Rommel? Opgeruimd staat netjes – Column 34

Lieve Laura,
Laatst hoorde ik een bericht van een heel inspirerende man. Tommy Kleyn heet hij. Heb je wel eens van hem gehoord? Nou, ik tot voor kort ook niet. Ik zal je een beetje op weg helpen.
Het heeft iets te maken met rommel…

Rommel
rommelTommy Kleyn is 40 jaar en woont ergens in of bij Rotterdam, dat doet er verder niet toe. Wat er wel toe doet, is dat hij elke morgen, voordat hij naar zijn werk gaat, met een vuilniszak langs de Schie loopt om andermans rommel op te ruimen. Zijn visie? Hij kan de witte neushoorn niet redden, maar wel zijn eigen leefomgeving een beetje schoner maken. Dat doet hij voor de toekomst van zijn kinderen. Vind je dat niet geweldig? Ze bestaan dus toch nog!

Actie
De rommel opruimen van zijn leefgebied deed hij in 2015 al. Hij heeft toen voor de landelijke opschoondag ‘Nederland Schoon’ 340 vrijwilligers weten op te trommelen om hem te helpen. Fantastisch! Hierna heeft hij dit elk jaar weten op te zetten: Project Schone Schie noemt hij het. Op zijn Facebook account zette hij ook steeds foto’s van before en after. Wat moet dit dankbaar werk zijn.

School
rommelEen paar jaar geleden zijn wij met alle kinderen van de basisschool waar ik werk tijdens een project de wijk in gegaan. Iedereen kreeg een vuilniszak en een grijper. Wat we in die week voor rommel en troep uit de bosjes hebben gehaald is schrikbarend. 50 vuilniszakken vol! VIJF-TIG! Bizar hè? Een schoner milieu begint bij jezelf. En in dit geval ook al op jonge leeftijd. Als je het je kinderen nu al aanleert om je omgeving schoon te houden (en te maken), heb je daar later veel meer profijt van.

Facebook
rommel
Laatst zag ik op Facebook een oproep, waar ik helemaal achter sta. Dat is ook de reden dat ik het gedeeld heb. De oproep was om iedere keer dat je op het strand bent, je 3 stukken plastic opraapt. Moet je eens voorstellen als iedereen dit zou doen. Dan zouden we een heel fijn schoon strand hebben. Diezelfde avond dat ik dat bericht gedeeld had, was ik ook op het strand en ik heb gelijk een daad bij het woord gevoegd: “Daar lagen 2 ijsstokjes op de grond. Maar daar was Marija, de redder van de natuur. Zij raapte het op en gooide het zó in de prullenbak. En was ze er moe van? Helemaal niet! Het gaf haar juist energie! Ze had iets goeds gedaan voor de natuur. Dit gevoel gunt zij iedereen. Dus haar bericht aan de rest van Nederland: als je rommel van een ander op de grond ziet liggen, raap het op en gooi het weg. Je gaat je ge-wel-dig voelen!”

Zo Lau, ben je al om? Zou jij ook rommel van een ander oprapen en weggooien? Misschien is het nog een soort van gênant, maar hier moeten we ons toch overheen kunnen zetten? Voor onszelf en onze kinderen. Doe je mee met 3 stukken plastic op het strand oprapen?

Liefs,
Marija


Lieve Marija,

Wat een heerlijk stuk heb je geschreven! Ik zag je al helemaal gaan toen je beschreef hoe je dit deed en hoe je je voelde. Ik vind het een geweldig initiatief.

Picknicken
rommelEen paar weken geleden ging ik picknicken in een park met de kinderen. We gingen een ontbijt picknick doen. Dus thuis alle broodjes in de oven doen en klaarmaken, maar in het park opeten. De kids vinden dit dus geweldig! Wij kwamen dus redelijk vroeg bij het park aan en omdat het de dag ervoor ook mooi weer was geweest, had het park wat schade ondervonden hiervan. Ik schrok er gewoon van. Ik ben normaal natuurlijk niet vaak om 10 uur op zondagochtend in het park te vinden, dus misschien was de schok daarom groot.

Troep
rommelWat een rommel in het park… niet normaal. En ik snap het gewoon oprecht niet. Super als je een heerlijke avond hebt gehad in het park, lekker met vrienden en eten en drinken een mooie avond beleven, niks fijners dan dat, maar je gaat toch niet weg zonder dat je de rommel achter je kont opruimt? Hoe asociaal is dat? Er waren mensen die ‘hun best’ hadden gedaan en hadden hun troep bij de vuilnisbakken gezet die al vol waren (gemeente, is hier iets aan te doen?), maar de meeste mensen hebben alles gewoon laten liggen op het mooie groene gras van het park.

Kids
Ik heb de kids uitgelegd dat dit natuurlijk niet de bedoeling is. Dat als je op een openbare plaats bent, je je rommel altijd opruimt. Het liefst ook bij ons thuis, maar dat is nogal lastig 😉 Grappige is van de week met Tijn op straat liep en hij een stukje achter me liep en ik ineens een raar geluid hoor. Ik draaide me om en zie dat hij een blikje seven-up vast heeft en leeg gooit op de grond (over zijn kleren en slippers, hij had niet door dat het nog vol was). Dus ik zeg: “Wat doe je nou? Hoe kom je daaraan?” Zegt hij: “Dat lag op de grond.” Ik in mijn eerste reactie: “Je moet dat niet zomaar oppakken, nu ben je helemaal vies.” Toen zei hij: “Ja, maar jij had toch gezegd dat we de rommel van de straten moeten opruimen?” Stond ik dan met mijn mond vol tanden…

Meedoen
Dus om antwoord te geven op je vraag…. Ja ik doe heel graag mee! Tijn deed al mee 😉 Misschien hebben we mensen geïnspireerd om ook mee te doen!

Liefs
Laura


Iedere maandag verschijnt er een column op Fit Fun Fab. Iedere week een ander onderwerp wat ons bezighoudt. Vorige week ging het over de bevalling van Kate al gelezen?

En wat dacht je over de ophef over Facebook. Al gelezen?

Of lees de column over liefde op het eerste gezicht. Mooi onderwerp toch?

Bijvoorbeeld de column over het wapenbeleid in Amerika.  Of een wat luchtiger onderwerp zoals de vieze vakantiehuisjes van Landal, Centerparcs en Roompot.

Of lees deze column over het hebben van een telefoonverslaving

14 gedachten over “Rommel? Opgeruimd staat netjes – Column 34

Voeg uw reactie toe

 1. Ik snap dat eerlijk gezegd niet: mijn kinderen zijn altijd zo opgevoed dat ze alle rommel bij zich moeten houden en in de prullenbak moeten gooien. Ze hebben zelfs als kleine kinderen nooit iets weggegooid. Vind het ronduit asociaal als mensen rommel ergens neergooien.

  Like

 2. Ik snap het ook niet, ik zorg altijd dat ik al mijn spullen in de prullenbak gooi. En anders stop ik het in mijn tas (papiertjes etc) tot ik het ergens kan weggooien 🙂

  Like

 3. Zwerfafval, ik kan mij hier echt aan irriteren. Vooral bij ons in de polder zie je met enige regelmaat bergen met uitpuilende vuilniszakken liggen. Ik snap echt niet dat mensen zo dom en brutaal kunnen zijn!

  Like

  1. Erg he?! Ik irriteer me er ook zo aan. En niemand vindt het leuk om naar zwerfafval te kijken. Maar wie gooien het dan toch zomaar op de grond?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: