Training Mindfulness Based and Emotional Intelligence – deel 1

Een paar weken geleden ben ik gestart met een training. Niet een fysieke training maar een training voor je mind. Een hersentraining. Dat is wat een training mediteren eigenlijk is. Bij de start van deze training zei Janneke Krijgsman (zij geeft de training) dat er in de loop van deze weken verbindingen in onze hersenen gaan ontstaan. Beetje vaag, maar ik zal in deze blog proberen uit te leggen wat de training met je doet. Janneke nam anderhalf jaar geleden afscheid van haar baan in het
bedrijfsleven en geeft sindsdien yoga en Mindfulness workshops om mensen
te helpen om wat bewuster en relaxter in het leven te staan.

Meditatie
Ons hoofd zit tegenwoordig VOL met gedachten. Leuke of minder leuke gedachten, ze komen allemaal langs. En in een razend tempo! Soms met zijn allen tegelijk zodat je een enorme drukte in je hoofd ervaart. Iedereen die werkt, kinderen heeft, een sociaal leven heeft of veel zorgen heeft, kent dit. Deze training zorgt ervoor dat je meer ruimte in je lijf en hoofd gaat voelen. We leren onder begeleiding te mediteren zodat je de gedachten in je hoofd er wel kan laten zijn, maar ook weet dat ze weer weg gaan. Tijdens een meditatie richt je je vooral op je ademhaling, want dat is wat je lijf NU doet. Meditatie zorgt ervoor dat je mind ook in het NU is. Vaak schieten er nog steeds gedachten door je hoofd, maar je leert je hiervan bewust te worden en je aandacht weer terug te brengen naar je ademhaling.

Dagelijks leven
Je denkt nu vast: “Ja dat is leuk dat mediteren, maar ik heb nog niet eens tijd om een kwartiertje rustig op de bank te zitten. En wat heb je er eigenlijk aan?”
Als je met je mind meer in het nu kan zijn (daar waar je lichaam is en wat het op dat moment aan het doen is), dan geeft dat in je hoofd meer rust. Je bent je paprika aan het snijden, dan ben je ook écht je paprika aan het snijden. En niet de was, de boodschappen, je afspraken voor de rest van de week en die rare opmerking van je collega vanmorgen. Natuurlijk dwalen je gedachten constant af. Dat heeft iedereen. Maar in deze training leer je je ervan bewust te worden en je gedachten weer terug te brengen naar dat wat je aan het doen bent (=rust!)

Training
Elke maandagavond komen we met de groep bij elkaar om de training van Janneke te volgen. Zij geeft ons duidelijke informatie over hoe ons brein werkt en wat meditatie voor je doet. Dit wisselen we af met meditaties en ademhalingsoefeningen en we kunnen ervaringen uitwisselen. Totaal niet zweverig, wel heel helder!

Rust
Daarnaast krijgen we ook huiswerk: elke dag mediteren. In het begin is het even zoeken naar het juiste moment op de dag (dat is voor iedereen weer anders), maar als je dat moment eenmaal hebt, kijk je er elke dag naar uit. Het is echt een momentje van rust. Ik doe het zelf ’s avonds voordat ik naar bed ga. Ik kom dan helemaal tot rust en slaap daarna heerlijk! Anderen die de training volgen staan ’s ochtends eerder op en mediteren dan om de dag fijn te starten.

Gedachten
Ik ben enorm van deze training aan het genieten en kijk uit naar de rest van de training. Ik merk dat het nú al iets in mij losmaakt (na 3 weken!). Dat ik vaker even op mijn ademhaling let. Of dat ik als ik merk dat mijn hoofd weer eens vol gedachten zitten, me bewust kan worden van alle gedachten en ze  kan ‘ordenen’. Ik weet nu dat gedachten komen en ook weer gaan. Net zoals emoties. Je bént niet je gedachten die in je hoofd zitten. Ze zijn er alleen maar. Laat ze weer voorbij gaan zodat je weer ruimte en rust in je hoofd hebt.


Over een paar weken komt het vervolg van deze blog. Dan heb ik mijn training afgerond en weet ik wat het me gebracht heeft.
Zou het ook iets voor jou zijn om deze training te volgen? Zit jouw hoofd ook zo vaak vol met gedachten en emoties? Laat het hieronder weten. Dan weten andere lezers dat ze niet de enige zijn met “restless brains”. 


Lees hier de blog over mijn ultieme ontspanningsoefening, de bodyscan!

3 gedachten over “Training Mindfulness Based and Emotional Intelligence – deel 1

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: