Het koningshuis – fan of juist niet?

Het koningshuis….. Ik ben er fan van. Eigenlijk is mijn liefde voor het koningshuis begonnen toen Máxima in beeld kwam. Wat een prachtige vrouw! Ik ben stiekem wel een beetje jaloers op haar. Niet zozeer op haar leven als prinses met Willem-Alexander, maar meer op haar voorkomen. Ze is zo mooi, ze loopt zo mooi, ze is zo slim. Oké, ik beken: ik ben wel een beetje op haar.

het koningshuis

Máxima
In april 1999 ontmoette ze onze kroonprins Willem-Alexander (nu al 19 jaar geleden!). Ik herinner me de beelden nog van een dansende Máxima op feestjes uit haar studententijd. Heerlijk! Daar houd ik van! Misschien zou zij de ietwat suffe kroonprins uit ons koningshuis op kunnen leuken. Toen duidelijk werd dat zij zouden gaan trouwen, heeft ze een tour door Nederland gedaan om kennis te maken met het volk (en het volk met haar). Wat gaaf! Nu konden we Máxima ook in het echt ontmoeten. In die tijd was ik zelf nog student en met mijn vriendinnen en een OV-jaarkaart reisden we (letterlijk) achter haar aan. De Máxima-stalkingtour noemden we het. We wilden haar zo vaak mogelijk zien en stapten steeds in de trein naar een volgende stad. En met succes! Het mooie rode mantelpakje dat ze die dag droeg, hebben we vaak mogen zien.

Willem-Alexander
O ja, er liep natuurlijk ook nog iemand trots te zijn naast onze lieve, mooie Máxima. We mochten Wim-Lex in onze tour natuurlijk niet vergeten. Voor hem hadden we ook iets leuks bedacht. Steeds als we hem zagen, zongen we een mooi lied voor hem: “Ik Willem, ik Willem, ik Willem-Alexander! Als je me nu zou zeggen dat ik dat vandaag op Koningsdag naar de Koning moest gaan zingen (lees: blèren), zou ik dat natuurlijk nooit doen! Maar toen waren we nog jong, student, niks was te gek, the sky is the limit 😉

het koningshuisHuwelijk
Op 2 februari 2002 trouwden Máxima en Willem-Alexander met elkaar. Dat wilden we natuurlijk niet missen. Het zou een mooie afsluiter zijn van onze Máxima-stalkingtour. Dus wij op de bewuste dag weer met de trein naar Amsterdam. Nou, ik kan je vertellen, we waren niet de enige. My God! Het leek wel of heel Nederland in Amsterdam stond. Zó druk! Aangezien het onmogelijk was om nog bij het Paleis op de Dam te komen, zochten we daar in de buurt mensen op (volgens mij hebben we gewoon ergens aangebeld, we kenden ze helemaal niet!) waar we thuis op tv de huwelijksvoltrekking konden kijken. Zo waren we toch een beetje in de buurt en konden we het goed op tv zien. Dé kus hebben we helaas niet live gezien, maar we waren zo dichtbij dat we het gejuich van het publiek wel hebben kunnen horen.

het koningshuis
Thijs kijkt naar de kroning van de Koning.

Fan
Het is denk ik wel duidelijk dat ik fan ben van het koningshuis. Dan begrijp je zeker ook wel dat toen Willem-Alexander gekroond werd tot Koning, ik heel de dag voor de buis heb gezeten. Samen met Thijs! Dat was op 30 april 2013 (toen nog Koninginnedag). Hij was toen 9 maanden oud en ik heb hem in een oranje shirtje voor de tv gezet om foto’s van hem en de kroning te maken. Dit is zo’n belangrijke gebeurtenis, dat wilde ik voor Thijs vastleggen. Hij heeft dus alles op tv kunnen zien. Niet dat hij er nu ook maar íets aan heeft of het zich nog herinnert. Haha!

Koningsdag
En toen was er ineens geen Koninginnedag meer, maar hebben we nu een Koningsdag. Nou ja, ook leuk! Ik vier elk jaar vrolijk de verjaardag van de Koning mee. Wat een geweldig feest in Nederland!

het koningshuis
Dit was in 2008, pecies 10 jaar geleden!

Vroeger (oma vertelt) op Koninginnedag gingen we altijd ’s ochtends vroeg met een heel stel vrienden met de trein naar Amsterdam. Op het Museumplein was het altijd een groot feest. Geweldig! Het begon in de trein altijd al met de nodige drank. Dat ging op het Museumplein gewoon door tot in de avonduurtjes. Heel de dag feesten, dansen en gek doen. Tegenwoordig ziet Koningsdag voor mij er heel anders uit. Ik loop ’s ochtends mee met de kleuteroptocht in het dorp, dan ga ik de rommelmarkt af op zoek naar leuke speeltjes voor de kids. Ik ga op de koffie bij opa en oma en ’s middags staan we met de vriendengroep een biertje te drinken op het marktplein.

Waar zijn mijn wilde haren toch gebleven, denk je vast…. Haha! Vandaag ben ik ze ook even kwijt ben ik bang. Maar dàt haal ik op een ander moment wel weer in. Don’t worry…

het koningshuis


Wat doe jij op Koningsdag? Vier je het uitbundig of houd je het lekker rustig? En wat vind jij van het koningshuis?


Heb jij onze columns al gelezen? We schrijven elke maandag een column over een onderwerp dat ons interesseert. Zoals deze over de facebookophef, of over de telefoonverslaving waar veel mensen last van hebben.

22 gedachten over “Het koningshuis – fan of juist niet?

Voeg uw reactie toe

   1. Ja, ik vond het gezellig. Maar ik vond het wel erg dat ik vandaag in de krant las dat er asociale mensen op Twitter waren die heel veel kritiek gaven op die arme Amalia. Dat vind ik echt niet oké.

    Like

 1. Ik ben van België, wij hebben een ander koningshuis! Dat van jullie ken ik niet zo eigenlij en zo een dag hebben wij dus totaal niet

  en om eerlijk te zijn vinden de meeste Belgen dat ook echt maf, maar dat kan ook te maken hebben met de berichtgeving die we hier krijgen, lol.

  Stiekem denk ik dat veel Belgen ergens ook jaloers zijn op de Nederlanders, ik had een vriendin in Nederland (ze is overleden), maar ik was er eens toen en ik heb mij die dag echt geamuseerd! 😉

  Like

  1. Je zou kunnen beginnen om de verjaardag van de koning met brie winnen te gaan vieren. Misschien breidt het zich wel uit tot iets groots. En anders kom je toch ook lekker feest vieren in Nederland op 27 april? Genoeg te doen hier en iedereen is welkom!

   Like

 2. Dit jaar moeten werken op koningsdag. Vorig jaar met een stel vrienden naar Phantasialand geweest, omdat we toen allemaal vrij waren. Wel een leuke reden voor een feestje, maar dan moet het weer wel meewerken.

  Like

 3. Meestal vieren we het wel door te kijken op TV (met een oranje TomPouce) en een rondje over de vrijmarkt. Dit jaar gingen we echter voor een lang weekend weg en hebben we het een jaartje overgeslagen, al waren de oranje TomPoucen wel mee

  Like

 4. Met het koningshuis heb ik echt helemaal niks – ik ben niet iemand die aan de kant van de weg zwaaiend naar de koets zou staan. Koningsdag vind ik echter wel super gezellig, maar meer omdat iedereen dan samenkomt en geniet en de sfeer (bijna altijd) heel fijn is 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: