Column 5 – knutselen

Lieve Marija,

De kindjes en de juffen (jij dus) en meesters hebben herfstvakantie! Voor sommige ouders een feest voor andere ouders wat minder, die zijn blij als deze week er weer op zit. Als je niet in het onderwijs werkt, is het natuurlijk ook altijd een geregel. Lang leve de opa’s en oma’s (again!) en de BSO. En als je dan zelf een week hebt vrij genomen (of vrij bent) is het dus wel de bedoeling dat je ook met een programmaatje komt, want je kan de kids natuurlijk niet 7 dagen thuis laten zitten omdat jij zin hebt in een rustig weekje. Althans, bij mij thuis werkt dat zo.

Vroeger
Als ik denk aan vroeger (oma vertelt) en aan de herfstvakantie heb ik echt mega fijne herinneringen. Toen ik heel klein was, basisschool leeftijd, gingen we altijd op vakantie naar de Veluwe. We hadden daar een stacaravan en dat was echt mijn tweede thuis. Wat heb ik daar toch mooie herinneringen aan. Samen met mijn neefjes (mijn oom en tante hadden een stacaravan naast ons) beleefden wij geweldige avonturen. Wij hebben daar een fantastische jeugd gehad. En dus gingen wij ook in de herfstvakantie daarheen. De camping lag naast het bos, dus daar waren we echt altijd te vinden. En zeg nou zelf, in de herfst is toch niks mooiers dan een bos.

Lees hier onze column over de herfst

Bos
Als ik nu met mijn kindjes naar het bos ga, zie ik dezelfde blik in hun ogen die ik volgens mij had. Het bos heeft iets magisch in de herfst. Vooral Tijn is echt niet uit het bos te slaan en wil daar het liefst iedere dag heen. Lekker struinen, mooie herfstspullen zoals kastanjes zoeken, waar je dan weer mee kan knutselen volgens crea moeders maar die bij mij gewoon op een grote hoop gaan, luisteren naar de geluiden in het bos of gewoon een mooie wandeling maken waar je voor de kids ook weer een soort van speurtocht van kan maken.

Knutselen
Het is natuurlijk niet altijd even mooi weer in de herfst. Dus soms is het ook fijn om een binnen activiteit te doen. Dat kan variëren tot naar de bioscoop gaan, thuis spelletjes spelen, naar een theater voorstelling gaan, naar een bowlingcentrum of gewoon thuis spelen. Knutselmiddagen houden kan natuurlijk ook een feestje zijn. Zelf ben ik dus niet echt goed daarin, maar jij wel. Je bent niet voor niks juf geworden.

Dus daarom mijn vraag aan jou. Heb jij nog leuke creatieve knutsel tips om te doen in de herfstvakantie? Die je lekker binnen kan doen?


Lieve Lau,

Wat fijn dat het herfstvakantie is. Lekker een weekje even geen wekker, ’s ochtend lekker rustig aan doen, om er rond lunchtijd achter te komen dat we nog steeds in ons kloffie rondlopen. Heerlijk vind ik dat.

Hut
Als we thuis zijn laten we de kinderen veel vrij spelen. Ze zijn bij ons dol op hutten bouwen. Er worden dan allemaal stoelen, kussens, dekens en lakens bij elkaar gezocht om een knus holletje te maken. Ik weet zelf nog van vroeger (daar heb je het ‘oma-woord’ weer) dat ik het ook leuk vond om een hut te bouwen en het allerleukst was dan om in onze hut te eten. Vaak breng ik mijn kinderen dus wat lekkers om in hun hut op te peuzelen. Kinderen vinden het ook geweldig als je meespeelt. Of ook even in hun hut komt zitten. Ik moet me dan wel opvouwen (de hut is gemaakt voor mini-mensjes) en zit ik in een onnatuurlijke houding die ik niet langer dan 5 seconde volhoud, maar ze vinden het geweldig!
Als de kinderen lekker aan het spelen zijn, heb ik tijd om lekker een tijdschriftje te lezen (of blogs te schrijven voor onze site). Heerlijk!

Lees hier mijn blog over een gezond snackje dat je je kids kan geven.

Vervelen
Het is ook best goed voor kinderen om ze zich te laten vervelen. Vaak vragen kinderen aan hun ouders wat ze gaan doen vanaag. Een goed antwoord is dan dat jíj niet weet wat zíj gaan doen, maar dat jíj lekker een boekje gaat lezen. Laat ze zelf maar eens bedenken wat ze gaan doen in huis. Daar krijg je creatieve kinderen van. En heb jij ook lekker tijd voor jezelf. Je hoeft echt niet de hele dag voor ze vol te plannen.

Paddenstoel
Eten staat bij onze kids hoog in het vaandel. Er gaat geen uur voorbij dat ze niet om eten vragen. Ze denken in eten en leven van maaltijd tot snack tot maaltijd (hebben jullie kids dat ook???). Het is hier dan ook echt een feestje als we paddenstoelen gaan maken:
Je kookt een ei en snijdt daar een klein plak vanaf zodat het rechtop kan blijven staan.
Je halveert een tomaat en holt het een klein beetje uit zodat het op het ei kan blijven liggen. Op de tomaat zet je stippels van mayonaise en je hebt een paddenstoel, rood met witte stippen. Dit staat heel gezellig op je bord en de kids smullen ervan. Het is sowieso leuk om van eten een figuurtje of gezichtje op je bord te maken. Vaak doe ik dit van rauwkost (tomaatjes, plakjes komkommer, reepjes paprika en avocado). Het bord is dan ook zó leeg.

Crea
Als je wilt knutselen, raad ik je aan om eerst naar de Action te gaan. Daar heb je zo veel spullen voor weinig. Heerlijk shoppen is dat. Laatst heb ik daar klei gekocht (dat zelf hard wordt als je het laat opdrogen) en ben gaan boetseren met de kinderen. Het werden lieveheersbeestjes, dus de vorm was niet heel moeilijk. Beetje rode en zwarte verf erover heen, wiebeloogjes erin, voelsprieten erin prikken en klaar. Zou je ook nog aan opa en oma cadeau kunnen geven.

Voor knutselideeën ga ik zelf altijd zoeken op Pinterest. Daar staan zoveel leuke dingen. Dan kies je iets waarvan je zelf weet dat het je gaat lukken en verzamel je de spullen die je ervoor nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld een knutselwerkje maken bij het favoriete boek van je kind. Dan zet je die titel als zoekterm in Pinterest en rollen er superveel ideetjes uit.
Afgelopen zomer heb ik geprobeerd om zelf slijm te maken met de kids. Op internet vind je daar filmpjes over. Kijk wat je nodig hebt, haal het in huis en ga lekker kliederen met je kids. Vinden ze geweldig! Bij ons was de slijm jammer genoeg niet gelukt, maar het was wel een leuk klusje.

Ik weet dat je niet zo van knutselen houdt, Lau. Maar je hoeft niet zèlf te gaan knutselen met je kids. Je kan ook allerlei spulletjes in huis halen en je kids zelf te laten fröbelen. Leg de tafel maar vol met spullen en kijk wat er gebeurt. En als je daar echt geen zin in hebt, kan je ook altijd nog een taart bakken. Vinden ze geweldig om bij te helpen en heb je er zelf ook nog wat aan. Lekker voor bij een kopje thee als je ze vrij laat spelen (of vervelen).Veel plezier en een fijne herfstvakantie!

Liefs,
Marija

 

Lees hier onze andere columns:
Column 1 – Spannend
Column 2 – Ballen hoog
Column 3 – Kids
Column 4 – Herfst

Een gedachte over “Column 5 – knutselen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: