Column 29 – Geloven in de Paashaas

Lieve Marija,

Het is vandaag tweede Paasdag, dus ik wens je een hele fijne Pasen toe! Ben je al misselijk van alle chocolade paaseitjes? Of heb je je ingehouden? Ik heb er wel al van zitten smullen hoor 🙂 Vooral natuurlijk van de Paaseitjes van de Jumbo, die zijn toch het lekkerste!

Meubelboulevard
Tweede Paasdag is bij uitstek de dag dat mensen naar een meubelboulevard gaan. Bijna iedereen is vrij en mensen willen er toch op uit en blijkbaar  is de meubelboulevard dan een goed idee. Wij vermijden dit soort plekken juist op dit soort momenten, want ik heb nooit zoveel zin in de drukte.

Erop uit
Maar ik snap heel goed dat mensen erop uit willen. Vaak heb je al een heel goed ontbijt achter de rug en is het lekker om even te bewegen. Het ligt een beetje aan het weer of we lekker naar buiten gaan of een binnenactiviteit gaan doen. Maar wat we nu al een paar jaar doen op Tweede Paasdag, is bowlen! Dat is toch een super leuk (en makkelijk) uitje met de kinderen.

Betekenis
Voor veel mensen (ook voor mij) is Pasen toch een feest van vrije dagen. Terwijl het natuurlijk ook een betekenis heeft. We zijn zelf helemaal niet gelovig, maar we willen de kids toch het een en ander meegeven betreft verschillende geloven. Hoe doen jullie dat? En leg je er op school de nadruk op of doen jullie dat helemaal niet omdat het een openbare school is? Ik las laatst iets over de Paashaas met de vraag of er veel kindjes in geloven. Nu heb ik er serieus nooit een seconde over nagedacht of ik wil dat mijn kids in de Paashaas geloven, maar lijkt het wel goed om ze de betekenis van Pasen mee te geven.

Heb jij nog tips voor mij? Of geloven Thijs en Isabel in de Paashaas?

Liefs
Laura


Lieve Laura,

Vrolijk Pasen!
Of ik al misselijk ben van de paaseitjes? Ik denk dat ik na vandaag geen paasei meer kan zien. Afgelopen zaterdag was ik op een bootcamptraining, waarbij de instructrice vroeg of we al veel paaseitjes op hadden. Dat zette me aan het denken. Hoeveel paaseitjes heb ik eigenlijk al op? Tien paaseitjes heb je zo weg gewerkt. En doe je dat 10 dagen, dan zit je al aan de 100. OMG! Ik denk dat ik daar zelfs overheen ga. Ik wil het niet eens weten hoeveel gram (lees: kilo) chocola dat is geweest. Misschien dat ik ook deze week nog maar een extra bootcamplesje boek…

Geloof
Wij zijn, net als jullie, ook niet gelovig en vieren Pasen dan ook gezellig met familie aan tafel. Ik sta zeker wel altijd even stil bij het paasverhaal. Het ene jaar iets meer dan het andere.
Zelf werk ik op een openbare basisschool en hebben we niet een godsdienstmethode om de kinderen hier iets over mee te geven. Toch doe ik het altijd wel. Ik vind het belangrijk dat kinderen weten wat we nou eigenlijk vieren en waarom we vrij zijn (net als met Kerst).
Nou werk ik op het moment bij de kleuters en houd ik het nogal luchtig. Ik wil niet dat de kinderen met enge verhalen thuiskomen en er straks niet van kunnen slapen. Het echte paasverhaal is best wel luguber en moeilijk uit te leggen aan kinderen, vind ik.

Tips
Als je je kinderen toch iets van het paasverhaal mee wilt geven, maar niet goed weet hoe: er zijn filmpjes voor kinderen gemaakt (schooltv) waarbij de kinderen op een leuke manier kennis kunnen maken met het paasfeest. Wat vieren we nou eigenlijk en waarom eten we eieren en matzes?
Je kunt de filmpjes selecteren op leeftijdsgroep, zo weet je zeker dat ze voor hun leeftijd iets goeds te zien krijgen.

Paashaas
Thijs en Isabel hebben echt niks met de paashaas. “Dat is gewoon een man in een pak, mam.”
Ook eieren zoeken doen we niet echt aan…. Ik ben het gister ook een beetje vergeten. Dan vragen ze er zelf ook niet om. Anyway, wij doen niet aan de paashaas en dat vinden we prima zo. Lekker rustig.
Eén verklede man per jaar is wel voldoende.

Liefs,
Marija


Iedere maandag verschijnt er een column over een onderwerp dat ons bezighoudt.

Heb je onze column al gelezen over de ophef over de reclame van Suitsupply?

Of over de vieze huisjes op vakantieparken. Of over het wel of niet hebben van een telefoonverslaving.

 

 

2 gedachten over “Column 29 – Geloven in de Paashaas

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: