Column 23 – de luizenmoeder

Lieve Lau,

Iedereen heeft het erover: de luizenmoeder! Ik was zoals gewoonlijk weer eens later met volgen, maar ik zit er helemaal in hoor. Wat een hilarische serie! Zeker omdat ik zelf ook in het basisonderwijs werk en dus de juf Ank uit de serie ben. Nou ja, misschien niet zo erg als zij zich voordoet, maar zo chaggo als juf Heleen ben ik niet. Dan maar juf Ank.

Kopie
Het is zó grappig om naar de serie te kijken, want ze hebben echt een hoop heel goed gekopieerd. Ik herken er zoveel uit. Alles is natuurlijk zwaar uitvergroot, maar dat maakt het ook juist zo grappig. Ik denk dat iedereen met schoolgaande kinderen hier wel dingen uit herkent.
Vanuit het oogpunt van een juf zie je een hoop gelijkenissen. Wij hebben bijvoorbeeld ook een koelkast in de teamkamer waar iedereen zijn eten en drinken in bewaart. En ja, het komt regelmatig voor dat er eten ‘geleend’ wordt van collega’s. Zonder briefje achter te laten en vergeten terug te leggen. Tsja, dan ben je wel eens wat eten kwijt.

Zwaaien
Bij mij mogen ouders best zwaaien, maar niet te lang. “Niet zwaaien!” roep ik dan heel hard door het raam. Ik snap niet dan dat ouders dan boos naar mij kijken… 😉
Ik geef toe dat het soms nog best lastig is als er veel ouders lang voor het raam staan te kijken. De aandacht van sommige kinderen is dan heel ver te zoeken. Dus het ‘zwaai-licht’ van juf Ank is zo’n gek idee nog niet. Ik denk dat ik ‘m ook maar in ga voeren. Of het “dag dag dag!” lied. Het is toch té grappig als zij zo de ouders de klas uit probeert te krijgen.

Goedemorgen
Als kinderen bij ons de klas inkomen krijgt ik eerst een hand en zeggen we goedemorgen tegen elkaar. Vaak zeg ik erachteraan “Wat fijn dat jij erbent.”. Maar sinds een paar weken kan ik dat ook niet normaal meer zeggen. Ergens in mijn hoofd speelt zich het ‘hallo allemaal’-lied van juf Ank af en moet ik steeds weer lachen.
Elke morgen zeg ik ook tegen de klas: “Goedemorgen allemaal!”. Waarop zij in koor roepen “Goedemorgen juffrouw Marija!”. “Hoe gaat het met jullie?”, vraag ik dan. “Goeoeoeoeoeoeoeoeoed!”, krijg ik altijd als antwoord terug. Haha! Een enkele keer is het een ‘niet-goed’. Dan kan er verteld worden waarom niet.
Ik begin de ochtend (en middag! In de pauze gebeurt ook vaak een hoop waardoor het ineens niet goed kan gaan.) al járen zo, maar ineens voel ik me er erg bekeken door. Alsof juf Ank ergens in een hoekje verstopt zit en me ineens de les begint te lezen. Of die tenenkrommende directeur Anton naast me komt staan. Brrrrrrr……..

Ouders
En dan de ouders uit de serie. Ze hebben ergens op een school in Nederland heel goed geobserveerd, want het klopt echt! Ja, er zijn ouders die alles leuk vinden en overal mee willen helpen (gelukkig maar!). Ja, er zijn ouders die tegendraads zijn en vaak dingen stom vinden. Ja, er vormen groepjes onder de ouders van hetzelfde kaliber. Ja, er zijn ouders die een nogal kort lontje hebben en om het minste of geringste verhaal komen halen bij de leerkracht.
Gelukkig zijn de meeste ouders leuk en meegaand. Dat maakt ons werk leuk!
Ik denk dat ik mezelf als moeder in de categorie ‘meegaande ouder’ zet.

Ik weet dat er een aantal mensen uit het onderwijs zijn die de serie stom vinden. Ik vind het juist heel grappig! Wat vind jij ervan, Lau? En onder welke categorie ouder behoor jij? Is Tijn thuis ook het hallo allemaal-lied aan het zingen?
Ik kan nog wel kilometers blog hierover schrijven, want ik herken er zoveel in. Over de namen van de kinderen (Youandi?!?!?!), de ouderparticipatie (of -pizza/-pils/-paasei), de directeur, de stagiaires, de surprises, enz. Maar dat doe ik nu niet. Jij mag vertellen wat jij als moeder van deze serie vindt. Herken jij dingen op het schoolplein? Tell me!

Liefs,
Marija


Lieve Marij,

I love de luizenmoeder! Ik vind het echt zo geweldig om te zien. Natuurlijk ken ik de kant van de juf best goed doordat ik me nou eenmaal omring met juffen, maar de kant van de ouders ken ik inmiddels ook best een beetje.

Zelfspot
Ik snap eerlijk gezegd niet dat er juffen of meesters zijn die het niet leuk vinden. Iedereen ziet toch dat het allemaal uitvergroot is. Neem het leven niet zo serieus denk ik dan. Alles wordt leuker met een vleugje humor! Sowieso lijkt het mij heel gezond dat iedereen een bepaalde mate van zelfspot heeft. Dit helpt enorm om het leven wat luchtiger te zien. Ik merk dat ik niet lekker ga met mensen zonder zelfspot :0

Succes
Waarom is de luizenmoeder eigenlijk zo’n groot succes? Het allerbelangrijkste is volgens mij de herkenbaarheid. Iedereen die iets met de basisschool te maken heeft of heeft gehad, herkent er iets (of veel) in. Daarnaast is het voor mij echt een verademing dat er weer iets op TV is wat niet zo correct is allemaal. Er komen natuurlijk scenes in voor die eigenlijk ‘niet kunnen’, maar door de manier waarop het wordt gebracht (heel veel humor) kan het wel. Heerlijk!

Hannah
Ik vind Hannah echt geweldig! Heerlijk om te zien hoe zij door de ervaren moeders uit de moedermaffia wordt gezet tot dingen die ze voorheen nooit zou doen. En hoe ze ineens 5 kinderen mee naar huis krijgt in plaats van alleen haar Floortje. Eigenlijk vind ik iedereen hilarisch op hun eigen manier. En juf Ank speelt natuurlijk echt geweldig! En laten we die arme Nancy niet vergeten… heb echt met haar te doen.

Thuis
Inderdaad, Tijn en ook zelfs Milou zingen de hele dag het liedje. Met het gevolg dat ik ook dat liedje dus al weken in mijn hoofd heb. Maar dat is ook weer de kracht toch? Het is echt heerlijke zondagavond TV. Eindelijk weer iets wat ik leuk vind op TV! En de fijnste quote uit de serie kan je toch ook overal toepassen. Ben ik al mee begonnen.

‘Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heel bijzonder’.

Werkt thuis heel goed, al is het alleen maar dat de kids geen idee hebben hoe ze erop moeten reageren. 😉

Liefs
Laura


 

Heb je onze andere colums al gelezen? Over de staking van de leraren bijvoorbeeld? Of die van de Gossip: wat vinden wij nou van al die roddels.

17 gedachten over “Column 23 – de luizenmoeder

Voeg uw reactie toe

  1. De luizenmoeder is zelfs tot in België al bekend en ze denken aan een Belgische remake… Klinkt hilarisch de serie maar kan er in komen dat sommige mensen het misschien niet aangenaam vinden. Misschien worden ze altijd vergeleken?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: