Column 2 – ballen hoog

Lieve Laura,

Wat hebben we al veel ideeën wat we willen doen met onze FFF. Onze avondjes samen sparren en brainstormen vind ik nu al leuk. In eerste plaats vind ik het superleuk dat wij elkaar weer wat vaker zien. Door ons drukke (gezins-) leven zien we elkaar niet meer zo vaak als toen we nog wekelijks op stap gingen. Het is nogal een dingetje om alle balletjes hoog te houden: huwelijk, kinderen, werk, sporten, yoga, vriendinnenavondjes, weekendjes weg, er leuk uit blijven zien en ga zo maar door. Dit zijn een hoop ballen die  ik hoog probeer te houden. Allemaal superleuk, maar een goede balans is essentieel! Af en toe is de balans even weg en heb ik het veeel te druk (ik vind ook alles veel te leuk en zeg dan overal ‘ja’ tegen).

Ontspannen, soms snak ik ernaar! Wat kan het leven van een werkende moeder soms druk zijn. Aan alle kanten wordt er wat van je gevraagd en moet je iedereen genoeg aandacht geven. Dan is een beetje aandacht voor jezelf geen overbodige luxe. Doordat ik dat ben gaan doen, merk ik dat ik meer kan hebben en anderen meer kan geven. Zo fijn!

Ik doe dus sinds een jaar of 2 aan yoga. Wat is dat heerlijk! Toen ik daarmee begon, was dat precies wat ik nodig had. Zoals je weet heb ik die moeilijke periode gehad en was ik op zoek naar rust en balans. De rust vond ik daar zeker! Maar voor veel oefeningen moet je een soort van in balans zijn om je evenwicht te kunnen bewaren. Nou, dat was op dat moment ver te zoeken kan ik je vertellen. Hoe vaak ik niet met een oefening ben omgerold of voorover gevallen! Hilarisch! Zie je het voor je? Zie dan maar eens je lach in te houden tussen al de in meditatiestand verkerende yogi’s.

Ontspannen is voor mij ook tijdschriftjes lezen, in bad gaan, (gezonde) baksels maken, maskertje smeren, naar rustige muziek luisteren en vroeg naar bed gaan (dan word je zo lekker uitgerust wakker!). Bootcampen zou ik eigenlijk ook aan dit rijtje toe kunnen voegen, maar om nou te zeggen dat het óntspannend is…. Niet bepaald! Ik snap ook nooit hoe mensen kunnen zeggen dat ze sporten als ontspanning zien. Dat ís het gewoon niet. Je bent aan het rennen, springen, squatten, pushen, pullen en andere krachtoefeningen aan het doen. Je werkt je gewoon een uur lang uit de naad! Sporten is ínspanning en geen óntspanning.

Wat ook superfijn is om te doen en waar ik veel energie van krijg is één op één iets met mijn kinderen doen: boekjes/verhaaltjes/sprookjes voorlezen is iets dat wij heerlijk vinden. De aandacht die je dan voor elkaar hebt is zo groot! Echt een booster. Of met de bakfiets door het dorp fietsen. Ik zie veel mensen dan vertederd naar mijn guppies kijken (ik trots!!). Het is ook zo’n leuk stel zo naast elkaar.

Hoe hou jij eigenlijk alle ballen hoog?


Lieve Marij,

De ballen hoog? Bij mij zweven de ballen laag over de grond met af en toe een flinke stuiterbal ertussen. Het is toch ook niet te doen om alles maar op orde te hebben?

Maar even serieus, de ballen hoog houden, ik weet het niet. Eigenlijk doe ik maar wat. Ik probeer altijd mijn best te doen om voor iedereen te zorgen,  iedereen het naar de zin te maken en als ik er dan ook nog plezier in heb, dan hou ik voor mijn gevoel de ballen hoog. En dat is precies mijn valkuil. Niet iedereen maar pleasen en jezelf vergeten omdat je iedereen tevreden wilt stellen. Het blijft een aandachtspuntje om ook vooral op mezelf te letten.

Het is inderdaad nogal wat. Een man, 2 (kleine) kids, werken, sporten, sociale contacten onderhouden, weekendjes weg, vakanties en ga zo maar door. Ik heb geluk dat ik een hele lieve man heb en hele lieve ouders die mij echt super veel helpen. En ook op mijn schoonouders kan ik rekenen. Ik weet dat dit niet vanzelfsprekend is en ik probeer hier extra dankbaar voor te zijn. Mijn moeder bijvoorbeeld, zij is echt een soort van powerwoman. Ze draait haar hand er niet voor om, om een weekend op mijn kids te passen en mijn broeken te vermaken (ja ik ben 37, ik weet het), alle boodschappen te doen en de lekkerste gerechten te koken en ook nog mijn huis schoon te maken. En dan zorgt ze er ook nog voor dat mijn vader heerlijk te eten krijgt. En dan zegt ze gerust als ik mijn kinderen weer kom ophalen: “Komen ze snel weer, ik vind het zo leuk!”

Door mijn lieve ouders / schoonouders en man (zeker ook niet vergeten) houd ik dus de ballen zo goed mogelijk hoog, of in ieder geval zoveel mogelijk boven de grond. En heb ik nog genoeg ruimte voor mijn sociale contacten / feestje / etentjes etc. En slaap ik ook nog eens genoeg, ook niet geheel onbelangrijk. Als ik genoeg slaap krijg op een dag, dan hou ik het allemaal wel vol. En blijf ik toch op een of andere manier ontspannen. Want ontspannen is zeker heel belangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: