Column 25 – vakantiehuisjes

Lieve Marij,

‘Eindelijk heb je een weekje vrij. Super lang naar uitgekeken. Even quality time met je gezin doorbrengen. Je hebt een fijn vakantiehuisje geboekt van Landal, Centerparcs of Roompot of een andere keten. Je weet dat dit altijd fijne huisjes zijn met leuke faciliteiten op en rondom het park. Je pakt de spullen, rijdt 2 uurtjes met de auto en komt aan bij het huisje. Je maakt de deur open en het grote genieten kan beginnen. Althans dat denk je.

Vies
In eerste instantie schrik je van de lucht die er hangt. Dit was toch een niet-rokers huisje? Daarna loop je naar binnen en zie je op veel plekken stof liggen. De badkamer ziet er een beetje smoezig uit en in de slaapkamers hangt een muffe lucht. Je gooit de ramen open, pakt een bezem en een schoonmaakdoek en maakt het een beetje schoon. Je laat je vakantie hier niet door verpesten toch?’

Onderzoek
Dit is helaas een veelvoorkomend probleem schijnt uit een onderzoek van de Consumentenbond. En wat ik hierboven beschrijf, klinkt nog lang niet zo erg als uit het onderzoek naar voren komt. Ik citeer: “Onderzoekers troffen veelvuldig stof, haren, schimmel, beestjes, druipsporen en vlekken op muren en matrassen aan. Net als poepbacteriën”

Poepbacterie
Ik herhaal: een poepbacterie. Alleen dit woord al… Ik vind dit echt zó smerig! Nu zijn wij niet mega fanatieke bezoekers van dit soort huisjes, maar sinds de kids er zijn, hebben we hier toch regelmatig gebruik van gemaakt. Eén van de redenen waarom ik niet een hele grote fan ben van dit soort huisjes is mijn smetvreserige kant. Is dat een woord trouwens?

Smetvrees
Evert wordt wel eens gek van mij. Als we ergens anders slapen, in een hotelkamer of vakantiehuis, dan moet hij dus van mij eerst dat huis inspecteren. Ik durf nooit gelijk op blote voeten te lopen (liefst helemaal niet) en ga nooit als eerste naar de wc of douchen. Ik krijg al rillingen als ik eraan denk. I know, ik moet hier misschien iets mee… haha. Dat is voor een andere column 😉

Overdreven
Nu mijn vraag aan jou. Is het allemaal een beetje overdreven denk je? Of een beetje aangedikt? Met andere woorden, kan jij mij hierin geruststellen op basis van wat je denkt? Ik had een poll op Instagram gedaan onder onze lezers, en de meerderheid (66%) denkt dat het zeker niet meevalt… Tot nu toe niet gerustgesteld 😉

Wat vind jij? Geven we deze parken nog een kans?

 

 

 


Lieve Lau,

Getverderrie! Ik word er gewoon misselijk van als ik eraan denk dat ik in zo’n vies huisje zou zitten. Dit is echt te smerig voor woorden. Hier zijn de vakantieparken niet blij mee. Zo’n slechte review kan je omzet behoorlijk naar beneden halen. Ik ben er zelf ook enorm gevoelig voor. Als ik ergens slechte recensies over lees, kan ik me daar niet overheen zetten.

Schoonmaakdoekjes
Of wij nog naar deze vakantiehuisjes toegaan? Nou, ik voorlopig niet. Je betaalt veel geld voor zo’n huisje en dan mag je hopen dat het dan schoon is. Om nou eerst alles daar zelf te gaan ontsmetten met hygiënische doekjes vind ik ook wat ver gaan. Jij?

Smetvrees
Gelukkig heb ik niet zo’n last van smetvrees. Als je er teveel bij nadenkt is alles om je heen vies en kan je niks meer doen. Het zou je zó beperken. Als je je daarvoor probeert af te sluiten, niet teveel bij nadenken dus, geeft je dat een hoop rust en ruimte. Je kan dan van de dingen om je heen genieten zonder dat je steeds stress hebt of het wel schoon is. Ik bedenk me vaak of iets levensbedreigend is. Zo niet, dan hoef je er niet zo stressvol mee om te gaan. Nee, ik ga ook niet op elke wc-bril zitten. Ik kijk wel uit. Maar ga je er dood van als je op een vieze bril zou zitten? Als ik zie dat het er net is schoon gemaakt, vind ik het wel best. Ik vertrouw er dan maar op dat het schoon is. Ja, ook in een vakantiehuisje. En als ik het vakantiehuisje binnenkom ga ik ècht niet eerst alles staan schoonmaken. En ik leef nog steeds… 😉

Kinderen
Voor mijn kids ben ik echter wel heel voorzichtig. Als zij ergens moeten plassen, mogen ze niks in het toilethokje aanraken. “Alles is vies!”, is dan de mantra. Ik maak eerst alles schoon en til ze dan op om te plassen. En als ze thuis komen van school of buitenspelen, moeten ze standaard hun handen wassen. Dat dan weer wel.

Gezond
Een beetje vies kan ook gezond zijn. Klinkt gek, maar als je niet om elk wissewasje je handen wast, krijg je bacteriën in je lijf waar je lichaam tegen gaat vechten. Het verhoogt je weerstand en je wordt minder vaak ziek. Er bestaan ook mensen op de wereld die alleen maar in de natuur leven. Zij hebben ook altijd vieze handen waar ze mee eten. Zij zijn toch ook niet constant ziek? Dat soort dingen bedenk ik me wel eens en dat probeer ik terug te koppelen naar mijn eigen leven. Misschien is dat een tip voor jou om dat ook te gaan doen. Het zou je een hoop rust geven als je niet heel de dag ermee bezig bent of alles om je heen wel schoon genoeg is.

Kans
“Gelukkig” gaat het om de helft van alle vakantiehuisjes en niet om álle. De kans dat je in een vies huisje terecht komt is dus 50%. Niet 100%. Of wij de parken nog een kans gaan geven. Ik denk het wel toch? Laten we ze eerst dit probleem oplossen, hier gaan ze echt wel wat aan doen. Ze kúnnen niet anders. Dan komen ze vanzelf weer positief in de publiciteit en kunnen wij gewoon weer weekendjes weg naar een schoon vakantiehuis. Probeer dan niet meer aan deze test te denken (lastig!) en voor je eigen geruststelling een pakje doekjes mee te nemen. Dan kan je toch nog van je vakantie genieten.

Succes ermee, Lautje!

Liefs,
Marija


Iedere maandag verschijnt er een column over dingen die ons bezighouden! Lees bijvoorbeeld onze column over oordelen die je kan hebben. Of de column over de luizenmoeder.

16 gedachten over “Column 25 – vakantiehuisjes

Voeg uw reactie toe

  1. Als wij naar zo’n huisje gaan, gaat er toch echt een pak schoonmaakdoekjes mee waar ik in ieder geval de keuken, de tafels én het toilet mee schoonmaak. Ook zet ik altijd eerst de vaatwasser vol aan, zodat ik zeker weet dat dat schoon is haha.

    Geliked door 1 persoon

    1. Nee wat een domper zeg! Na zo lang rijden kijk je zo uit om je frisse huisje binnen te stappen, gebeurt dit… goed dat jullie de schoonmaak kosten niet betaald hebben!

      Like

  2. Alsof ik het zelf geschreven heb, zeg. Hoe herkenbaar! Ik neem steevast altijd Dettol en allesreinigerdoekjes mee als ik ergens anders slaap of verblijf… Het is ook gewoon goor. Kijk maar eens naar hotelkamers; kun je echt niet op je sokken lopen zonder dat ze aan de onderkant finaal zwart worden. Dweilen doen ze niet echt aan… Sorry, maar ik kan je niet geruststellen, haha! Maar die “smetvrezerige kant” die we hebben moet niet gaan overrulen, denk ik. Dan kan het zoveel verpesten. Gewoon inderdaad doekjes mee en eerst alles ontsmetten en schoonmaken, haha… Mijn man vraagt zich ook altijd af of ik wel goed wijs ben.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑