Column 24 – (ver)oordelen

Lieve Marija,

Oordelen… of soms zelfs veroordelen. We doen het allemaal weleens. Een aantal jaren geleden zei ik nog tegen mezelf dat ik dat niet deed. Dat ik altijd iedereen en alles in zijn waarde laat, maar ik had het mis.

Spiegel
Ik zei het vooral heel hard tegen mezelf dat ik zo niet was. Ik wilde ook vooral dat het zo zou zijn. Want heel eerlijk, het is toch fijn om die open minded persoon te zijn zonder oordelen? Maar goed ik ben het dus niet. Mijn coach Krijna heeft me een spiegel voorgehouden en mij laten inzien dat ik oordeel.

Oordelen
Maar ik heb inmiddels geaccepteerd dat ze er zijn. En dat het dus oké is dat ik die oordelen heb. Het gaat erom wat ik ermee doe. En dat is vaak helemaal niks. Ik laat ze gewoon door mijn hoofd gaan en bespreek ze soms, maar daarna ga ik weer vrolijk verder. Het geeft eigenlijk meer rust dat ik nu weet dat ik af en toe oordeel.

Veroordelen
Veroordelen daarentegen is weer iets anders natuurlijk. Iemand veroordelen om iets wat die persoon heeft gedaan. Ook hier heb ik me schuldig aan gemaakt. En doe ik dit af en toe nog steeds. Maar dat komt meer uit mijn gevoel op dat moment omdat ik dan vind dat er mij of iemand onrecht is aangedaan. Onrecht vind ik echt het allerergste wat er is.

Hoe ga jij hiermee om Marij?

Liefs,
Laura


Lieve Laura,

Jeetje, je geeft me wel stof tot nadenken. Iedereen weet wel dat je niet zo snel je oordeel klaar moet hebben. Het kan mensen kwetsen en het is gebaseerd op jouw mening en jouw visie op de situatie. Nou ben ik er inmiddels wel achter gekomen dat geen enkele mening of visie de waarheid is. Iedereen ziet dingen op een andere manier. Prima!

Oordeel over een ander
Toch gebeurt het wel eens dat ik oordeel over mensen. Het zegt op dat moment meer iets over mezelf (eigen tekortkoming?) dan over de ander. Ik probeer mijn oordeel dan ook vaak bij me te houden. Ergens een oordeel over hebben is naar mijn idee wel goed. Je hebt ergens een mening over en dat betekent dat je over dingen nadenkt. Om dat oordeel vervolgens mede te delen, is niet altijd nodig.

Oordeel over mij
Mensen oordelen ook over mij. Dat weet ik. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ik te gezond eet en ik te weinig snoep. Mensen hebben hier geen idee wat ze zeggen. Ze zijn niet 24/7 bij me en wéten toch niet wat ik heel de dag uitspook? Het is gebaseerd op wat ze af en toe van mij zien. Dat vind ik soms wel eens lastig. Gelukkig hoor ik niet elk oordeel dat geveld wordt (volgens mij word je daar heel ongelukkig van, arme BN’ers die daar wel dagelijks mee te maken hebben!), maar ik hoor en zie zo nu en dan wel eens wat. Dan probeer ik voor mezelf te bedenken dat het oordeel op dat moment meer over de ander zegt. Dat verzacht wel iets, maar het kan soms ook behoorlijk blijven knagen.

Dus Lau, om terug te komen op je vraag hoe ik hiermee omga: dat is dus wisselend. De ene keer kan ik er beter mee omgaan dan een andere keer. En ja, ik oordeel ook. Ik denk dat het heel menselijk is. Het vormt je ook tot wie je bent. Het is alleen de vraag hoe je met deze oordelen omgaat en wat je ermee doet.

Liefs,
Marija


Elke maandag brengen wij een nieuwe column uit. Hierin schrijven we brieven aan elkaar over een onderwerp dat ons bezig houdt. Dat kan iets actueels zijn, of gewoon iets leuks waar we het over willen hebben. Heb jij een leuk onderwerp waar je onze mening over wilt horen? laat het ons weten via contact@fitfunfab.nl

Heb je onze andere columns al gelezen? Bijvoorbeeld over hoe wij denken over wintersport? Of over de gossip programma’s op tv?

15 gedachten over “Column 24 – (ver)oordelen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: