Oud en Nieuw concept

Vandaag is het 1 december. Over precies een maand hebben we alweer de jaarwisseling. Als dat moment eraan zit te komen, word ik altijd een beetje emotioneel. We sluiten weer een jaar af (ik heb nogal moeite met afscheid nemen). Op naar een nieuw jaar, waarvan je alleen nog maar kan hopen dat het een goed jaar wordt. Ik overdenk dan ook altijd even het afgelopen jaar: wat hebben we allemaal gedaan, wat was er leuk, wat was er minder leuk, wat wil ik het komende jaar allemaal gaan doen en bereiken, etc.

Concept
Nou hebben wij een fantastisch concept voor oud en nieuw dat wij graag met jullie willen delen. Al heel wat jaren gaan wij met oud en nieuw een (lang) weekend weg. We zijn dan met 4 gezinnen (ooit begonnen we met deze traditie met 4 stellen zonder kinderen) en huren een groot huis af. Wat is dat toch geweldig! Omdat wij dit al jaren doen, groeien onze kinderen ook met elkaar op en zijn ze heel vertrouwd met elkaar. Dat is zó leuk!

Lijstje
Tijdens dit weekend hebben wij een aantal spellen die wij graag doen. Ik maak hieronder een lijstje van onze leukste spellen. Wellicht zit er ook iets leuks voor jullie tussen.

De nieuwsquiz
We verdelen de kwartalen van het afgelopen jaar onder de stellen. Ieder stel maakt dan vragen over het nieuws van dat kwartaal. Je maakt dan 10 meerkeuze en 5 open vragen. Op deze manier ga je met z’n allen het jaar nog eens door en heb je het over de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Je mag hier dan ook best een persoonlijke vraag aan toevoegen. Als het maar in jouw kwartaal gebeurd is.
Aan het eind worden alle punten bij elkaar opgeteld en weet je welk stel de nieuwsquiz gewonnen heeft. Dit spel spelen wij altijd de eerste avond als de kinderen op bed liggen. Het klinkt heel serieus, maar dat is het niet hoor… Soms worden er hele verhalen als intro van een vraag bedacht die uiteindelijk niks met de vraag te maken hebben, of worden er meerkeuze antwoorden gegeven die alleen wij snappen omdat hier een grap aan zit. Hilarisch is het, maar daar moet je bij zijn 😉

Het hoedenspel – Who the man spel
Elke speler verzint 3 personages en schrijft elke personage op een apart briefje. Het mag iedereen zijn (bekend of onbekend), als iedere speler hem/haar maar wel kent.
Alle briefjes gaan opgevouwen in een hoed (of pet/schaal/kom/bakje whatever je hebt staan).
Maak tweetallen en begin met het spel. Elke beurt krijg je 30 seconde de tijd.
* Ronde 1: het omschrijven *
Omschrijf in 30 seconde zoveel mogelijk personages uit de hoed aan je duo. Als er 1 geraden is mag je snel door naar een volgend briefje. Let goed op de omschrijvingen van de ander spelers, zodat je weet welke personages er in het spel zitten. Als alle briefjes op zijn, tel je jullie aantal briefjes. Zoveel punten heb je deze ronde verdiend. Alle briefjes gaan weer terug in de hoed.
* Ronde 2: één woord *
We spelen het spel weer opnieuw, maar nu mag je maar één woord over de personage zeggen. Je duo moet dan natuurlijk raden wie er op jouw briefje staat. Als het geraden is, mag je weer snel een volgend briefjes pakken. Ook hier heb je weer 30 seconde de tijd voor. Tel aan het eind van deze ronde ook weer je punten op.
* Ronde 3: uitbeelden *
Als het goed is, weet je nu goed welke personages er in het spel zitten. Je mag de personages nu gaan uitbeelden voor je duo. Dit levert vaak hilarische taferelen op!  Ook hier heb je maar 30 seconde de tijd. Uiteindelijk tel je alle punten weer op en weet je welk duo gewonnen heeft.
Wij vinden dit spel altijd zó leuk, dat we het soms meerdere keren op een avond spelen. Leuk detail is dat er soms mensen worden opgeschreven die de meeste mensen niet eens persoonlijk kennen, maar door de verhalen het lijkt of we die persoon wel goed kennen en iedereen precies weet hoe die persoon omschreven moet worden. We willen het liefst ook geen camera bij dit spel zoals je begrijpt 😉

De bonte avond
Elk kind kiest een papa of mama dat niet zijn eigen ouder is. Kind en ouder trekken zich terug en verzinnen samen een act. Dit mag een dansje, liedje, voorstelling of mop zijn. Het maakt niet uit. Het kind mag kiezen. Als alle acts geoefend zijn, gaan we zitten voor de voorstelling. Zorg van te voren wel dat er iets van muziek mee is. Het is ook leuk om attributen hiervoor te gebruiken: verkleedkleding, poppen, knuffels, etc.
Het is zó leuk om een act met een ander kind te doen. Je krijgt hierdoor een leuke band en de voorstelling is geweldig om naar te kijken. Alle kinderen krijgen natuurlijk een groot applaus en de filmpjes die je van de bonte avond maakt worden nog vaak door de kinderen terug gekeken. Superleuk!

 

Lijkt jullie dit concept ook leuk? Wij hebben er in ieder geval alweer heul heul heul veel zin in!


Heb je ons  AA concept ook al gelezen? Die is ook echt de moeite waard.

Een gedachte over “Oud en Nieuw concept

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: