Column 10 – Sinterklaas

Lieve Marija,

O o o, wat een hectiek en wat een drukte weer. Gister is het grootste kinderfeest van Nederland weer begonnen want Sinterklaas is weer in Nederland aangekomen. Tijn kijkt er al weken naar uit en was gister helemaal onder de indruk. Maar vooral van Zielenpietje. Hij vond het zo zielig dat ze heimwee had en steeds moest huilen. Hij had gister ook voor haar een tekening gemaakt voor in zijn schoen, zodat ze weer wat vrolijker zou worden. Dat is toch te lief!

Maar het was weer een feestje gister. Tijdens de intocht, al die blije kindjes. Ik vind de leeftijd van Tijn (6) wel echt magisch hiervoor hoor. Zo bewust alles meemaken en erover nadenken. Milou (2) daarentegen is vooral heel erg onder de indruk. Ze heeft gister tijdens de optocht 20 minuten alleen maar gezwaaid en roept de hele dag Piet en Klaas. Super schattig, maar echt begrijpen doet ze het natuurlijk nog niet.

Klik hier voor tips voor het Sinterklaasfeest en in het bijzonder tips over schoenzetten

Er komt natuurlijk een tijd dat er vragen komen. Ik begrijp van onze vriendinnen dat sommige daar al in zitten. Lastige vragen die kinderen stellen. Hoe ga je hiermee om. En wanneer komt het moment dat je je kind het ‘echte’ verhaal vertelt? Of wacht je tot je kind hier zelf mee komt? Ik weet het niet zo goed. Tijn is nogal goedgelovig en is voorlopig echt nog niet toe aan vragen stellen, hij neemt alles klakkeloos aan. Ik zeg weleens voor de grap dat ik denk dat Milou nog eerder niet gelooft dan Tijn πŸ˜‰

Jij bent natuurlijk juf en staat voor de kleuterklas, dus die geloven allemaal nog heilig. Maar je hebt natuurlijk ook lang groep 3 gedaan en ook wel andere groepen gedaan. Hoe wordt hier op school mee omgegaan? Zijn er kinderen die nog lang geloven? En moet je die uit de droom helpen of juist niet?


 

Lieve Laura,

Wat was het weer leuk gister. We hebben eerst de intocht op tv gekeken. Daar kwam hij aan in Dokkum. Wat een feest was het weer. Al die zingende kinderen langs de kade. Geweldig! Bij ons kwam hij pas om half 2 aan, dus konden we eerst nog een stukje op tv zien.

Van Dokkum naar Naaldwijk
Dat hij in Dokkum aankomt Γ¨n in Naaldwijk is natuurlijk wel een beetje gek. We vertelden de kinderen dat hij na Dokkum doorvaart naar Naaldwijk om daar vervolgens uit te stappen. In Dokkum is hij dan ook van zijn stoomboot afgestapt en met een speedbootje doorgevaren naar het Westland. De kinderen slikken het als zoete koek. Ze hebben daar totaal nog geen vragen bij. Hier wordt ook nog volop geloofd. Dat mag ook als je 4 of 5 jaar bent.

Lastige vragen
Ik hoorde een vriendin zeggen dat haar zoontje het gek vond dat de Sint helemaal uit Dokkum hierheen komt varen. Hij weet dat dat in Friesland ligt en dus ver weg van hier is. Hij is pas 4, maar nu al wel zo snugger. Gelukkig geloven Thijs en Isabel nog heilig en heb ik nog niet met de lastige vragen te maken.

Op school
Die lastige vragen krijg je inderdaad ook wel in de klas. Nou ja, niet bij mijn kleutertjes, maar wel in groep 4 en 5. Dat is (gemiddeld genomen) de leeftijd dat kinderen gaan twijfelen. Bij ons op school doen we vanaf groep 5 surpises, dus dat hou ik altijd als leidraad aan.
Er zijn vanaf groep 3 altijd wel een paar kinderen die niet meer geloven. Meestal kinderen met oudere broers/zussen. Het is handig dat de juf dit weet. De juf kan dit kind dan even bij zich roepen en afspreken dat het hun geheimpje is.

Antwoorden
Echte die hard gelovers die horen dat Sinterklaas niet echt bestaat, willen hier vaak niks van weten en luisteren er niet naar. Als er dan tΓ³ch vragen komen, is het goed om te vragen aan je kind wat hij/zij denkt wat de waarheid is. Zo hou je de waarheid van je kind aan, en lieg je hem niet voor. Tot die tijd genieten we met zijn allen van dit magische feest, want magisch is het zeker voor ieder kind.

 

 


Iedere maandag komt er een column online met verschillende onderwerpen die ons bezighouden. Zie hieronder de columns tot nu toe.
column 1 – spannend

column 2 – ballen hoog
column 3 – kids
column 4 – herfst
column 5 – knutselen
column 6 – sporten
column 7 – wintertijd
column 8 – verrassing
column 9 – series

 

Advertenties

Een gedachte over “Column 10 – Sinterklaas

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: