Column 19 – Voorlezen

Lieve Lau,

Deze week zijn de Nationale Voorleesdagen. Wat vind ik dat leuk dat dat er is! Start de school van jullie kids ook met een voorleesontbijt? Ik weet dat niet in alle gezinnen voorgelezen wordt aan de kinderen. Terwijl het superbelangrijk is om het wel te doen. Het is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind, maar ook voor het leesplezier. Zonder leesplezier gaat je kind later ècht niet zelf een boek lezen. Ik zie het bij mij op school ook: het is in de hogere groepen echt lastig sommige kinderen te motiveren om te lezen.

Afwisselen
Elke avond voordat ze naar bed gaan, lezen wij de kinderen voor. We wisselen onszelf af, omdat het ook erg leuk voor de kids is dat papa een keer voorleest. Niet altijd mama….
Pascal kan gelukkig heel leuk voorlezen! Hij gebruikt altijd stemmetjes en de kinderen liggen vaak in een deuk om hoe hij leest. Zo leuk om naar dit tafereel dan te kijken.

Bibliotheek
Wij gaan ook elke 6 weken naar de bieb. Dit is gratis en een soort boekenwalhalla voor de kinderen. Ze mogen dan ieder een aantal boekjes uitkiezen. Als we dan thuis komen, willen ze eerst alle boekjes goed lezen en bekijken voordat ze iets anders gaan doen. Bij de bieb hebben ze ook vaak een gezellige kinderhoek met figuren uit prentenboeken. Vaak zit ik daar al iets voor te lezen. Nog voordat we thuis zijn…

Boekjes
Mijn kinderen zijn echt dol op boekjes lezen. Vooral boekjes op rijm zijn favoriet, zoals het Dierenwinkeltje en het Letterwinkeltje. Dan lees ik het stukje voor en mogen zij het rijmwoordje raden. Leuk spel! En ze zijn ook nog een beetje betrokken in het verhaal. Vroeger was Dikkie Dik echt een hit hier thuis. Ik kon de verhaaltjes uit mijn hoofd voorlezen. Bij jou ook, Lau?

Filmpjes
De Gruffalo is ook superleuk! Er zitten steeds terugkerende zinnen in het verhaal, waardoor ze hier ook makkelijk bij mee kunnen praten. Wij kijken nu ook het filmpje van dit boek op YouTube in het Engels. Ook heel leuk! Een ander leuk boekje is ‘Wij gaan op berenjacht’. Dit heeft ook een vaste opbouw in het boek, net zoals de Gruffalo, en kunnen de kids het dus ook vrij snel meepraten. Als ze het boek dan goed kennen, kan je ook hiervan het filmpje in het Engels kijken. Dit is ook echt superleuk! Hier kunnen ze de bewegingen met de schrijver van het boek meedoen. Wij kijken dit filmpje vaak ’s avonds na het eten aan tafel. Alle geluidjes en bewegingen doen ze mee. Vooral het geluid van de modder vinden ze leuk. Kijk het filmpje maar, dan weet je waar ik het over heb.

Heb jij nog leuke voorleestips, Lau? Wat doet het bij jou thuis goed? Ik ben benieuwd. Misschien kan ik dat ook eens uitproberen.

Liefs,
Marija


Lieve Marija,

Wij zijn iets minder fanatiek in voorlezen dan jullie ☺. Natuurlijk lezen wij ook voor, maar het enthousiasme uit je verhaal.. bij ons is dat iets minder. Haha. Maar ja, ik ben dan ook geen juf he. Ik zie het verschil ook. Tijdens onze jaarlijkse oud & nieuw vakanties, wordt er natuurlijk ook druk voorgelezen. Ik denk dat ik het nog geen 1 keer heb gedaan. Als ik ook zie hoe jij (en de 2 andere juffen die meegaan) voorleest, durf ik bijna niet eens, haha. Ik ben blij dat ik ook nog vriendinnen heb die geen juf zijn, anders zou ik spontaan gaan twijfelen aan mezelf 😉

Woezel & Pip
Bij Milou staat met stip op 1 boekjes met Woezel en Pip. Ze vindt ze helemaal geweldig en loopt ook de hele dag met een knuffel van Pip. Dat zijn haar beste vrienden op het moment. Ze leest de boekjes ook zelf. Ze leest dan dus Woezel en Pip voor aan Pip. Geweldig om te zien. Niet dat Pip er iets van verstaat, want dat doen wij ook niet. Maar ze gaat all in, met alle gebaren en intonaties, dus ik denk dat Pip het wel leuk vindt.

Sinterklaas
Verder zijn nog steeds de verhaaltjes van Sinterklaas favoriet. We bergen de boekjes echt wel op, maar we hadden we blijkbaar zoveel dat er iedere week wel weer een klein boekje of verhaaltje tevoorschijn komt van die man. Ze zegt ook al bijna 2 maanden wel een paar keer per dag: Klaas lezen? Nee, Klaas Spanje. Piet ook Spanje?

Stripboeken
Het favo boekje van Tijn toen ie klein was, was inderdaad Dikkie Dik. Ik ken de verhaaltjes nog steeds uit mijn hoofd denk ik. Tijn is nu echt helemaal fan van stripboeken. Dat vind ik zelf een beetje jammer, want ik vind stripboeken dus de stomste boeken die er bestaan. Maar gelukkig doe ik het niet voor mij ☺. Hij heeft ook een abonnement op de Donald Duck en dat is iedere week weer een hoogtepunt als die binnenkomt. Is echt een tip voor kinderen die een beetje zijn begonnen met lezen, een abonnement op de Donald Duck! En voor de papa’s ook 😉

Ondanks dat Tijn de Donald Duck helemaal zelf leest en andere boekjes ook, vindt ie voorlezen nog wel heel fijn. En dat vind ik ook fijn. Want ondanks dat ik niet zo’n fanatieke voorlezer ben, zijn de momentjes aan het einde van de dag, dat ze helemaal in je kruipen, wel vaak de beste momentjes van de dag.

Liefs Laura


Iedere maandag komt er een column online met verschillende onderwerpen die ons bezighouden. Dit kan iets actueels zijn of gewoon iets wat we leuk vinden om over te schrijven. Zie hieronder de columns tot nu toe.
column 1 – spannend

column 2 – ballen hoog
column 3 – kids
column 4 – herfst
column 5 – knutselen
column 6 – sporten
column 7 – wintertijd
column 8 – verrassing
column 9 – series
column 10 – sinterklaas
column11 – surprises
column 12 – pakjesavond
column 13 – staking
column 14 – kerstvoorbereidingen
column 15 – jaaroverzicht
column 16 – happy New Year!
column 17 – mindfull – Hoe dan?
column 18 – blue monday

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: