Heb je binnenkort mensen op de koffie en wil je iets homemade op tafel zetten? Ik heb hier iets super lekkers voor je en het is ook heel makkelijk om te maken: dadelballetjes. Een dadel is een vrucht en is 1 van mijn favoriete. En dadels zijn ook goed te gebruiken bij het maken van allerlei lekkernijen. Bijvoorbeeld dus deze dadelballetjes.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor ongeveer 15 dadelballetjes
– 150 gram dadels (Medjouls)
– 1 eetl. rauwe cacao
– 50 gram gehakte pecannootjes (onbewerkt)
– kokosrasp
Medjoulsdadels zijn echt de allerlekkerste! Ze zijn heerlijk zoet en lekker zacht. Bij de AH kan je een klein schaaltje kopen van 10 stuks. Dit is ongeveer 150 gram.
Aan de slag
– Ontpit de dadels en doe ze in een keukenmachine.
– Mix het tot het een dikke, gladde massa wordt. Heb je (net als ik) geen keukenmachine, dan hak je ze gewoon in een kommetje fijn met twee scherpe mesjes.
– Ondertussen hak je de pecan nootjes fijn.
– Voeg de cacao toe aan de dadelmassa. Doe het beetje voor beetje, zodat de cacao goed over alles verdeeld wordt. Tussendoor kun je natuurlijk even proeven of je vindt dat er genoeg cacao doorheen zit.
– Voeg vervolgens de gehakte nootjes toe en mix dit ook goed door elkaar.
Balletjes
Als alles goed door elkaar gemixt is, kan je met (schone) handen kleine balletjes gaan rollen. Sommige dadelballetjes heb ik door de kokosrasp gehaald, zodat je twee soorten op je schaaltje hebt liggen. Leg de balletjes dan in gezellig kleine mini muffinvormpjes en serveer bijvoorbeeld op een leuke etagère.
Variëren
Je kunt met deze balletjes natuurlijk ook eindeloos variëren. Je kunt er bijvoorbeeld wat vanillepoeder bij doen. Of gehakte gojibessen. Je zou de pecan nootjes weg kunnen laten in de dadelmix en de balletjes hier dan later doorheen rollen. Of door de cacao rollen, zodat je een nog betere chocolade boost krijgt. Zo heb je nog meer variatie op je schaaltje liggen.
Maak er maar wat leuks van! Bij mij waren de dadelballetjes echt een succes. Ik moest er snel bij zijn om zelf ook nog een balletje te bemachtigen. Goed teken toch?
Heb je onze recepten van de bladerdeeg borrelhapjes al gezien? Ideaal voor als je mensen over de vloer krijgt. Of maak je voor je gasten liever een pan soep? Kijk dan hier.
Wat zet jij graag op tafel als je visite krijgt?
Ik ben gek op dadels, maar ik heb deze balletjes nog niet eerder gemaakt. Ik haal meestal stroopwafels in huis als er bezoek komt
LikeLike
Ook lekker 🙂
LikeLike
Oh, wat lekker zeg! Super leuk om zelf te maken inderdaad! Ik denk dat ik vooral de kokos variant het lekkerst zal vinden….nomnom
LikeLike
Lekker!
LikeLike
Oh dit lijkt me erg lekker zeg! Dit recept ga ik goed onthouden en een keer proberen.
LikeLike
Leuk!
LikeLike
jammiee. ik ben een echte zoetekauw. dank voor het delen!!
LikeLike
Graag gedaan 😊
LikeLike
Oehhh wat een leuk receptje. Dit ga ik zeker eens proberen !
LikeLike
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt!
LikeLike
Oehh ik ga deze zeker opslaan! Hou echt van dadels maar vind ze zo uit het handje altijd wat saai!
LikeLike
Ja, zo geef je een lekkere twist aan je dadel.
LikeLike
Ik maak deze ook regelmatig en vind ze heerlijk
LikeLike
Heerlijk!
LikeLike
Wat een leuk hapje en een gezondere variant. Leuk om op feestjes neer te zetten.
LikeLike
Ja klopt. Beter dan koek of taart…. al is dat natuurlijk ook lekker op z’n tijd.
LikeLike
Oef… die zijn er werkelijk heerlijk uit, ik snap dat je je best moest doen om er zelf nog eentje te bemachtigen
LikeLike
Echt hè?
LikeLike
Ik ben zelf niet zo gek op dadels, maar dit ziet er heel feestelijk uit! Is leuk voor op een verjaardag!
LikeLike
Het ziet er inderdaad feestelijk uit! En deze balletjes zijn wat minder stroperig dan gewone dadels. Misschien dat je ze zo wel lekker vindt.
LikeLike
Super lekker! Door de gesmolten chocola lijkt me ook erg lekker. Dan krijg je ook nog een knapperig laagje!
LikeLike
Nou inderdaad! Goede tip!
LikeLike
Oeh dat ziet er zo super lekker uit. Jammie
LikeLike
Een feest voor het oog en je mond. Mmmmmm….
LikeLike
Wat een fijn recept, makkelijk en toch lekker en het maakt de dadel net wat specialer.
LikeLike
Ja zeker!
LikeLike
Ik zet meestal dun gesneden reepjes kruidkoek neer. De meeste bezoekers willen niet te veel snoepen : )
LikeLike
Nee dat klopt. Kruidkoek is ook een goede tip!
LikeLike
Ja dadels dat heb ik al lang niet meer gegeten – ziet er echt een leuk receptje uit 🙂
LikeLike
Probeer het maar eens. Je bent vast om!
LikeLike
Ik heb heel graag dadels, dus moet ze zeker eens proberen! Staat ook gewoon super leuk bij de koffie!
LikeLike
Ja echt wel! Op zo’n kleine etagère staat het heel gezellig met de gekleurde papiertjes eromheen.
LikeLike
Hmmm klinkt lekker. Jammer dat ik dit i.v.m. mijn koolhydraatarme dieet niet mag hebben.
LikeLike
Ne, dat is inderdaad jammer. Dadels zijn natuurlijk ook best zoet…
LikeLike
Het lijkt mij lekker. Ik eet dadels gewoon direct. Toch ga dit proberen te maken maar ben niet zo fan van kokosrasp
http://dhini.nl
LikeLike
Dadels zo eten vind ik ook heel lekker! Deze balletjes geven de dadel net even een andere twist. En de kokosrasp is door van alles te vervangen natuurlijk. Succes met maken!
LikeLike
hé deze komen me bekend voor, zijn die niet van Rens Kroes? Ik heb ze soortgelijk ook eens gemaakt
LikeLike
Zij heeft ook een variant ja!
LikeLike
Doet me een beetje denken aan de chocolade-avocado-taart van Pascale Naessens, die is overheerlijk, deze zullen dat dus ook wel zijn!
LikeLike
Whooo dat klinkt ook heerlijk!
LikeLike
everything a delight
LikeLike