Column 13 – Staking!

Lieve Laura,

Deze column is wat minder positief dan andere columns, maar het is wel iets dat even gezegd moet worden. Morgen, dinsdag 12 december 2017, is het weer zover. Er is weer een staking in het basisonderwijs. De tweede stakingsdag van dit schooljaar. Aangezien ik ook in het basisonderwijs werk, zit ik er middenin en kan er goed over meepraten waaróm we nou eigenlijk staken. Tijdens de staking eerder dit jaar, heb ik al een blog geschreven over het juffenbestaan.

Werkdruk
De belangrijkste reden dat ik staak, is om de werkdruk. Die ligt in het onderwijs veel te hoog! Er worden allemaal administratiesystemen voor ons bedacht, waardoor we na schooltijd meer zitten te administreren, dan na te kijken (=kinderen helpen). Er worden allemaal mensen weg bezuinigd, die broodnodig zijn in school. Juist zíj helpen de leerkrachten die een klas draaien. Er zijn altijd uitvallers in een groep (naar boven of beneden). Zij moeten extra begeleid worden. Het liefst op een rustig plekje buiten de klas. Op die manier kunnen we het beste onderwijs bieden. Maar in plaats daarvan, halen ze de extra handen in school weg en stoppen ze de klassen nog voller. Een klas met 33 kinderen is geen uitzondering!
Wist je dat één op de vier leerkrachten een burn-out krijgt door een té hoge werkdruk?

Minder aandacht
Het directe gevolg van té grote groepen en té hoge werkdruk is minder goed onderwijs. Een leerkracht kán niet evenveel aandacht geven aan 33 kinderen als aan 25 (wat het ideale aantal zou zijn in een klas). Dit is het allerergste voor een leerkracht. We weten wel dat we de kinderen te weinig aandacht geven, maar kunnen er niks aan doen. Je ziet sommige kinderen zo voor je neus langzaam afglijden.

Salaris
Waar we ook voor staken is een beter salaris. Wij in het onderwijs verdienen meer dan 30% minder dan andere HBO-ers. Het is toch raar dat sommige mensen met een lager opleidingsniveau meer verdienen dan wij?

Bestuur
Als slagroom op de taart, staan de leerkrachten er deze keer ook nog eens alleen voor. Vanuit de bond (AOB) en het bestuur mogen we staken, maar het wordt niet financieel gedragen (tenzij je lid bent van de Bond, maar dat is niet iedereen). Er zijn dus leerkrachten die om deze reden niet kúnnen staken. Ze kunnen het salaris simpelweg niet missen. Zó weinig verdienen wij dus in het basisonderwijs. Echt minimaal.

Ontslag
Er zijn bij ons op school al een aantal collega’s weg bezuinigd, die we nog elke dag missen! We kunnen niet zonder ze. Sommige collega’s vinden er zo niks meer aan en vertrekken (of zouden het wel willen). Ze gaan wat anders doen. De school loopt leeg en het onderwijs wordt er niet beter van. Ik geloof niet dat dát de bedoeling is.

Hoe sta jij hier als moeder in, Lau? Sta jij achter de staking? Of vind je het allemaal wat overtrokken?


Lieve Marija,

Ik vind het allemaal nogal overtrokken. Het zal allemaal wel meevallen toch met die werkdruk? En jullie hebben toch ongeveer de helft van het jaar vakantie om bij te komen? Daarnaast werken jullie maar halve dagen, dus gewoon tijd om na te kijken lijkt me. Wij als ouders moeten nu dus weer oppas zoeken hè, of zelfs vrij nemen. Lekker dan.

Sarcasme
Gelukkig ken jij mij langer dan vandaag en weet je dat ik soms een beetje sarcastisch kan zijn 😉 Helaas zijn dit wel opmerkingen die ik dus weleens van ouders hoor. Dat zijn ouders die (waarschijnlijk) niet zoveel achtergrond kennis hebben en er daarom zo over denken. Ik heb natuurlijk jou en nog een paar andere goede vriendinnen die juf zijn, dus ik heb misschien weer teveel achtergrond informatie.

Terecht
Ik vind het meer dan terecht dat jullie gaan staken. En ik hoop echt dat het wat uitmaakt nu. Dat de regering is goed gaat nadenken en flink gaat investeren in het onderwijs. De jeugd heeft de toekomst toch? Waarom blijft het dan voor het kabinet zo moeilijk om extra geld voor het onderwijs uit te trekken.

Waardering
Buiten het feit dat ik van jou weet dat het heel hard werken is, zie ik het nu ook natuurlijk omdat Tijn naar school gaat. En ik krijg hierdoor alleen maar nog meer waardering voor de lieve juffen en meesters. Natuurlijk zijn er altijd punten waaraan gewerkt kan / moet worden, maar dat is overal zo. Ik ben echt super blij met de juf van Tijn en heb hier echt veel respect voor.

Oppas
En dus zoek ik met liefde een dag een extra oppas. En wil ik bij deze alle juffen en meesters laten weten dat ik voor de volle 100% achter jullie sta! Jullie zijn allemaal toppers en ik wil jullie heel erg bedanken dat jullie onze kinderen zo goed opvangen en ze van alles leren!

Liefs,
Laura

 


Iedere maandag komt er een column online met verschillende onderwerpen die ons bezighouden. Zie hieronder de columns tot nu toe.
column 1 – spannend

column 2 – ballen hoog
column 3 – kids
column 4 – herfst
column 5 – knutselen
column 6 – sporten
column 7 – wintertijd
column 8 – verrassing
column 9 – series
column 10 – sinterklaas
column11 – surprises
column 12 – pakjesavond

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: