de eerste nacht herinneren. Thijs in de wieg bij ons op de kamer. Wist ik veel dat baby’s ’s nachts veel geluidjes maken! Ik heb echt geen oog dicht gedaan. Steeds na een voeding lag ik te wachten tot hij weer kwam. En als ik heel even dreigde in slaap te vallen, werd ik abrupt weer wakker gemaakt door een geluidje die Thijs maakte. Ik was echt MOE-der. Ja, dat hou je natuurlijk niet lang vol. Althans ik niet. Al snel hebben we hem dus al op zijn eigen kamer laten slapen in de hoop dat we dan een slapende baby zouden hebben.

Hazenslaapjes
Overdag maakte Thijs hazenslaapjes. Maximaal 20 minuten sliep hij. Ritme en routine was ver te zoeken. Bij een bezoek aan het consultatiebureau nam de kinderarts hem wiegend in haar armen en daar viel hij direct in slaap. Zij had dus een slapende baby in haar armen. Ik natuurlijk weer huilen, want ik faalde als moeder. Waarom sliep hij bij haar wel en bij mij niet?! Zij heeft me toen een boekje meegegeven “Regelmaat brengt rust” van Ria Blom. Ik heb het in één keer uitgelezen en was vastberaden dat ik deze adviezen op zou gaan volgen. En dat was de beste beslissing die ik ooit heb genomen!

slapende baby

Eat, play, sleep, repeat
Ik heb me twee weken in huis opgesloten om een ritme te gaan krijgen. Wat was het plan? Heel simpel eigenlijk: voeden – spelen – slapen. Als je baby wakker wordt, geef je hem gelijk een borst- of flesvoeding. Dan ga je even met hem knuffelen/spelen/ liedjes zingen. Vervolgens leg je hem in de box, waar hij zelf kan gaan spelen. Als je ook maar één teken van moeheid ziet, leg je hem (wakker) in bed. Daar valt hij (misschien niet gelijk) vanzelf in slaap. Zodra je kindje weer wakker wordt, haal je hem uit bed en geef je hem weer een voeding. Dan begint het riedeltje dus weer van voor af aan.

slapende baby
Gaaaaaaaaaap!

Moeheid
Tekens van moeheid kunnen zijn gapen (je zou het niet zeggen…. haha!), wegkijken, in oogjes wrijven, schoppen met de beentjes, ongecontroleerde bewegingen maken of huilen. Wacht je te lang met je baby op bed leggen, dan kan hij over zijn vermoeidheid heen raken en kan dan niet meer in slaap vallen. Je kindje raakt dan in een vicieuze cirkel. Het is lastig om hem daar uit te krijgen. Een oververmoeide baby heeft de oogjes wijd open staan. Je zou dan denken dat het alert is, maar dat is dus niet zo. Een uitgeruste baby slaapt beter dan een vermoeide baby.

Resultaat
Na twee weken had ik eindelijk een ritme! Thijs sliep overdag tussen de 1,5 en 2 uur onafgebroken. Yes, ik heb een goed slapende baby! Zo had ik ook mijn nodige rust overdag. Een kind dat overdag goed slaapt, slaapt ’s nachts ook beter. Dat is echt zo! Denk niet als je je kind om 17.00 uur nog op bed legt, dat het ’s avonds niet meer wil slapen. Dat is (in de basis) niet zo.

slapende baby

Blij
Doordat dit ritme er bij Thijs zó goed in zat, wist hij dat hij eten kreeg zodra hij wakker werd. Dat heeft hij nog heel lang vol weten te houden. Vaak was dit het eerste waar hij om vroeg als hij
’s ochtends wakker werd (toen hij wat groter was). Nu is dat gelukkig een beetje over en kan hij zijn eerste hapje ’s ochtends goed uitstellen. Ik ben nog altijd blij dat ik het op deze manier heb gedaan en wens andere moeders ook rust overdag en ’s nachts toe! Het is al pittig zat.

Heb jij een bepaalde methode gevolgd om je kind in een ritme te krijgen? Of doe je juist niet aan ritmes? We zijn benieuwd!


Heb jij ook slaapproblemen met je kindje? Lees dag de gastblog van Tessa over de slaapcoach die zij in handen heeft genomen. Haar kindje slaapt nu heel goed!

 

 

31 gedachten over “Slapende baby – Laten slapen van je kind (deel 1) – Marija

Voeg uw reactie toe

 1. WIj hadden al vrij snel een ritme. Maar ik paste me eigenlijk altijd aan. Toen ze 1 werd draaide dit helemaal om en werd het drama. Nu ze 2 is hebben wij eindelijk weer een fijn ritme terug.

  Like

 2. Had ik dat boek maar 11 jaar geleden leren kennen!! Ik heb een huilbaby van de ergste soort gehad! Vreselijk was dat, dag en nacht wenen… Blij dat dat deel uit mijn leven achter de rug is, pfieuw!!

  Like

  1. Oe, dat lijkt me ook heel zwaar voor jullie….
   Wij hebben op onze site een gastblog over een slaapcoach staan. Heb je die al gelezen? Misschien iets voor jullie. Dan heb je hopelijk snel je nachtrust weer terug. Succes ermee!

   Like

 3. Ja het is hartstikke leuk zo’n lieve schattige, kleine, mooie baby. Tot ze niet slapen willen. Ik zie bij verschillende vriendinnen de hazenslaapjes, waardoor je helemaal niet meer aan jezelf toe komt. Ik weet dat er verschillende boeken zijn met stappenplannen, maar bij sommige baby’s lijkt helaas niks te helpen. En andere mama’s die hebben weer geluk met een baby die gemakkelijk slaapt. Het is soms gewoon niet eerlijk verdeeld.. maar wat doe je eraan?

  Like

 4. Ik ben echt een sucker voor ritmes. Daar ga ikzelf lekker op, maar mijn zoon ook. Wij hebben dezelfde tips dus ook toegepast. Op een gegeven moment werden de slaapjes lastig en huilde hij veel, toen pasten we de 5-minutenmethode toe, dat was lastig, maar echt een verademing!

  Like

 5. Wat fijn zo’n ritme. Ik heb altijd de baby gevolgd. Omdat ze zulke matige slapers zijn (geweest), vraag ik me soms af of het de beste keus is geweest. Maar ik heb altijd mijn gevoel gevolgd en daar heb ik geen spijt van.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: