Wintertijd afschaffen of niet? – Column 7

Lieve Laura,
Gister was het weer zover: de wintertijd is ingegaan. Ik kan niet zeggen dat ik er heel blij mee ben. Jij? Nu ik dit zo opschrijf ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar hoe en wanneer de zomer- en wintertijd zijn ontstaan. Ik ben en blijf ook juf, dus heb dit voor je opgezocht en zal je dit in het stukje hieronder uitleggen

Geschiedenis

wintertijdSinds 1977 hebben we een zomer- en een wintertijd in Nederland. Er was toen een oliecrisis, stoken was duur. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden. Enkele jaren daarvoor (tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog) werd er door de Duitsers ook al een zomertijd ingesteld, maar in 1946 weer afgeschaft. Later, in 1977, werd dit weer heringevoerd.

Ezelsbruggetje

wintertijdHoe weet je nou of de klok een uur vooruit of achteruit gaat? Nou let op: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit. Dat kunnen we best onthouden toch? In de herfst gaat het dus een uur achteruit. Voor mezelf heb ik altijd het ezelsbruggetje gehad: als het herfst/winter wordt, is dit minder leuk. In ruil daarvoor mag je een uur langer slapen. In het voorjaar kan je een uur korter slapen (niet leuk!), maar je krijgt er een zomer voor terug.

Kids

wintertijdIk weet niet hou dat met jou zit, Lau, maar mijn kinderen doen niet aan een uur langer slapen hoor. Hartstikke leuk dat ezelsbruggetje van mij, maar dat gaat nu al een aantal jaar (sinds dat we kinderen hebben) niet op. Neem nou gisteren: de wintertijd is ingegaan, kids gewoon op tijd op bed, wij hadden een vriendenavondje (met de nodige wijntjes en gin-tonics) en gingen wat laat naar bed. Wordt de eerste gewoon om 5.20 uur wakker! OMG! Hij moest plassen en vroeg of hij al wintertijdnaar beneden mocht gaan. Pardon?! Het is nog midden in de nacht! Ga nog maar even slapen hoor. Nou, dat lukte dus mooi niet, want op zijn (biologische) klok was het dus al bijna half 7. Tijd om eruit te gaan. En ik dus ook… Daar ging mijn nachtrust. Met wallen tot aan m’n onderkin zat ik (voor mijn gevoel midden in de nacht) naast de kids op de bank tekenfilmpjes te kijken.
Leuk hoor, die wintertijd…..

Hoe ervaar jij de wintertijd, Lau? En hoe hebben jouw kids het gister gedaan? Zij zijn wat meer van het uitslapen, dus heb jij misschien wel een goede nacht gehad. Ik hoop het voor je. En zo ja, heb je dan nog tips?

Slaperige groetjes,
Marija


Lieve Marija,

Het blijft een gedoe die zomertijd en vooral eigenlijk wintertijd. Want wat je zegt. De (meeste) kids doen daar dus niet aan. En niet alleen de kids, ook de ouderen in de samenleving hebben moeite met dit uur verschil.

Onderzoek

Ik las gister dus een artikel van de Volkskrant met als kop: Winter- en zomertijd maken meer kapot dan je lief is. Uit onderzoek blijkt dus dat het voor- of achteruit zetten van de klok leidt tot meer verkeersongelukken, een grotere kans op een hartaanval en een verminderd prestatievermogen. Nou lekker dan.

Poll

wintertijdAan de hand van dit artikel gister, had ik een poll gezet op Instagram Stories met de vraag of de winter- en zomertijd afgeschaft moest worden. Daar werd massaal op gestemd en uiteindelijk was de uitslag. Bijna 90% stemde voor ja. Jullie zijn dus ook niet blij met dat uurtje verschil.


Wintertijd

wintertijdNu is het inderdaad zo dat voordat ik kinderen had, het me allemaal niet zoveel uitmaakte. Toen ik tiener en twintiger was, dacht ik alleen maar bij het ingaan van de wintertijd: Yes, de kroeg / discotheek gaat een uur later dicht dus we kunnen langer op stap! Eind 20 begon ik de voordelen van slapen in te zien dus was mijn reactie: Yes, een uur langer slapen. En nu met kinderen, ben ik blij als ik een beetje ongeschonden erdoorheen kom zonder teveel in te leveren van mijn nachtrust. 😉

Tips

wintertijdNu vraag je mij om tips omdat ik, inderdaad zoals jij zegt, niet mag klagen wat betreft het slaapgedrag van mijn kinderen. Ik weet ook niet waar ik dat aan verdiend heb, maar ik ben er blij mee. Nu heb ik misschien wel een tip voor volgend jaar. Ik heb ooit (jaren geleden) een artikel gelezen over hoe je het beste om kan gaan met de wintertijd als je kinderen hebt en heb dit al die jaren (7de jaar inmiddels) toegepast. Ik begin dus op woensdag al met mijn kinderen iets later naar bed doen dan normaal. Een kwartier per dag ongeveer. Uiteindelijk op vrijdag dus een uur later naar bed gedaan dan normaal en zaterdag dus anderhalf uur later. En het loont. Tijn (niet helemaal eerlijk want hij was niet topfit) hebben we om 08:15 nieuwe tijd wakker gemaakt en Milou werd 07:00 uur nieuwe tijd wakker. En zondag alles in het nieuwe ritme gedaan en allebei om 19:00 uur naar bed en beide klokje rond geslapen. Dus mijn tip voor volgend jaar. Begin op woensdag al met de klok een beetje te verschuiven, misschien helpt het ook voor Thijs en Isabel!

Liefs,
van een iets meer uitgeslapen Laura

PS. Bedankt weer voor deze geschiedenisles juf Marija!


Lees hier onze andere columns:
Column 1 – Spannend
Column 2 – Ballen hoog
Column 3 – Kids
Column 4 – Herfst
Column 5 – Knutselen
Column 6 – Sporten

 

2 gedachten over “Wintertijd afschaffen of niet? – Column 7

Voeg uw reactie toe

  1. Nou Marij heel herkenbaar haha. Die van mij was ook vroeg wakker…..heel vroeg zelfs omdat t ook nog zo hard waaide.
    Ik zeg afschaffen die wintertijd😛.
    En Laura goede tip voor volgend jaar !!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: