Challenge – koud afdouchen

Voor de site Boost Your Health schreef ik een gastblog over koud afdouchen. Ik heb onderzocht waarom het zo goed voor je is en ik ben de uitdaging aangegaan dit 10 dagen uit te proberen. Benieuwd naar mijn bevindingen? Je leest ze hieronder.

Ze zeggen dat het goed voor je is. Iedere dag na het douchen de kraan op koud zetten en onder die straal te blijven staan. Brrrr! Ik moet er eigenlijk niet aan denken!  Eigenlijk draai ik de douche altijd steeds een tandje warmer. Heerlijk die warme straal. Ik zou dan nu ineens het roer omgooien en koud af te moeten douchen? Dan moet je wel met heel goede argumenten komen, wil ik dit gaan doen.

Waar is koud (af)douchen goed voor?

  • Je bloedcirculatie en bloeddruk verbetert
  • Het helpt spataderen voorkomen en verminderen
  • De afvalstoffen in je lichaam stromen naar je poriën, dus het ontlast je organen
  • Je huid ziet er gezonder uit
  • Het bevordert de zuiverende vaardigheden van je lichaam, dat voorkomt dus vetophopingen
  • Het vermindert cellulitis (ik ben een en al oor!)
  • Het stimuleert je immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt (of sneller beter wordt)
  • Het kan angst, stress en depressies verminderen
  • Het vermindert spierpijn na het sporten

Kortom: je lijf krijgt een innerlijke boost en daar houden wij wel van!

Uittesten
Oké, ik wil dit wel eens gaan proberen. Wim Hof, a.k.a. the Iceman kan het ook. Hij doet er nog een schepje bovenop en zit anderhalf uur (!) in een ijsbad. Mij niet gezien….
Ik vind ineens de kraan omdraaien naar koud en dan vrijwillig blijven staan al een opgave genoeg. Ik vind het nogal een dingetje, maar ik daag mezelf uit het te gaan doen. Ik heb me laten vertellen (thanks Janneke) dat je onder de koude douche moet blijven staan totdat je ademhaling weer normaal is. 10 dagen proberen, daarna wil je nooit meer zonder. Yeah right! Dat moeten we nog maar eens zien….

Dag 1
Ik sta onder de warme douche en weet dat het moment van koud eraan zit te komen. OMG, ga ik dit echt doen? Ik moet me hier echt psychisch op voorbereiden. Ik sluit mijn ogen en haal een paar keer diep adem. Ik zeg tegen mezelf dat ik gewoon die knop moet omdraaien, want of ik het nu of straks doe, het blijft koud. Dan doe ik het. Whaaaaa! KOUD KOUD KOUOUOUOUOUOUD!! Mijn adem stokt, maar ik blijf staan. Jemig, wat is dit koud. Na ongeveer een halve minuut heb ik weer een normale ademhaling en mag ik er dus onderuit.

Wow, ik heb het gewoon gedaan! Ik voel tijdens het afdrogen de kou van buiten de douche, maar ik heb het niet koud. Mijn lijf is warm van binnen. Jee, wat heeft dit snel effect! Ik ben nu al blij dat ik het gedaan heb. Daarna voelde ik me ook heel goed, gezond en fit. Dit is ècht goed voor je.

Dag 2, 3, 4, 5
Ik moet weer gaan douchen, maar ik zie er weer tegenop om die kraan om te zetten. Ik wéét wel dat je je erna lekker voelt, maar op het moment zelf dus niet. Toch doe ik het, want hé ik ben de challenge aangegaan en wil hierna Laura ook gaan uitdagen dit te gaan doen. Het zet al je innerlijke systemen direct aan. En ja, ook Laura ‘de koukleum’ zal het hiervan warm gaan krijgen. Elke keer dat ik die kraan moet omzetten, lukt dat een beetje beter. De psychische voorbereiding wordt elke keer een beetje korter. Dat is een fijn vooruitzicht, toch?

Dag 6 ,7, 8, 9, 10
Ik geloof dat ik naar ernaar uit begin te zien om koud af te douchen. Niet zozeer in de koude straal, maar wel in het gevoel daarna. Ik kan me ook steeds een beetje eerder tot de koude straal toezetten. Wat fijn! Ik geloof dat ik het echt lekker vind. Of ik ermee doorga na deze challenge? Ja! Ik voel me zó goed na die koude straal. Heerlijk!

Dit is hoe je uiteindelijk na koud afdouchen gaat voelen…..

zo…..
en zo…..
en zo…….

 

 

 

 

 

 

en ook zo……

Nou Laura, bij deze daag ik jou ook uit. Tien dagen achter elkaar de koude kraan aan na het douchen. Hopelijk voel jij ook het verschil dat ik voel. Succes!


Wil jij ook de challenge aangaan? Doen!
Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt en of het voor jou ook zo goed werkt. Let us know!


Fit en gezond leven is een belangrijk onderdeel van Fit Fun Fab. Niet alleen je lichaam, ook je geest heeft aandacht nodig. Daarom heb ik een mindfulness cursus gedaan. Wat een openbaring en fijne ervaring was dat! Lees hier en hier mijn ervaringen daarover.

Daarnaast ben ik ook fan van deze body scan. In korte tijd ultiem ontspannen! Probeer het zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: