Basisschool – Handige tips voor jou en je kind

Als je kindje net geboren is, dan lijkt het nog een eeuwigheid te duren voordat je aan de basisschool hoeft te denken. Maar om er even een cliché in te gooien.. het gaat sneller dan je denkt! Ik heb inmiddels 1 kind op de basisschool en de kids van Marija zitten allebei al op de basisschool, dus inmiddels de nodige ervaring opgedaan. Hieronder zullen wij onze tips geven waar je aan moet denken als je kind naar de basisschool gaat.

Inschrijven

Alweer 2,5 jaar geleden.. klaar voor zijn eerste dag!

Toen Tijn net geboren was waren de inschrijf regels nog anders… Ik weet nog dat ik met een maxi cosi de huidige school in liep om hem in te schrijven. Hij was toen 6 weken oud, maar we waren net op tijd. Ik vond het maar een bizar idee dat ik over 4 jaar met dit kleine baby’tje op een schoolplein stond.

Handige tips
Ik heb het geluk dat ik ben omringd door vriendinnen die juf zijn op een basisschool (Marija is er ook 1) en die mij konden vertellen hoe het eraan toe gaat in de kleuterklas. Zij konden me dus een beetje voorbereiden. Mocht je die vriendinnen nou niet hebben of het zelf willen uitzoeken… hieronder een handig lijstje met handige tips!

  • Denk op tijd na over de opvang voor na school (en/of voor school). Wij hebben het geluk dat we tot nu toe geen gebruik hebben hoeven maken van de NSO en de BSO, maar als je jouw kind wel daar naartoe laat gaan, is het ook handig om dit op tijd te doen. Er zijn soms lange wachtlijsten.
  • Zorg dat je kind goed zindelijk is. Als het even tegenzit, komt je kindje in een klas met 25 – 30 andere kleuters en heeft de juf of meester echt geen tijd om te controleren of het allemaal goed gaat op de wc.
  • Zorg dat je kind zich goed aan en uit kan kleden. Kleuters gymmen natuurlijk ook en dan is het wel handig dat het zelfstandig aan en uitkleden goed geoefend is. Inclusief een netjes stapeltje maken van je kleding 🙂

  • Het is handig als je kind ‘makkelijke’ schoenen heeft die hij zelf aan en uit kan doen. Een veterstrik diploma halen ze vaak in groep 2 en na gym is het wel makkelijk dat je kind zelf zijn schoenen aan en ook dicht kan doen. Dus iets met klittenband en/of ritjes is fijn.
  • Zorg dat je een beker en broodtrommel hebt voor je kind die ze makkelijk kunnen herkennen. Je kan kiezen voor een Paw Patrol broodtrommel of een Frozen broodtrommel, maar grote kans dat 90% van de kindjes die broodtrommel ook heeft en dus verwisseld wordt. Je hebt ook van die hele leuke gepersonaliseerde broodtrommels en bekers met naam, echt een aanrader. En check even of deze bekers niet lekken. Er is niks zo vies als soppig brood in je trommeltje, omdat je beker heeft gelekt.
  • Hetzelfde geldt voor een rugtas! Ook hiervoor geldt, de gepersonaliseerde rugtassen zijn en super leuk en uniek en makkelijk herkenbaar voor je kind. Leuk cadeau idee voor al je kind 4 jaar wordt! Ze hebben ook leuke gymtasjes die je kan personaliseren.
  • basisschoolZorg dat je (gezonde) tussendoortjes in huis hebt voor de 10-uurtjes. Een 10 uurtje is het begrip op basisschool voor een tussendoortje die ze dus eten rond 10 uur (duh). Op de ene school zijn ze heel strikt in het gezond gehalte, op de andere wat minder. Goed om van tevoren even te weten.
  • Schrijf je in voor de nieuwsbrief op school als ze die hebben. Of bekijk waar er info door de juf of meester in wordt gedeeld. Je wilt natuurlijk alles weten wat je kind allemaal doet op school, maar grote kans dat hij of zij niet zoveel loslaat. Probeer ook niet teveel te vragen ernaar, de informatie komt vaak vanzelf wel en door de informatie die de juf of meester rondstuurt, kan je wat gerichtere vragen stellen zodat je kind wat meer gaat vertellen.
  • Als je kind jarig is en in de klas mag trakteren, doe er dan iets gezonds bij. Daar scoor je punten mee bij de juf 😉 Je kind mag dan ook vaak de klassen rond. Vraag even na hoeveel traktaties er nodig zijn.
    Vaak vinden kinderen het moeilijk om tijdens het loopje door de school niet van de juffentraktatie te snoepen. Er valt nog wel eens wat op de grond en dan wordt het met de handjes zó weer terug op de schaal gelegd. Juffen weten dit. Zorg ervoor dat de traktaties apart verpakt zijn, zodat er het schoon bij de juf aankomt. Anders wordt het niet gegeten en dat is zonde.

Heb jij nog andere tips voor moeders waarvoor de basisschooltijd eraan komt? Laat het ons weten hieronder!


Zoek je nog een recept voor een heerlijk gezond 10-uurtje? Of voor een lekker bananenbrood? Deze kan je ook in plakken snijden en meegeven als 10-uurtje.

Heeft de school van jouw kind ook een gezond traktatiebeleid? Misschien heb je wat aan deze gezonde ijsjes of deze versierde eierkoeken.

18 gedachten over “Basisschool – Handige tips voor jou en je kind

Voeg uw reactie toe

  1. Goede tips! Hier aanvankelijk ook alles gepersonaliseerd, nu ze dit jaar alles in de rugtas laten en dat pas eruit halen bij het 10-uurtje is dat niet meer zo hard nodig. E weet ook nu wat van haar is. Foto’s inscannen en op 2 formaten printen was onze lifesaver voor de vriendenboekjes. Bij de 1 heb je veel ruimte en bij de ander maar een klein beetje voor een foto. Zo houden we zelf in ieder geval de pasfoto’s maar zitten er toch leuke foto’s in de vriendenboekjes.

    Like

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑