Gastblog – Bed plassen

Vandaag een gastblog van Kimberly. Kimberly heeft 2 zonen van 7 en 3 jaar. Alles gaat heel goed met de jongens, er is alleen 1 ding waarvan ze niet wist hoe ze dat moest oplossen. Haar oudste zoon is ’s nachts nog steeds niet zindelijk en heeft dus eigenlijk nog een luier nodig. 

Mijn zoon Job is net 7 geworden en nog niet zindelijk ’s nachts. Het voelt een beetje als een bekentenis als ik dit zo hardop uitspreek en ik wil dit heel graag voor hem oplossen. Hij is nu inmiddels op de leeftijd dat ie zich er een beetje voor gaat schamen. Heel lang interesseerde het hem eigenlijk niks en deed ie gewoon een luier om, maar hij wil er nu echt vanaf. Hij wil ook gewoon bij vriendjes kunnen slapen zonder dat ie of in zijn bed plast of nog een luier om moet.

Dokter
Ik ben hier al een paar keer voor naar de huisarts geweest, maar die gaf iedere keer aan dat ik het nog even de tijd moest geven. Maar we zijn nu weer een paar jaar verder en nog steeds niet zo ver dat we hebben besloten er iets aan te doen. Het is niet zo dat ie pijn heeft, of dat ie overdag niet zindelijk is, het is gewoon alleen ’s nachts. Hij wordt gewoon niet wakker van een volle blaas.

Plaswekkker
De dokter heeft ons aangeraden om aan de slag te gaan met een plaswekker. Ik had er eerlijk gezegd ooit weleens van gehoord, maar wist nou niet precies wat het inhield. Een plaswekker is een wekker die afgaat zodra je kind ook maar 1 druppel in zijn broek plast ’s nachts. Het is een draadloze wekker met 2 gedeeltes. Het ene gedeelte steek je in het stopcontact en het andere gedeelte klik je op het speciale broekje zodat die 2 met elkaar communiceren.

Herrie
Nu denk je misschien dat het een wekker is met een leuk schattig geluidje, maar niks is minder waar. Er zitten echt vreselijke alarmgeluiden op. Nu is dit dus ook wel nodig, omdat het kind er anders misschien doorheen slaapt en hij moet juist getraind worden om wakker te worden op het moment dat je moet plassen. Maar maak je geen zorgen… voor de ouders is het onmogelijk hier doorheen te slapen 😉 In dit dagboek zal ik bijhouden hoe de nachten voor ons verlopen zodat je zelf kan zien hoe het werkt.

Nacht 1 & Nacht 2
De wekker is 2 keer afgegaan. ’s Avonds laat en ’s nachts een keer. Hij vond het vreselijk om wakker te worden, maar ging uiteindelijk wel plassen op de WC daarna zonder dat zijn bed helemaal nat was. Alleen een schoon broekje en het was klaar.

Nacht 3
Deze nacht ging wat minder. We hebben voor het minst erge geluidje gekozen en dit heeft toch niet het gewenste effect, want na 3 nachten was ie hier dus best aan gewend en werd hij niet wakker waardoor zijn hele bed nat was…. Toch maar een heftiger geluid…

Nacht 4 & 5
Dit waren best goede nachten ondanks dat het alarm allebei de nachten 1 keer af is gegaan. Maar beide keren direct stoppen met plassen en verdergaan op de wc en alleen schoon broekje en verder slapen.

Nacht 6 & 7
Yes, geen 1 keer de wekker gehoord en Job is gewoon ’s nachts zelf naar de wc gegaan! Zal het echt gaan werken?

Nacht 8, 9 & 10
Oké, iets te vroeg gejuicht. 3 nachten op rij is de wekker afgegaan, maar is hij gelijk gestopt met plassen en daarna naar de WC gelopen zodat zijn bed dus niet nat was.

Zo ging het dus nog een tijdje door. De eerste 3 weken was dus een beetje wisselend resultaat. Er zat eens een nachtje bij dat het helemaal goed ging, maar er zaten ook nachten bij dat de wekker afging, maar we hebben nooit meer een nat bed gehad, dus dat vond ik op zich al positief.

3 weken later
Ik kan wel zeggen dat het echt goed gaat! Job heeft al meer dan 4 nachten achter elkaar een droge broek ’s nachts en de wekker is al 4 nachten niet meer afgegaan. Hoe fijn is dit! Job ziet het ook als een hele grote overwinning en je ziet zijn zelfvertrouwen groeien.

6 weken later
Job slaapt al sinds een week alleen nog maar met een onderbroek aan en de plaswekker en broekjes hebben we opgeborgen. Het gaat ontzettend goed! Af en toe gaat ie zelf plassen ’s nachts, maar de meeste nachten slaapt ie gewoon door en gaat ie ’s ochtends naar de wc. Wat een geweldig resultaat! Er zal misschien echt nog wel een terugval komen, maar we zijn nu al zo blij hiermee!

Resultaat
Zoals je ziet, zijn wij echt dolenthousiast over de plaswekker! Job heeft door de plaswekker echt geleerd dat hij het signaal moet herkennen als je moet plassen. En ik denk dat het eerlijk gezegd zonder plaswekker nog lang niet was gebeurd. Nu moet ik wel zeggen dat het bij Job heel snel is gegaan. Gemiddeld staat er 3-6 maanden voor en is het ook echt niet gek dat het langer duurt.

Vergoeding
Mocht je interesse hierin hebben omdat jouw zoon en dochter ook nog niet zindelijk is ’s nachts? Ik kan het echt van harte aanraden! Overleg het met de huisarts en vraag een verwijsbriefje aan. Met die verwijsbrief kan je bij de meeste verzekeringen namelijk ook de plaswekker nog eens declareren bij je zorgverzekering!

 

Bedankt Kimberly voor je blog! Ik hoop en weet eigenlijk zeker dat je hier heel veel ouders mee kan helpen, want je bent (was) vast en zeker niet de enige!

 


We maken regelmatig ruimte voor gastbloggers met een interessant verhaal die ze willen delen. Benieuwd naar onze andere gastblogs?

Bijvoorbeeld het voor veel ouders herkenbare verhaal van een kind die moeite heeft met slapen? Of het dappere verhaal van Ilse over haar bekkenprobleem na de bevalling. Of het verhaal van Evelien hoe haar dochter grotendeels alleen opvoedt en toch van haar hobby haar beroep heeft weten te maken. Of van lieve Krijna die met haar coaching veel vrouwen (en mannen) al heeft geholpen.

Heb jij ook een inspirerend verhaal? Of heb je iets meegemaakt dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via contact@fitfunfab.nl !

8 gedachten over “Gastblog – Bed plassen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: