Paella (voor beginners)

Dit recept gaat over het maken van paella. Als de Spanjaarden dit lezen, krijgen ze waarschijnlijk rillingen van heb ik jou daar. Let op: dit is NIET het authentieke recept, maar dit is wel een recept die ‘makkelijk’ te doen is en heel lekker! Het is zó fijn om thuis paella te eten. Het brengt je echt even terug naar een zonnig oord. Ze zeggen wel: eten is beleven. Dat geldt zeker voor paella! Als er genoeg animo is, wil ik het recept voor echte paella Valenciana (zoals het hoort) ook wel op onze site zetten.

Ingrediënten:

 • olijfolie
 • grof zeezout (wel goed zeezout, van Maldon bijvoorbeeld, zie foto)
 • safraan (1 buisje)
 • 6  tenen knoflook
 • 600 gram kipdijfilet/kippenpootjes/kipkluifjes (géén kipfilet, is veel te droog)
 • 1 grove chorizoworst
 • 500 gram snijbonen
 • paprika (optioneel)
 • 1 blik witte reuzenbonen/limabonen
 • 500 gram rijst, liefst paellarijst van Arroz Bomba (uit Spanje, zie foto, online te bestellen klik hier), anders van paëllarijst van Antonio Sotos (bij AH, zie foto) of gewoon risottorijst. Geen paellarijst van Lassie!
 • 500 gram tomaten
 • Een grote pan, bij voorkeur een paellapan.

 

Wat je vooraf doet:

 • Rooster de safraan even kort in een droge pan en laat vervolgens weken in een glas warm water.
 • Snijd groente in kleine strukjes.
 • Ontvel de chorizoworst en snijd dit in de lengte in vieren, dan in plakjes. Je hebt nu kwartjes.
 • Pel de tenen knoflook.
 • Pureer de tomaten met wat water tot een gladde sap.

Let op:
Als je straks een nieuw ingrediënt in de pan doet, verplaats dan steeds eerst de andere ingrediënten naar de zijkant van de pan. Zo komt het midden van de pan vrij (is het heetste deel) om daar het nieuwe ingrediënt te bakken.

En dan nu aan de slag:
Doe een flinke scheut olijfolie in een paellapan en bak hier de hele tenen knoflook in. Dit trekt smaak in de olie (knoflookolie). Bak hier vervolgens de kipdijfilet rondom in aan.

Verplaats de kipdijfilet naar de zijkant van de pan en bak in het midden de chorizo aan. Verplaats dit dan ook naar de zijkant van de pan. Haal nu de knoflooktenen uit de pan en leg het even weg. Ze komen er op een later moment weer bij.

Doe de snijbonen en de paprika in het midden van de pan en bak aan.

Doe dan de witte bonen in de pan erbij. Als ook dit mee gebakken is, verplaats je alles weer naar de zijkant.

Zorg dat in het midden van de pan de oliën en sappen zijn. Daar leg je de rijst op. Doe er eventueel nog wat extra olijfolie bij en schep om. De rijst bakt nu in de olie. Als alle korrels glimmen van olie, giet je het glas water met safraan overheen en schep om. Safraan gebruik je in dit gerecht voor de typische smaak en de mooie kleur. Giet daarna de tomatensap over de rijst.

 

Roer dan alles in de pan goed door elkaar en verdeel het mooi in de pan. Zorg ervoor dat de kip goed verspreid ligt. Hak de (zachte) knoflooktenen fijn en roer dit met het geheel mee. Giet dan nog genoeg water over de gehele pan, zodat alles onder water komt te staan. Laat dit zachtjes inkoken. Je laat de pan nu verder met rust en roert er niet meer in. De rijst pruttelt nu in het vocht gaar. Gedurende 20 minuten giet je er steeds nog wat water bij, zodat alles nèt onder water blijft staan.

Na 20 minuten zet je het vuur wat lager en laat je het nog 10 minuutjes droog koken (zonder te roeren!). Zet het vuur niet te hoog, anders bakt het aan. De paella mag wel een beetje aanbakken in de pan (dit is een delicatesse in Valencia).

É voila, uw paella is klaar. Serveren met een stukje stokbrood en smullen maar!


Vind je dit gerecht lekker? Of heb je nog vragen? Laat het ons weten in een reactie hieronder! We plaatsen regelmatig een nieuw recept. Heb je ook onze review van de Poké bowl al gezien? Oorspronkelijk gerecht van Uit Paulines Keuken en wij hebben hem getest.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: