Column 11- Surprises

Lieve Laura,

Jij zit ook al helemaal in de Sinterklaastijd, hè? Je bent er met je kinderen veel mee bezig (zij houden jou er ook vooral veel mee bezig, haha!): je laat ze hun schoen zetten, je zingt liedjes met je, je hebt leuke uitjes, je bakt eens een keer kruidnootjes, je maakt pepernotenklei om mee te spelen, etc.

Niet leuk
Er is echter één ding dat ik niet zo leuk vind aan de Sinterklaastijd en dat zijn de surprises. Wie heeft het ooit bedacht dat je moet gaan knutselen voor een ander?! Het gedoe begint al met de lootjes trekken. Dan moet je dus weken je mond houden wie er op jouw lootje staat. Dat is voor een kind toch niet te doen?

Vroeger
Weet je nog dat wij vroeger het áltijd tegen elkaar zeiden wie we hadden getrokken? Totdat we een keer elkaar hadden getrokken en het niet konden vertellen. Moesten we ineens een smoesje gaan verzinnen waarón we het nu ineens niet aan elkaar vertelden (weer zoiets stoms!). We hadden vaak ook de hele klas uitgehoord zodat we precies wisten wie wie had. We konden zo het schema uittekenen.

Lees hier onze column over Sinterklaas

Stress
Nou goed, je hebt je lootje en dan moet je gaan bedenken wat je voor de ander gaat knutselen. Ik krijg spontaan stress of de ander het wel mooi genoeg vindt wat je hebt gemaakt. En wat nou als je zelf een doos met snippers terug krijgt? Of een veel mooiere surprise dan die van jou. Verschrikkelijk!

Wachten
Tijdens dat de surprises worden uitgepakt, is het ook niet altijd leuk. Je zit langer te wachten tot je aan de beurt bent dan dat je zelf bezig bent. Of als je als eerste aan de beurt bent is het helemáál niet leuk. Dan moet je wachten tot iedereen geweest is. OMG, wat een ellende vind ik dit.

School
Op school zijn ze er nog helemaal fan van. Elk jaar probeer ik de surprises eruit te werken en er een dobbelspel van te maken. Dat is toch veel leuker? Superspannend voor iedereen, duurt niet zo mega lang, je hoeft geen surprise te maken , je hebt geen teleurstelling, stress, gedoe en zooi. Ik zie hier alleen maar voordelen in.
Ik ben erachter gekomen dat ze op de school van mijn kinderen ook aan surprises doen. Neeeeeeee!!!! Ik wil niet! Want vaak is het niet het kind dat iets maakt, maar moeten de ouders het maken. Anders is het niet mooi genoeg.
Ik ben dus nog maar twee jaar surpriseloos en dan moet ik ook aan de bak.

Lau, heb jij tips voor een leuk dobbelspel? Misschien kan ik daar mensen mee overtuigen om liever dit te doen dan de surprises….

 


Lieve Marija,

Surprises, breek me de bek niet open. Ook ik vind het echt vreselijk. Misschien ook omdat ik niet de genen heb gekregen om goed te kunnen knutselen en tekenen.. Dat zit toch in de genen? Tijn is er namelijk ook geen ster in merk ik allang. Wij hebben hele andere talenten 😉

Dus dat wordt wat als hij surprises in de klas moet gaan doen. Is dat vanaf groep 5? Dan heb ik nog 2 jaar om er verandering in te brengen.

Dobbelspel
Een dobbelspel dus, ja dat lijkt me voor alle partijen beter en ik denk dat ook veel ouders daar blij mee zouden zijn. (toch?) Ik heb nog wel wat leuke tips. Leuk voor de in de klas, maar ook leuk om met vrienden of familie te doen. Hilarisch soms! Dus zoek je nog een leuk spel voor Sinterklaas? Lees vooral door!

Cadeautjes
Allereerst, zorg voor een grote dobbelsteen. Zo kan iedereen goed zien wat er gegooid wordt. Iedereen koopt 2 of 3 (kan je zelf invullen) kleine cadeautjes van ongeveer 5 tot 10 euro. (ook geheel zelf in te vullen natuurlijk). Het moeilijke hieraan is wel dat iedereen er wat aan moet hebben. Als je met een groep vriendinnen het spel doet, is dat misschien makkelijker dan met een grote familie, maar zie het als een leuke uitdaging. Leg alle cadeautjes in het midden van de kamer of op tafel zodat je er allemaal omheen kan zitten en de cadeautjes ziet.

Lees hier onze tips voor Sinterklaas over het zetten van je schoen

Lelijk cadeau
Een leuke twist is dat iedereen er ook 1 lelijk / nutteloos cadeau bijdoet vanuit je eigen huis. Deze pak je ook in. Je hebt 3 rondes waarin je speelt. In ronde 1 hebben alle ogen van de dobbelsteen een taak, voornamelijk dat de cadeautjes worden verdeeld, maar nog niet worden uitgepakt. Zie voor een voorbeeld hieronder. Je gaat net zo lang door tot de cadeautjes op zijn.

Ronde 1
Iedereen gooit 1 voor 1 met de dobbelsteen en pakt onderstaand lijstje erbij.

 1. Pak een cadeautje van de stapel, maar pak het niet uit
 2. Pak een cadeautje van de stapel voor een ander, maar pak het niet  uit
 3. Pak een cadeautje van de stapel, maar pak het niet uit
 4. Pak een cadeautje af van een ander, maar pak deze niet uit
 5. Pak een cadeautje voor een ander van de stapel, maar pak het niet  uit
 6. Draai alle pakjes 1 naar links

Ronde 2
Alle cadeautjes zijn als het goed is nu verdeeld en nu begint ronde 2. Hier staan de ogen dus weer voor een andere opdracht. Zie voor een voorbeeld hieronder. Ga net zo lang door tot alle cadeautjes zijn uitgepakt.

 1. Pak een cadeautje uit
 2. Pak een cadeautje af van een ander
 3. Pak een cadeautje uit
 4. Draai alle cadeautjes naar rechts
 5. Pak een cadeautje uit
 6. Pak een cadeau van iemand en geef deze weg aan een ander

Ronde 3
Nu wordt het spannend, want dit is de laatste ronde en hierna is het spel klaar. Alle cadeautjes zijn inmiddels uitgepakt, dus de strijd kan beginnen. Niemand wil natuurlijk het oerlelijke goud met paarse beeld van een paard mee naar huis hebben of een oud goud vaasje waar niemand van weet wat je ermee moet. Voordat je deze ronde begint, is het goed om een je timer te zetten (of een kookwekker zodat je zelf ook niet weet hoe lang je hem zet). Als deze gaat is het spel afgelopen en ga je met de cadeautjes naar huis die je bij elkaar hebt weten te verzamelen. De ogen van de dobbelsteen staan wederom weer voor andere opdrachten. Zie hieronder weer een voorbeeld.

 1. Pak een cadeautje af van iemand anders
 2. Geef een cadeautje aan een ander
 3. Schuif allemaal 1 cadeautje door naar rechts
 4. Pak een cadeautje van iemand anders en geef die ook aan iemand anders
 5. Schuif allemaal 1 cadeautje door naar links
 6. Pak een cadeautje af van iemand anders

Timer
Zodra de timer gaat, is het spel afgelopen. Naarmate de tijd verstrekt, wordt het steeds rommeliger en vaak luidruchtiger en wordt iedereen toch een beetje zenuwachtig. Ik heb dit spel vaak gespeeld met vriendinnen en ik kan je zeggen: Succes gegarandeerd! Je buikspieren worden goed getraind hierbij!

Gaat dit lukken Marij om te integreren op school?

Liefs,
Laura


Iedere maandag komt er een column online met verschillende onderwerpen die ons bezighouden. Zie hieronder de columns tot nu toe.
column 1 – spannend

column 2 – ballen hoog
column 3 – kids
column 4 – herfst
column 5 – knutselen
column 6 – sporten
column 7 – wintertijd
column 8 – verrassing
column 9 – series
column 10 – sinterklaas

 

2 gedachten over “Column 11- Surprises

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: