Column 26 – telefoonverslaving?

Lieve Laura,

Al jaren worstel ik ermee: mijn telefoon. Heb jij dat ook? Aan de ene kant wil je graag overal van op de hoogte blijven. Je kijkt regelmatig op je telefoon of er nog een berichtje binnen is gekomen. En je wilt natuurlijk wel snel genoeg antwoorden. Ook kijk je nog even vlug op social media of je daar nog een nieuwtje voorbij ziet komen en voor je het weet zit je wéér een half uur naar dat schermpje te staren.

Stress
Een aantal jaar geleden had ik het best druk. De kids waren nog klein, Thijs kan best druk zijn, Isabel vaak wakker ’s nachts, Pascal vaak weg voor zijn werk en ik had op mijn werk niet een klas om over naar huis te schrijven. Kortom: ik had stress. Ik gaf veel en kreeg te weinig (voor mijn gevoel). Ik denk dat veel ouders met jonge kinderen zich hier heel goed in kunnen vinden.
Ik ben toen te raden gegaan hoe ik het mezelf makkelijker kon maken. Dat was o.a. door de druk van de socials eraf halen. Weg met Facebook. Ik had me afgemeld en vond het heerlijk rustig. Ja, ik miste soms nieuwtjes, maar onze vriendinnen hielden me via de app op de hoogte van belangrijke dingen. Twee en een half jaar heb ik geen Facebook gehad. Top!

Kids
Door onze blog heb ik Facebook weer terug gehaald en merk ik dat ik weer vaak erop zit te kijken. Ook als de kids om me heen lopen. En dat staat me tegen! Hoe doe jij dat als de kinderen bij jou zijn? Heb je daar voor jezelf iets voor bedacht? Heb jij bepaalde tijden waarop je op je telefoon kijkt? Of ga je om het hoekje in de keuken staan zodat ze je niet altijd op je telefoon zien kijken? Help me out! Ik zou hier graag tips voor willen hebben. Pure tijd voor en met je kids is zó waardevol! Waarom vergooi ik dan sommige momenten door die stomme telefoon?

Dus Lau, als je tips voor me hebt. Ik ben een en al oor.

Liefs,
Marija


Lieve Marij,

Het blijft een lastig punt en ik denk ook dat dit de komende jaren een lastig punt blijft. De uitdaging wordt ook groter. Je moet niet alleen je eigen telefoon gebruik onder controle houden, maar ook het telefoon gebruik van je kind(eren). Maar daarover meer in een andere column 😉

Telefoonverslaving
Laat ik beginnen met het telefoon gebruik van mezelf. Ik ben net als jij continue bezig met de vraag: zit ik niet teveel op mijn telefoon? Ik probeer van niet, maar dit lukt me natuurlijk niet altijd… Ik had laatst een programma gezien over telefoonverslaving en dat zette me wel even aan het denken. Want heel veel punten kwamen mij toch bekend voor… En ook al klinkt het heel zwaar, een telefoonverslaving is best heavy.

Afkicken
Nu weet ik dat ik uiteindelijk ook wel ‘makkelijk’ mijn telefoon kan wegleggen, bijvoorbeeld op vakantie, maar toch ging er een alarmbel af in mijn hoofd. Ik ging ook bij mezelf na, wanneer ik op mijn telefoon zat. En dat is vooral als ik even niks aan het doen ben. En dat is veel thuis. En wel als ik met mijn kids ben ja. Terwijl zij inderdaad toch veel meer hebben aan bewuste aandacht. Volgens mij is dat het belangrijkste wat je een kind kan geven.

Tips
Tips… tja, ik ben zelf misschien wel net zo erg. Maar dingen die mij wel helpen is om bijvoorbeeld notificaties uit te zetten. Ik heb sowieso op whatsapp van alle groepsberichten de notificatie uit staan. Dus alleen als ik op mijn telefoon kijk, zie ik als er een bericht binnenkomt in een groeps-whatsapp. Nu die telefoon nog wegleggen 😉 Maar dat is gelijk mijn tip nummer 2. Leg je telefoon wat vaker weg en zet hem op stil en ga een spelletje spelen met je kinderen. Zet hem wel echt op stil, maar als je hoort dat er een bericht binnenkomt, dan zit dat toch weer in je hoofd. En een laatste tip. Doe een horloge om! Klinkt een beetje suf, maar ik druk dus heel vaak op de home knop van mijn telefoon om te zien hoe laat het is. En als je dat doet, zie je ook direct weer alle berichten die er zijn binnengekomen ondanks dat je je notificaties uit hebt staan. En ga je die dus weer lezen. Dus als je wat vaker op je horloge kijkt hoe laat het is, hoef je je telefoon niet te activeren.

Deze tijd
De smartphone is natuurlijk heel erg van deze tijd. Ik bedoel, toen wij op de middelbare school zaten (oma vertelt) kwam net de mobiele telefoon op de markt. Ik denk ook daarom dat onze generatie er heel erg aan moet wennen, omdat we eerst geen smartphone hadden. Onze kinderen groeien ermee op en dat moet ook. Dus ik ben helemaal geen voorstander om je telefoon het huis uit te doen, maar je kinderen op een ‘gezonde’ manier kennis te laten maken hiermee. En het belangrijkste hierin is naar mij idee dus dat je kinderen het goede voorbeeld krijgen. Van jou. En van mij dus… ik ga die telefoon weer wat vaker wegleggen. Bedankt voor de reminder 🙂

Liefs,
Laura


Iedere maandag verschijnt er een column over een onderwerp wat ons bezighoudt op het moment. Heb jij onze column over ‘vieze vakantiehuisjes’ al gelezen?

Of de column over het oordelen van en over mensen?

22 gedachten over “Column 26 – telefoonverslaving?

Voeg uw reactie toe

  1. Wat mij opvalt is dat de gezelligheid soms wegvalt. Voorbeeld: vorig jaar was ik in Malaga daar gezellig eten. Tot mijn verbazing zat daar een stel die geen woord met elkaar wisselden. Volgens mij wisten ze niet eens wat ze hadden gegeten.
    Dit gaat voor mij dan toch re ver.

    Geliked door 1 persoon

  2. Als wij met vrienden zijn doen we tegenwoordig een soort van “spelletje”: alle telefoons in het midden van de tafel op de vliegtuigstand. Tenzij je een kindje hebt met oppas, dan mag je ‘m wel gebruiken [haha]. Wie als eerst z’n telefoon pakt, betaalt de volgende keer alle hapjes en drankjes. Wil niemand, want er gaat nogal wat doorheen zo’n avond haha! Het werkt wel! Al is het maar voor twee uurtjes, kun je mooi even bijkletsen. Handig hoor, die phones. Maar soms ook echt gigantische moodkillers.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑